Büyümeye ve enflasyona yönelik sinyaller

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Piyasaları yılbaşından bu yana destekleyen temalar arasında küresel merkez bankalarının parasal politikaları daha da gevşeteceğine dair beklentiler, büyümenin ivme kazanması ve enflasyonun düşük kalmaya devam edeceği beklentisi vardı. Son birkaç haftaya baktığımızda piyasalarda trend ve ivmenin güçlü kaldığını ama yukarıda bahsettiğimiz temalarda yavaş yavaş değişiklikler olduğunu düşünüyoruz. Büyüme tarafında ABD hariç, dünyanın çoğu yerinde ivme kaybedildiğine dair işaretler artıyor. Bu doğrultuda geçen hafta Avrupa ve Çin'de açıklanan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) endekslerinden gelen negatif sinyaller dikkat çekiciydi. Küresel merkez bankalarının verdiği işaretler ise parasal genişlemenin devam etmesi ihtimalinin önümüzdeki aylarda son derece düşük olduğu şeklinde.
Geçen hafta Çin ve Avrupa'da açıklanan PMI'ların negatif sinyal vermesi risk iştahında düşüşe neden oldu. Çin'de açıklanan HSBC PMI endeksi, 1 hafta sonra açıklanacak resmi PMI verisi için öncü gösterge olarak izleniyor; Mart ayında 49,6'dan 48,1'e geriledi. Endeks detaylarında yeni siparişlerde düşüş hızlanarak devam etti. Yeni siparişler son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Yavaşlayan üretime paralel olarak istihdamda da düşüş devam etti.
Euro bölgesi PMI Bileşik endeksi ise Mart ayında 49,3'den 48,7'ye gerileyerek iş aktivitesinde ikinci ayda daralmaya işaret etti. Hem imalat hem de hizmet sektörleri son üç - dört aydaki en kötü performansı göstererek Mart ayında daraldı ve 2012 ilk çeyreğinde üretimde düşüş gerçekleşti. 2011 yılı son çeyrekte yaşanan düşüş, 2012 ilk çeyreğine göre daha düşük bir oranda seyretmişti. Almanya'da üretim arttı ancak büyüme oranı son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Fransa'da ise üretimde son dört aydır ilk kez düşüş yaşandı. Diğer euro bölgesi ülkelerinde de üretimde sert düşüşler görüldü. İmalat ve hizmet sektörlerinde yeni siparişlerde son üç ayın en hızlı düşüşü yaşanırken, Fransa'da tarım dışı istihdamda Eylül ayından bu yana ilk kez düşüş gerçekleşti. Euro bölgesi genelinde ise istihdam şartlarında kötüleşme görüldü.
Bu hafta ise makro verilerde büyümeye ve enflasyona yönelik sinyaller aranmaya devam ediliyor. Ayrıca euro bölgesi borç problemi ile ilgili gelişmeler de hala gündem konularından biri. Önümüzdeki cuma günü Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Danimarka'nın Kopenhag kentinde bir araya gelecek. Kurtarma fonunun artırılması ile ilgili görüşmelerin ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Financial Times'da yer alan bir haberde Almanya Başbakanı Merkel'in kurtarma fonu büyüklüğünün geçici olarak artırılmasını destekleyeceği belirtiliyor. Diğer taraftan son haftalarda faizlerinde yükselişlerin görüldüğü İspanya ile ilgili gelişmelerin de ön planda olabileceğini not edelim.
Bu hafta ABD'de kişisel gelirler, harcamalar ve dayanıklı tüketim malı siparişleri rakamlarından gelecek sinyaller önemli. Tüketim harcamalarının son beş ayın en yüksek seviyesine ulaşması, dayanıklı tüketim malı siparişlerinin ise son 11 ayın en yüksek artışına işaret etmesi bekleniyor.
Avrupa tarafında Almanya'da Mart ayı reel sektör güveni göstergesi IFO endeksi odak noktasında bulunuyor. Ayrıca "para arzı" rakamı önemli bir gösterge olabilir. 2011 yılı sonunda yaşanan kötüleşmeden sonra, Şubat ayında toparlanmanın devamı bekleniyor.  Ayrıca euro bölgesi enflasyon rakamının gösterebileceği düşüş son derece önemli. Asya'da ise Japonya'nın sanayi üretimi ve TÜFE rakamı ön planda olabilir. Hatırlanacağı üzere geçen hafta açıklanan dış ticaret rakamı sürpriz bir şekilde fazla vermişti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017