Büyük veri büyük kâr

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Kâr oranları üzerinde hiç olmadığı kadar yoğun bir baskı var. Pazarlama ve satış yöneticileri artık çok daha fazla pazar bulmak, daha yenilikçi ürünler ve metotlar geliştirmek zorundalar.

Bundan birkaç yıl önce Dr. Rüştü Bozkurt ile birlikte Anadolu’nun farklı kentlerini dolaşıp, “veri ile gelen karlılık” üzerine seminerler düzenlemiştik. Anadolu şirketlerinin analizini çok başarılı bir şekilde bölgesel, yapısal ve şirketlerin yönetimsel sorunlarını sürekli dile getiren hocamız, toplantılarda kurumların en büyük mirasının sahip oldukları veri olduğundan bahsetmiş, geçmiş dönemde kendi tecrübelerinden örnekler vermiş ve yeni çağda veriyi iyi kullanmayan şirketlerin karlılık ve yeni pazarlar, müşteriler bulma yolculuklarında başarısız olacaklarından bahsetmişti.

Bizler bu toplantıları yaparken henüz “Büyük Veri” kavramsal olarak konuşulmuyordu bile. Şimdi ise pazarlama departmanlarının en büyük umudu haline geldi.

McKinsey tarafından yapılmış olan “Büyük Veri Büyük Kar” isimli infografikte ilginç bilgiler var. Kısaca özetlemek gerekirse;

%42 – Mağaza içerisinde satın alacakları ürün hakkında cep telefonu üzerinden arama yapan Avrupa’lı müşteri oranı.

%61 – Tüm dünyada dijital kanalları alışverişlerinin bir parçası olarak kullananların oranı.

%78 – Mobil cihaz kullanımında ses karşısında veri kullanımının oranı.

%6 – Büyük veri kullanan bir mağazanın rakiplerine oranla elde ettiği kâr artışı.

Tüm bu veriler ve raporun tamamı aslında şunları anlatıyor;

Müşterileri günümüzde satın alma alışkanlıkları ile ilgili çok daha fazla dijital izi hem sanal dünyaya hem de kurumların kendilerine bırakıyorlar.

Artan bu veriden yalnızca müşteri listeleri oluşturmak veya klasik pazarlama faaliyetleri yapmak yeterli değil. Müşterilerin alışkanlıkları, eğilimleri ve çevresel daha birçok veriyi içine katacak detaylı analizler yeni işletmelerin rehberi olmalı.

Müşteriler çoğu zaman mağaza içerisinde bile fikirlerini değiştirebilirler. Mobil teknolojiler sayesinde yalnızca satıcı değil, tüm dünya müşteriye fikir veriyor, satın alma kararını etkilemeye çalışıyor. Sizin de bu alanı kullanmanız lazım.

Aylık, haftalık veya günlük raporlar bile çok geç. CMO, CEO, CFO ve diğer yönetim birimlerinin artık anlık raporlar görebilir, dev veriden anlamlı sonuçlar çıkarabilir hale gelmeleri gerekiyor.

Sonuç olarak, büyük veri analizi 2014 yılında şirketlerin önceliklerinden biri olmak zorunda. Çünkü artık müşterinin ne düşündüğünü önceden bilmek yeterli gelmiyor, ihtiyacını ona sizin hatırlatmanız gerekecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019