Buyrun oturun “Büyüme” konuşacağız

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Geçen Mayıs ayından bu yana düşük seyreden Aralıkta bir önceki yıla göre eksi sonuç veren sanayi endeksi 2010 temelli yeni endekse göre, Şubat ayı sanayi endeksi takvimden arındırılmış olarak yüzde 4.4 büyüme gösterdi. Uzmanlar sanayi üretimindeki bu artışa bağlı olarak bu yıl büyümesinin yüzde3-4 seviyesine yükselebileceği değerlendirmesini yaptılar. Şimdi bunun rehavetine kapılmadan üretim içersindeki güçlerle ekonomi yönetiminin “Büyüme stratejisi” için bir araya gelmeleri gerekir.     
TÜİK yeni amblemini değiştirdi, yeni ve daha iyi hesaplama yöntemleri ortaya koydu. Ama son dönemlerde açıklamalarında sürekli sorunlar yaşandı. Önce tekstilin büyümeye katkısı, enflasyonun zamanından önce açıklanması, turizm gelirinin 6 milyar dolarlık revizyonu sorun yaratıp güveni olumsuz etkiledi. Dün açıklanan sanayi üretim endeksi rakamlarının mevsimden arındırılmış ve arındırılmamış sonuçları art arda yer alınca bu kez bir yabancı ajans yanlış anlaşmayla karışıklığa yol açtı. Bütün bunlar TÜİK’in daha dikkatli ve daha net olması gerektiğini ortaya koyuyor.
Gelelim dün açıklanan 2010 temel yılı takvim etkisinden arındırılmış yeni endekse göre sanayi üretiminin Şubat ayı rakamına. Sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 oranında artış göstererek Geçen yılın Mayıs ayındaki 5.7’lik artıştan sonra en yüksek artış oranına ulaşmış oldu. Ocak ayına göre de yüzde 1.5’luk bir artış gözlendi. 
Bu büyüme açısından önem taşıyan artış, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçen haftaki  Mardin konuşmasını doğrular nitelikte. Başçı, geçen yılın yüzde 2.2’lik büyümesini “dengeleme yılı” diye niteleyip “Kuvvetli bir büyüme olmasa da U dönüşümü olduğuna dair sinyaller alınıyor. 2013  dengeli büyüme yılı olacak” değerlendirmesini yapmıştı. Sanayi endeksindeki bu artış, her ne kadar 2010 ve 2011 yıllarındaki yüzde 8-15’ler seviyesindeki aylık artışların gerisinde olsa da,  uzmanlarca bu yılın büyüme rakamının yüzde 3-4’ler seviyesine yönelmesinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Arkadaşımız Naki Bakır’ın gazetemizde yer alan araştırma haberinde 2012 yılının yüzde 2.2’lik büyümesini altın ihracatından artırdığımızda ulaşacağımız büyüme rakamının yüzde 1’in altına binde 8 seviyesine düşeceği hesaplanıyor. 
Bu da büyümede “U dönüş” sinyalleri noktasında konunun oluruna bırakılmadan, nasıl süreklilik kazanabileceğinin tartışmasının yapılması gereğini ortaya koyuyor. Ekonomi yönetimi ülkenin üretici güçlerini “Buyrun oturun dostlar üretim ve büyüme konuşacağız” diye davet ederek görüş alışverişinde bulunmalı ve onların isteklerini de içerir şekilde bir yeni büyüme stratejisi oluşturmalıdır.
Dün açıklanan sanayi endeksinin gösterdiği artışın “Geçici” olmaması ve “büyümeyi ivmelendirecek sürekliliği taşıması için” böyle bir “Yeni büyüme stratejisine gereklilik olduğunu” bizimle birlikte üretimin içersinde yer alan sanayici dostlarımdan hemen hepsi her gün söylüyorlar. Şubat ayı sanayi artışı ekonomi yönetimini rahatlatmamalı ve mutlaka yeni büyüme stratejisinin içerik çalışmalarına itmelidir. Buna ihtiyaç vardır…
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar