Büyümeyle ilgili endişeler değerlemeleri baskı altında tutmaya devam ede

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Erkan Savran-AK YATIRIM

Dünya genelinde endişe enflasyondan büyüme tarafına doğru kayıyor. ABD'de özellikle yılın ikinci yarısından itibaren görülmesi beklenen yavaşlama Avrupa ve Asya'yı da etkileyecek gözüküyor. Özellikle Avrupa'da ikinci çeyrek büyümesinin negatife dönmesi Türkiye'nin büyüme ve ihracat potansiyeli ile ilgili endişeleri de son zamanlarda artırdı. Ancak büyüme ile ilgili endişeler emtia fiyatları üzerine de baskı yaparak Türkiye gibi enerji ve ara mal ithalatına bağımlı ülkelere önümüzdeki dönemde fayda sağlayabilir. Emtia fiyatlarında belirgin bir düşüş enflasyon ve faiz bekleyişlerini de şüphesiz olumlu etkileyecektir.

Eğer AKP yeni Meclis dönemiyle birlikte yeniden ekonomi ve AB'ye odaklandığını gösteren bazı adımlar atarsa (IMF ile Eylül'de beklenen yeni ihtiyati stand-by; Talat ve Hristofyas'ın 3 Eylül'de Kıbrıs'ta kapsamlı müzakerelere tekrar başlama kararı; AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nin kapatmama kararının ardından Kabine'de bazı değişikliklere gitme olasılığı, vs.) iç piyasadaki görünüm olumsuz olmaz. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını sonlandırması piyasa üzerindeki baskıyı hafifleten faktörlerden biri. Eğer global piyasalardaki seyir de izin verirse, sonbaharda piyasada bir miktar daha toparlanma görme olasılığımız artar. Endeks için kısa vadede 39.000-46.000 arası bir seyir öngörüyoruz.

İMKB şirketlerinin açıklanan 6 aylık karlar kar büyümelerindeki yavaşlamayı belirgin bir şekilde yansıtıyor. 2007'nin ikinci yarısından itibaren yavaşlayan büyüme paralelinde kar büyümelerinde bir aşağı iniş göze çarpıyor. Altı aylık karların tamamının gelmesiyle birlikte geçmişe doğru yıllık kar toplamının ilk defa bir önceki çeyreğe göre büyümeden küçülmeye geçtiğini göreceğimizi tahmin ediyoruz. Bu bağlamda, bundan sonraki bir iki çeyrekte de açıklanan kar rakamlarının piyasayı yukarı sürükleyecek heyecanı yaratma olasılığını zayıf görüyoruz. Açıklanan sanayi üretimi rakamları, kapasite kullanım oranı, ve tüketici güveni gibi birtakım öncü göstergeler 2008'in ikinci ve takip eden çeyreklerinde ekonomik büyümenin %3-4 arası bir platoya ineceğine işaret ediyor (2008 ilk çeyrek büyümesi %6,6 ile olumlu bir sürpriz yapmıştı). Ancak, 2007 Eylül-Kasım'ı arası gördüğümüz yüksek enflasyon rakamlarının hesaptan çıkmasıyla gelecek aydan itibaren yıllık enflasyonda da bir iniş beklenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017