Büyüme, kadınların yönettiği şirketlerden gelecek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

EY; geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği ‘Women. Fast Forward’ inisiyatifi kapsamında, daha iyi bir çalışma dünyası oluşturma amacıyla, kadınların ekonomik olarak güçlenmesini, kamu ve özel sektörün cinsiyet eşitliği konusuna daha çok eğilmesini ve gerekli aksiyonları almasını teşvik etmeye çalışıyor.

EY’nin küresel çapta düzenlediği Girişimci Kadın Liderler Programı (EY Entrepreneurial Winning Women Programı) ise, dünyanın 50 ülkesinde 10. yılını kutluyor.

Türkiye’de bu yıl üçüncü kez düzenlenen programın ilk iki yılında toplam 20 kadın girişimciye destek veren EY Türkiye; bu yıl da, işini büyütme hedefi, tutkusu ve potansiyeli olan 10 kadın girişimciyi destekleyerek, uluslararası pazarlarda rekabet etmeye hazırlamayı amaçlıyor.

17 Mayıs 2018’de başlayan EY Girişimci Kadın Liderler Programı’nın 2018 dönem başvuruları 15 Ağustos 2018 tarihinde sona erecek. Başvurular arasından seçilecek kadın girişimcilere, bir yıl boyunca ücretsiz eğitim verilecek, destek ve koçluk sunulacak. Aynı zamanda sosyal sorumluluk niteliği de taşıyan program, kadın girişimcilerin, iş dünyasının başarılı yöneticilerinin bilgi ve deneyimlerinden yaralanabilecekleri bir ağa katılmalarına, şirketlerini ciro ve istihdam anlamında büyütmelerine imkân sağlayacak.

Programın detaylarını Girişimci Kadın Liderler Programı Türkiye Lideri ve Vergi Bölümü Şirket Ortağı Müge Tan Belviso’dan dinledim.

Öncelikle, EY Girişimci Kadın Liderler Programı’na katılmak isteyen kadın girişimcilerin; şirketlerinin en az 3 yıldır faaliyette olması, merkezinin Türkiye’de olması ve son iki yılda yıllık en az 1 milyon TL cirosu olması gerekiyor. Kadın girişimcinin şirkette en az yüzde 25 hissedar olması ve yönetimsel olarak ana karar vericilerden biri olması program açısından önem taşıyor. Bu kriterleri yerine getirenler, 15 Ağustos 2018’e kadar www.ey.com/tr/eww adresinden başvuruda bulunabilecek.

50 ülkede 400’ün üzerinde başarılı kadın girişimci ile yürütülen programa, Türkiye’den iki yılda 20 kadın katıldığını söyleyen Müge Tan Belviso, “Program, ülkemiz kadınlarının güçlenmesini, şirketlerini hem ciro hem istihdam anlamında büyütmelerini, dolayısıyla ülke ekonomimize destek olmayı hedefliyor. Bu program ile kaynaklarımızı, kadın girişimcilerin şirketleri için hayalini kurdukları tam potansiyele ulaşabilmeleri için kullanıyoruz” diyor.

Programın kadınlara sağladığı fayda ise EY’nin dünya çapında gerçekleştirdiği Girişimci Kadın Liderler 2017 Küresel Etki Analizi ile ölçümleniyor. Katılımcıların yüzde 77’si yol gösterici ve rol model edinme konusunda programdan yararlandıklarını belirtiyor. Rakamlar açısınan ise tablo şöyle:

Girişimci Kadın Liderler Programı’na katılmalarının ardından şirketlerin ortalama bileşik yıllık büyüme oranı yüzde 37.

Girişimci Kadın Liderler Programı’na katılmalarının ardından ortalama bordrolu çalışan sayılarındaki artış oranı yüzde 166.

Katılımcıların yüzde 52’si önümüzdeki 12 ay içerisinde dış finansman arayışı içerisinde olduğunu söylüyor.

Programa katılanların yüzde 96’sı diğer kadınları desteklemek için kendilerini sorumlu hissettiklerini ifade ediyor.

Katılımcıların yüze 54’ü programa katıldıklarından bu yana çeşitli topluluklara daha fazla katılım sağladığını söylüyor. Yüzde 76’sı ise iş bağlantılarının ilerlediğini ifade ediyor.

Programa katılanların yüzde 53’ü işlerini uluslararası alanda genişletmeyi planlıyor. Yüzde 47’si böyle bir genişlemeyi ilk kez yapacağını belirtiyor. Yüzde 61’i ise yeni pazarlara açılmayı planlıyor.

Önümüzdeki 12 ayda yüzde 15 büyüme hedefliyorlar

Müge Tan Belviso girişimci kadınların en fazla desteğe ihtiyaç duydukları alanın sermaye erişimi olduğunu söylüyor ve şu bilgileri veriyor: “EY olarak gerçekleştirdiğimiz son araştırmaya göre (EY Diversity Report) kadın liderlerin yönettiği şirketlerin yüzde 30'u önümüzdeki 12 ayda yüzde 15'ten fazla büyümeyi hedefliyor. Raporda öne çıkan başka bir önemli sonuç, kadınların sahip olduğu şirketlerin yüzde 52'sinin dış kaynaklara erişiminin olmaması. Diğer yandan araştırmaya katılan kadınların yüzde 17'si sermayeye erişimin, büyümenin önündeki en büyük engel olduğunu düşünüyor. Kadın liderler pazar paylarını artırmak için müşteri deneyimine odaklanan stratejiler geliştiriyor.Araştırmaya katılan hem erkek hem de kadın CEO'lar, müşteri deneyimini geliştirmenin teknoloji yatırımlarının en önemli hedefi olduğunu düşünüyor.

Kadınlar aile şirketinde daha hızlı ilerliyor

Araştırmanın en önemli bir diğer bulgusu da, kadın liderliğindeki şirketlerin önemli bir bölümünü aile şirketlerinin oluşturması. Müge Tan Belviso şöyle diyor: “Aile şirketleri kadın liderlerin gelişimi için elverişli bir ortam sağlıyor. Rapora göre aile şirketlerinde çalışan kadınlar diğer işletmelerdeki meslektaşlarına göre daha hızlı ilerliyor. Yine raporda kadın liderliğindeki işletmeler için mali desteğin önemli bir sorun olduğu ve dünya çapındaki kuruluşların sadece bir kısmının kadın liderliğindeki iş dünyasının büyümesini desteklemeye odaklandığını ortaya koyuyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar