Cahillikte sosyal adalet nasıl sağlanır?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Uğur Tandoğan

Torba da ne torbaymış ama

"Elin ağzı torba değil ki, büzesin"  demişler. Ama mecliste görüşülmekte olan torba yasanın da ağzı büzülmüyor. Bu torba yasa, tam Noel Babanın hediye torbası gibi.  Herkese  bir hediye var. Şimdi bu torba yasanın içine öğrenci affını da koymuş siyasilerimiz. 12 Eylül 1980'den sonra her ne sebeple olursa olsun üniversiteden atılanlara geri dönme imkanı tanıyan düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonunda kabul edilmiş. Bu yasadan yaklaşık 800.000 kişinin yararlanacağı öngörülmekte.

Diploma Merkezi

Aslında öğrenci affı, eksik bir düzenleme. Bu atılanlar sadece üniversiteye kabul edilmekle kalmamalı, diplomaları da verilmelidir. Çünkü bu coğrafyada yaşayan herkesin üniversite diplomasına hakkı olmalıdır. Her üç gençten birisine iş bulamıyoruz ama, olsun;  en azından diploma vermeliyiz.

Meseleyi torba yasaya bir düzenleme koymak suretiyle, aflarla çözmek insana onur kırıcı geliyor.Esaslı bir yasa ile bu iş kökünden çözülmelidir.  Bir Milli Diploma Merkezi kurulmalıdır.(Aslında bu "milli" sözcüğü de çok ırkçı(!) çağrışım yapıyor. Sadece Diploma Merkezi demek gerekir.) Bu diploma merkezi, doğumları izlemeli ve her doğum sertifikası verildiğinde harekete geçmelidir. Yaşını dolduran her gence imzası karşılığı diploması verilmedir.

Almadan vermek yalnız allaha mahsus bir şeydir. Bu verilecek diplomanın tabii ki bir maddi karşılığı olacaktır. Diploma alan herkes, "Diploma Katkı Payı" denen bir ödeme yapacaktır. Ama ödemede yurttaşa kolaylık sağlanmalıdır. Kişi ödemeyi diploması  kapıya teslim edildiğinde kredi kartı ile  peşin fiyatına taksitle  yapabilmelidir. Bankalar diploma kredisi açmalıdır.

Herkese diploma uygulamasının yararları

 "Herkese diploma" uygulamasının devlet ve ailelere büyük yararları olacaktır. "Diploma katkı payı", devlet bütçesi için önemli bir gelir kalemi oluşturacaktır. Böylece akaryakıta zam yapmak suretiyle  bütçe denkleştirmek tarihe karışacaktır. 

Herkese diploma dağıtılacağına göre, üniversitelere de gerek kalmayacaktır. Öte yandan ilk öğretim ve orta öğretim, çocukları üniversiteye hazırlamak içindir.Bu okullar için devlet bütçesinden bir pay ayrılmaktadır. Artık üniversite de kalmadığından, bu okullara de lüzum kalmayacaktır. Böylece devlet büyük bir yükten kurtulacaktır. "Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim" deyişi de bir mizah örneği olmaktan çıkacaktır. Diploma Merkezi, Maarif Vekaletine bağlanacak ve maarif güzel güzel idare edilecektir.

Devlet mektepleri gibi hususi mektepler de tarihe karışacaktır. Bunun yanında çocukları imtihanlara hazırlayan dershaneler de tarihe karışmak suretiyle yok olacaktır.Aileler mekteplere ve dershanelere, hususi hocalara servetler ödemektedir. Yeni tatbikat ile bu lüzumsuz sarfiyat da tamamen ortadan kalkacağından aile bütçeleri de ferahlayacaktır.

Üniversitelerin tarihe karışması ile devlet yalnız büyük bir mali yükten değil, büyük bir dertten de kurtulacaktır. Böylece dış ve iç mihrakların kolesterol kokan yumurtalı tahrikleri de ortadan kalkacaktır.

Bilgili insana gerçekten ihtiyaç var mı?

Aslında bu ülkenin  okumuş yazmış, bilen insana  ihtiyacı yoktur. Halkımız her fırsatta bunu göstermektedir. Televizyondaki yemek programlarına katılmak, ya da dizi izlemek için bilge olmaya gerek yoktur. Televizyondaki evlilik programlarına bakınız. Kimse okumuş yazmış birisini aramıyor; katı, arabası, parası olanı arıyor. Velev ki, okumuş yazmış insana ihtiyaç olsun; nasılsa döviz ucuz, parasını verir dışarıdan getirtiriz.

Son sözler

"Hoca, abartmak suretiyle saçmalamış" demeyin lütfen. Saçmalayan, ben değilim. Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde böyle aflar çıkarılmaz; sistemler böylesine dejenere edilmez.Hakemin dışarı attığı oyuncu yasa ile sahaya sokulmaz. Eğer birilerine kıyak çekilmek isteniyorsa özel bir yasa çıkartılmalı, o kişiler affedilmelidir. Nice kıyak yasalar çıkarmış bir meclis, sanırım bunu da becerebilir.

Bir eğitim sistemi ile bu kadar oynarsanız buradan çıkan ürünün kalitesine nasıl güveneceksiniz? "Ama biz hiç olmazsa cahillikte sosyal adaleti sağlayacağız" diyorsanız benim diyecek sözüm yoktur.

Sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl dileklerimle…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019