Büyüme, 'insan odaklı kalite standardı' ile gelecek
Empati; bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlayabilme yetisi anlamına geliyor.
Empati kurabilmek için; kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakabilmek, karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak hissedebilmek ve karşımızdakini anladığımızı ona açıkça ifade edebiliyor olmak gerekiyor.
Empati kavramının iş dünyasına hızla girdiği bir dönem yaşıyoruz; çünkü çalışan ile empati kurmak, daha fazla kar etmek anlamına geliyor.
Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, geçtiğimiz sene empati üzerine “Hit Refresh” isimli bir kitap yazdı ve kitabında, Microsoft’un kendisindeki özü nasıl bulup ortaya çıkardığını ve ileriye taşıdığını anlattı. “Empati beni iyileştiriyor ve yoğunlaşmama yardımcı oluyor” derken, empatinin şirketin inovasyon sürecinde vazgeçilmez bir güç olduğunu söyledi.
İngiltere merkezli bir danışmanlık şirketi olan Empathy Business Kurucusu Belinda Parmar, empati kurmanın girişimciler açısından son derece karlı olduğunu ifade ediyor.
Parmer, şirketi ilk kurduğunda, teknoloji sektöründe kadın çalışan oranını artırmak amacıyla kadınlara odaklanmış. Fakat daha sonrasında, şirketlerin performansını belirleyen en önemli unsurun empati olduğunu, iş süreçleri, kültür, dil, liderlik ve çevre konularında empati kurmanın son derece olumlu katkı sağladığını görmüş.
Parmer’ın “kurumsal empati” tanımı, çalışanlara karşı “sevecenlik veya duygusallık” anlamına gelmiyor; bir şirketin insanları - yani çalışanları ve müşterileri-, toplum ve yeni nesil üzerinde yarattığı duygusal etkiyi tanımlıyor.
Parmer, 2014 yılından bu yana Harvard Business Review için Küresel Empati Endeksi yayınlıyor. Dünyanın en büyük 170 şirketini değerlendiren bu endeks, şirket içi kültür, etik, liderlik, çeşitlilik, çevresel etkiler, su kullanımı, karbon emisyonu, marka algısı gibi konuları analiz ediyor. Henüz hazırlık aşamasında olan 2017 Endeksi, öncekilerden farklı olarak BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefl eri’ne uyumu da dikkata alacak. Bu kapsamda, Thomson Reuters ve CDP (Karbon Saydamlık Projesi) ile işbirliği yapılacak.
Daha fazla empati, daha fazla kâr demek
Küresel Empati Endeksi verilerine göre, empatik şirketlerin büyüme ve verimlilik oranları diğer şirketlere göre daha yüksek. Hem üst düzey yöneticiler hem de şirket sahipleri, empati ile karlılığın ilişkili olduğunu düşünüyor. Endeksin en tepesinde yer alan şirketlerin arasında Facebook, Alphabet (Google), LinkedIn ve Netflix var.
Empathy Business tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, endeksteki ilk 10 şirketin yıllık piyasa değeri artışı, son 10’da yer alan şirketlerden iki kat daha fazla.
Belinda Parmar, “Daha fazla empati, daha fazla kârlılık artışı, daha sadık çalışan anlamına geliyor” derken, bu durumun özellikle de milenyum nesli için söz konusu olduğunu vurguluyor.
Haksız da sayılmaz. Genç nesil, daha fazla para kazanmak yerine, yaptığı işin anlam taşımasını tercih ediyor. Yıllık performans değerlendirmesi görmek yerine, patrondan gelecek yazılı bir tebrik mesajı görmek istiyor. İnsana dokunmayı, insanı anlamayı, insan için çözüm üretmeyi ve topluma fayda sağlamayı ön planda tutuyor.
İnsana inanmak
Bugün, insana inanan şirketler insan kaynağına yatırım yapmaya çalışıyor. Peki, insana yapılan yatırım nasıl bir katma değer sağlıyor? Ölçülebilen bir performansa dönüşüyor mu?
İngiltere merkezli Investors in People da işte bu noktada devreye giriyor ve çalışanların daha iyi bir şekilde yönetilmesini sağlayan standartlar getiriyor.
