Caddelerinde “Ördek Çıkabilir” uyarısı bulunan OSB
Bir organize sanayi bölgesinde en çok ne görürsünüz; sağa sola atılmış döküntüler, yollarda yağ lekeleri, özensiz yapılmış binalar... Bölgenin ana caddelerinde olsa olsa hız tahdit levhaları da olabilir.
Ama hiçbirimizin aklına bir organize sanayi bölgesinin ana caddelerinde “Dikkat Ördek Çıkabilir” levhası göreceğimiz herhalde gelmez. Bu levha oraya espri olsun diye dikilmemiş tabii ki. Levha, bu organize sanayi bölgesinde daha tesisler yapılmadan oluşturulan gölette yaşayan ördekleri korumak amacıyla konulmuş. Yavruları peşlerinde zaman zaman yola çıkıyormuş çünkü ördekler...
Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nden söz ediyorum. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay ile Ankara Radyosu’ndaki bir programda tanıştık. Tuncay, bölgeyi görmemiz için davet etti. Ekonomi Günlüğü programının yapımcısı sevgili dostum Falih Akıcı ile geçen hafta bölgeye gitmeye karar verdik.
Başkan Tuncay planını ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ne çizdirdikleri çok modern yönetim binasında ağırladı bizi. Bölgedeki tesislerin çatılarındaki yağmur sularıyla beslenen Anadolu göletine bakan bir terasta ettik kahvaltımızı.
Yaklaşık 70 bin metrekarelik bir alanı kaplayan göletin bulunduğu yer Uyuz Gölü olarak bilinen bir bataklıktır zaten. Şimdi burası bir nefes alma alanına dönüşmüş. Etrafı yürüyüş yolu ve 10’dan fazla türden 5 bin kadar ağaçla donatılmış, korumaya alınmış.
Göletin kaz, ördek, balık, göçmen kuşlar gibi pek çok canlı türüne ev sahipliği yaptığını, burada balık tutma yarışmaları düzenlendiğini de belirtmek gerek.
Gölette bir de ada var. Bu küçük adayı oluşturmaktaki amaç ördeklerin insanlardan rahatsız olmadan yumurtlamalarını sağlayabilmek. Düşünceye ve inceliğe bakar mısınız...
Bir organize sanayi bölgesi mi kurulmuş, yoksa belediyelerin kent merkezinde bile akıllarına gelmeyen yeni bir yaşam alanı mı yaratılmış, karıştırıyor insan...
Belediyeler dedik de aklımıza geldi, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde tüm altyapı yaya kaldırımlarının altından geçecek şekilde yapılmış ki herhangi bir onarım gerektiğinde yollar kazılmasın ve işler aksamasın diye... Tam belediyelerimiz gibi değil mi!
Badem ağaçları öğrenci bursuna dönüşüyor
Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde bir bademlik var. Yüksek gerilim hatlarının geçtiği alan, buraya fabrika binası yapılamayacağı için badem ağacı dikilerek değerlendirilmiş. Hem de ne değerlendirme...
Çanakkale Savaşlarında Ankara’dan şehit düşen 1764 asker anısına 1764 badem ağacı dikilidir burada. Ve bu ağaçlardan elde edilen bademlerin geliriyle ilk yıl mesleki ve teknik eğitim alan yirmi altı öğrenciye burs verilir. Badem ağacı sayısı daha sonra 2500’e çıkarılır.
Hüseyin Kutsi Tuncay daha ilk yıldan yirmi altı öğrenciye burs vermiş olmanın gururuyla hedeflerinin bin öğrenciye ulaşmak olduğunu söylüyor. Tuncay ayrıca çok sayıda ceviz ağacı diktiklerini ve bu sayede zaman içinde daha fazla öğrenciye burs vermeyi amaçladıklarını dile getiriyor.
Çanakkale şehitleri anıtı
Bölgede Çanakkale Savaşında şehit olan 1764 askerin anısına bir anıt dikilidir. Anıtta her askerin künyesi yazılıdır.
Hüseyin Kutsi Tuncay, OSB’deki bu anıtın Çanakkale dışında kurulan ilk Çanakkale şehitleri anıtı olduğunun altını çiziyor.
Cadde isimleri çok anlamlı
Anadolu OSB’nin caddelerine verilen isimler gerçekten çok anlamlı. Bakın bu konuda OSB’nin yayın organında neler dile getiriliyor:
“Bölgemizin bulunduğu topraklar olan Malıköy, Ulusal Kurtuluş Savaşında hayati önem taşıyan bir rol üstlenmiştir. Ulusal kaderimizin en önemli noktalarından olan ve 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi kazanımında Malıköy, sağladığı destek ile önemli bir stratejik merkezdir. Mustafa Kemal Atatürk’ün komuta merkezi olan Malıköy, aynı zamanda lojistik merkez ve yaralıların tedavi edildiği alan olarak kullanılmıştır. Bu nedenle Malıköy, tarihimizden silinmeyecek izlere sahiptir.
Anadolu OSB, bu tarihsel zenginliğe sahip çıkmak ve yaşatmak için ana caddelerine Gelibolu, Sakarya, Dumlupınar, 30 Ağustos ve 29 Ekim adlarını vermiştir.”
Meslek yüksekokulu yapılıyor
2017 sonu itibarıyla 58 fabrikanın faaliyette olduğu, 41 fabrikanın üstyapı inşaatlarının ise devam ettiği bölgede Başkent Üniversitesi ile işbirliğine gidilerek meslek yüksekokulu yapımına devam ediliyor. Önce küçük bir binada eğitime başlanması öngörülüyor. Başkent Üniversitesi’nin tamamlayacağı yüksekokul kalıcı binaya taşınınca, geçici bina banka olarak hizmet verecek.
Yine Başkent Üniversitesi ile tasarlanan ortak kullanım alanlarında bölge özelliklerine göre çarşı, otel, kreş, sağlık ve eğitim tesisi, dini mekan, ticaret alanları, spor alanları gibi sosyal alanlar oluşturulması planlandığını öğrendik.
Dedik ya, bir organize sanayi bölgesinden öte bir oluşum var orada...