Çalışanın özen yükümlülüğü
Çalışma hayatında işveren işçi ilişkilerinde, kanundan ve işyeri uygulamalarından kaynaklı işverenin yükümlülüğü olduğu gibi çalışanlarında uymak zorunda oldukları yükümlülükler mevcuttur. İşçinin iş yaşamında görevini ifa ederken özen yükümlülüğü bu kapsamda önem teşkil etmektedir. İşçinin görevini ifa ederken özen yükümlülüğüne uygun davranmaması halinde iş kanunu, sözleşme ve eklerinde yazılı kanuni yaptırımlara tabi olacağı şüphesizdir. Yargıtay 22. HD’nin 2012 / 11020 E. , 2013/1361K. ve31.01.2013 T. tarihli kararı da işçinin özen yükümlülüğü ile ilgili emsal nitelikte bir karardır. Söz konusu davada davacı kıdem, ihbar, fazla mesai vb. işçilik alacakları talebinde bulunmuştur. Davalı ise davacının toptan satışlarda birinci sorumlu olduğunu işyerinin çek veya nakit olarak gerçekleştirilen satış kurallarına aykırı davranılarak şirketin 27 bin TL zarara uğramasında neden olduğundan iş sözleşmesinin feshedildiğini ve davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme feshin haksız olduğuna karar vermiş diğer bazı alacakları ise kabul etmiştir. Karar temyiz edilmiştir.
Yargıtay kararında özetle, “Davacının işverenin ticari kayıplara karşı getirdiği satış kurallarına aykırı olarak senetle satış yapılmasına onay vermesi ve olayda malların bir kısmının ilk teslimden sonra, satın alan firma tarafından verilen senedin çeke dönüştürülmediği görüldüğü halde, takip eden günlerde de diğer teslimatlar yapılarak, özen yükümlülüğüne aykırı davranılması ve görevin gereklerine göre yerine getirilmeyişinin sonucu olarak davalının zarara uğratılması karşısında yapılan fesih işlemini 4857 sayılı Kanun’un 25/II –i maddesi kapsamında haklı olduğu, bu nedenle davacının kıdem ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulüne karar verilmesi gerekirken hasar verilmesini bozma nedeni olarak kabul etmiştir.”
Çalışanlar işyerini talimatlarına uyum göstermeli
Yargıtay’ın incelemiş olduğu dava konusuna ilişkin olarak toptan satış işlerinde işverenler benzeri olaylarla karşı karşıya gelmekte ve zarara uğramaktadırlar. Yargıtay’ın kararı da dikkate alındığında, işverenlerin satış sorumlusu olarak çalışan kişiler için yazılı talimat oluşturması ve çalışanlarında talimatlara uygun davranması ve özen yükümlülüklerini yerine getirmeleri , işverenin mali açıdan zarar uğramasını engellerken, işçinin kariyerini ve iş hayatını olumsuz yönde etkilemeyecektir.