Buzda dans

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan Onat / Finansinvest

Pazartesi günü yeniden toplanacak olan Eurogroup toplantısında Yunanistan konusu piyasaların yeniden odak noktası olacak. Yunanistan'a yönelik kredi diliminin hangi şartlar altında serbest bırakılacağına dair belirsizliğin çözümlenmesi önemli. Bilindiği üzere Euro Bölgesi Maliye Bakanları ve IMF bu konuda ortak noktayı henüz bulabilmiş değil. Öte yandan IMF'nin Yunanistan'a yönelik ikinci bir borç kesintisine gidilmesi ısrarını da sürdürdüğü biliniyor. Ancak bu ayrışmalara karşın Avrupalı bazı liderlerin Pazartesi günü bu durumun çözüme ulaşabileceğine dair verdikleri sinyaller piyasalarda risk iştahını artırıyor. Yunanistan konusunda ilerleme kaydedilmesi özellikle Avrupa borsalarında yükselişe güç katabilecek ve parite tarafında yeniden 1,30 seviyelerini görmemizde etkili olabilecek bir katalizör.

ABD piyasalarında ise Şükran günü sonrasında hareketlilik önümüzdeki hafta artacaktır. Burada yıl sonuna kadar mali uçurum konusunun bir çözüme ulaşmış olması gerekiyor. Her ne kadar Başkan Obama geçtiğimiz hafta bu konuda Cumhuriyetçi kanatla müzakerelere ilişkin iyimser sinyaller vermiş olsa da konuya ilişkin henüz net bir çözüme ulaşılmamış olması piyasalar üzerinde olumsuzluğa neden olabilir. Cumhuriyetçilerin bazı vergi artışlarına onay vermesi söz konusu ama yüksek gelirli vatandaşlara gelebilecek ek vergi yüküne karşılar. Bir daha seçilme kaygısı taşımayan Başkan Obama'nın ise bu konuda çok fazla taviz vermeye yanaşması beklenmiyor. Görüş ayrılıklarına rağmen yılsonuna kadar çözüme ulaşması gereken mali uçurum konusunda politikacıların çözümsüzlüğü tercih etmesi beklenmemeli. Ama zaman zaman gelebilecek demeçler piyasa algılamalarında sert dalgalanmalara neden olabilir.

ABD'de mali uçurum, Avrupa'da ise Yunanistan'a kredi dilimi onaylansa dahi devam edecek olan riskler aslında küresel piyasaların kaygan bir zeminde ilerlemesine neden oluyor. Bu gelişmelerin yanı sıra Suriye'de devam eden iç savaş ve son olarak İsrail-Filistin gerginliği de jeopolitik risklerin yabana atılmaması gerektiğini bize hatırlatıyor. Türkiye'nin coğrafi ve siyasi konumunun hassasiyeti nedeniyle bölgede giderek artan tansiyon TL varlıklar için dikkate alınması gereken potansiyel bir risk unsuru. Tüm bu gelişme ve beklentilerin ışığında piyasaların buzda dansı sürecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017