Investors in People CEO’su Paul Davoy’un şu cümlesi önemli: “Bir doktor bana şu tavsiyede bulunmuştu: "İş yeri temelli streslere karşı reçete yazmak yerine, insanlara daha iyi bir patron önermek gerekli."
Investors In People (IiP), şirket performansının insan kaynağının geliştirilmesi yoluyla artırılması için bütünsel ve sonuç odaklı bir çerçeve sunan ilk ve tek uluslararası "insan odaklı" kalite standardı.
IiP, kuruluşlara iş performanslarını ölçülebilir sonuçlara dönüştürmelerinde yardımcı olan esnek, şeff af, sonuç odaklı bir değişim aracı olarak çalışıyor. Bir kuruluşun insanlarını ne ölçüde iyi yönettiğini ve geliştirdiğini değerlendirerek, bunların etkin bir biçimde yapılması için bir yol haritası sunuyor; şirket stratejileri ve insan kaynakları stratejisinin paralelliğini ve entegrasyonunu sağlıyor; kuruluşun insan kaynağı yönetimi konusunda uluslararası uygulamalara göre hangi noktada olduğunu gösteriyor; iş performansının ve rekabet gücünün çalışanların yönetimi ve geliştirilmesi yoluyla artırılmasını sağlıyor.
Bir şirketin “Investor in People” yani insana yatırım yapan bir şirket olarak tanınması için standardın 10 göstergesini yerine getirmesi gerekiyor.
Bu 10 gösterge, insan kaynakları ve iş stratejisinin paralelliğini, katılımcılığı, takdir ve ödüllendirmeyi, kişisel gelişimi ve yönetici etkinliğini önplana çıkarıyor.
İşverenler bir tsunami ile karşılaşacak
IiP CEO’su Paul Davoy, çalışanların özel hayatları konusunda daha şeff af olmalarının, işlerine de olumlu yansıdığına inanıyor ve “İşverenler bir tsunami ile karşı karşıya kalacaklar; çünkü çalışanlar her konuda daha şeff af ve dürüst olmaya başladılar” diyor.
Gerek teknolojik gelişmeler gerekse değişen yaşam şartlarının bir sonucu olarak, özel hayat ve iş hayatı arasındaki sınır yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bu değişim yerinde daha fazla empati kurulmasını beraberinde getiriyor.
Şirket içinde empati çerçevesinin yaratılması, çalışanlara işlerini kontrol etme, otonom olma ve kendilerinden bekleneni daha iyi anlama hissi veriyor.
Görünen o ki, şirketler sürdürülebilir olmak için sadece müşterilerini değil, çalışanlarını da anlamak; onlar için fark yaratmak, onlara fayda sağlamak zorundalar.
Türkiye’de 2005’ten bu yana uygulanıyor
IiP Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri 2005 yılından bu yana Investors in People'ı Türkiye’de ulusal bir standart haline getirmek için çalışıyor. Kurucu ortakları ARGE Danışmanlık, Management Center Türkiye (MCT) ve MAY Danışmanlık. Bu işbirliğinin hedefi “insan kaynağını ve gelişimini ilk sıraya koyarak, insan kaynağına yatırımı iş sonuçlarına dönüştürebilen organizasyonlar” yaratmak. MCT Yönetici Ortak ve Genel Müdürü Tanyer Sönmezer’in de dediği gibi “Yeni dünya düzeninde insana yatırım, geri dönüşü en yüksek yatırım aracı” olarak yükseliyor. Türkiye’nin ilk IiP ödüllü şirketleri arasında Garanti Bankası, Garanti Emeklilik, Bursagaz, Avea ve Akenerji gibi şirketler bulunuyor.
Dünyanın en sempatik 15 şirketi
2016 Küresel Empati Endeksi; ABD, İngiltere ve Hindistan’dan toplam 170 şirketi değerlendiriyor. Çinli şirketler yeterince şeff af olmadıkları için endekse dahil edilememiş. 2017 yılında ise farklı coğrafyalardan şirketler endekse alınacak. 2016 endeksinin en empatik 15 şirketi şöyle:
1. Facebook
2. Alphabet (Google)
3. LinkedIn
4. Netflix
5. Unilever
6. Southwest Airlines
7. Microsoft
8. Whole Foods Market
9. Johnson & Johnson
10. SAP SE
11. Novartis
12. SAPMiller
13. Tesla Motors
14. Starbucks
15. Apple