Büyükler korumacılığı sürdürüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

G20 Toplantıları vesilesiyle Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) korumacılığın arttığını vurgulayan haberi dikkat çekti.

Bilindiği gibi DTÖ üyeleri (Türkiye dahil) korumacılığı yok ederek küresel serbest ticarete geçmeyi kabul etti.

Gelişmekte olan ülkeler, gelişmelerine destek vermek için ufak bir koruma tedbiri alsalar, büyükler hemen tedbiri kaldırmak için harekete geçiyor.

Ama büyüklerin koruma tedbirlerini kaldırmalarını DTÖ sağlayamıyor. Sadece eleştiriyor.
Korumacılık, ithal ürünlere koyulan gümrük vergileri, kısıtlayıcı kotalar ve çeşitli diğer hükümet düzenlemelerini içeriyor.

DTÖ’nün açıklamalarına göre dünya 2008 finansal krizinden çıkarken G20 üyesi ülkeler, 1930’lu yıllardaki yapılan hataları tekrar etmemeyi ve ticaretin önüne engel koymamayı taahhüt etmişlerdi. Verilen bu sözler genel olarak uzun bir süre tutuldu.

Ancak son yıllarda DTÖ ve benzeri kuruluşlar uluslararası ticarette uygulanan korumacılık politikalarının artışı konusunda uyarılarda bulunuyor.

İzlenen korumacılık politikaları nedeniyle dünya ekonomisinin durgunluğa itildiği belirtiliyor.
DTÖ raporunda, 2008’den bu yana G20 ekonomilerinin uygulamaya koydukları 1.583 ticaret sınırlamasından sadece 387’sini kaldırması dikkat çekiyor.

2008’den bu yana 387 bariyer kaldırıldı, ama onların yerine yeni 145 bariyer geldi .

DTÖ kaynaklı haberlere göre Ekim 2015-Mayıs 2016 tarihleri arasında ise 145 koruma önlemi alındı. Bu aylık 21 önlemle DTÖ’nün G20 ekonomilerini izlemeye başladığı 2009’dan beri en büyük artış anlamına geliyor.

Haberlere göre, Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Roberto Azevêdo, “İçinde bulunduğumuz düşük büyüme sürecinde ticarete kapıları kapatmamalıyız, aksine ticareti canlandırmalıyız” diyor. Başkan böyle konuşuyor ama, korumacılığı önleyecek olan başında bulunduğu örgüt.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018