Bütçe ve istihdam göstergeleri olumlu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

Ekonomide frene basılan bir dönemde, talebin daralması, büyümenin yavaşlaması sonucu işsizliğin artması, bütçe açığının büyümesi beklenir.
 
Dün Maliye bakanı 2012 yılı bütçe gerçekleşmesi ile ilgili rakamları açıkladı. TÜİK ise 2012  Ekim ayı işgücü istatistiklerini yayınladı.
 
Bütçe açığının 28 milyar TL. olarak gerçekleştiği, ekim ayında işsizlik oranının bir önceki ayda olduğu gibi yüzde 9.1 olduğu  görüldü.
 
2012 Yılı bütçesinin  21 milyar TL açık vermesi bekleniyordu. Gerçekleşme, hedefin sadece 7 milyar TL üzerinde. Ekonomide frene basılan bir yılda açığın bu ölçüde kalmasında Maliye Bakanlığı'nın yıl boyu, "mali disiplin"e önem vermesinin rolü büyüktür.
 
2012 Yılı  bütçesinde harcama hedefi 350 milyar TL idi. Gerçekleşme 360 milyar TL oldu. Faiz harcamalarında 2 milyar TL. azalma, faiz dışı harcamalarda 12 milyar TL artış var. 
Bütçe hedefini aşan harcamalar personel harcamalarındaki, mal ve hizmet alımı harcamalarındaki ve yatırım harcamalarındaki artışlardan  kaynaklandı.
 
Personel harcamalarında hedef 5  milyar TL mal ve hizmet  alımlarında  4 milyar TL. ve yatırım harcamalarında 4 milyar TL aşıldı. Buna karşılık sermaye transferleri bütçe ödeneğinin 1 milyar TL altında kaldı.
 
Bütçe harcamaları bir yıl önceye göre yüzde 14.5 oranında artarken bütçe gelirlerindeki artış yüzde 11.7 oldu. 
 
Vergi gelirleri denilince, toplam vergi tahsilatında ağırlığı büyük olan tüketim vergileri gündeme gelir.
 
Talebin canlı olduğu dönemde büyük gelir  sağlayan KDV ve ÖTV tahsilatı talepteki daralmaya bağlı olarak azaldı.
 
Toplam vergi  geliri artışı yüzde 9.8 oranında  artarken, dahilde alınan KDV geliri artışı yüzde 5.4, ithalde alınan KDV  geliri yüzde 2.7, ÖTV geliri yüzde 11.7 oranında gerçekleşti.
 
2011 Ekim ayında işsizlik oranı yüzde 9.1 idi, bir yıl sonra 2012 Ekim ayında da yüzde 9.1 oranında gerçekleşti. Oran aynı ama işsiz sayısında 87 bin artış var. Bu olumsuz gösterge. Olumlu gösterge bir yılda çalışan sayısının  1 milyon 23 bin artması.
Bir yılda ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısındaki artış 966 bin, sanayide çalışanların sayısındaki artış 75 bin.
 
İşsizlik oranı temmuzda yüzde 8.4 idi. Ağustosta  yüzde 8.8 oldu. Eylülde 9.1'e yükseldi. Ekimde de işsizlik oranının yüzde 9.1 olduğu  görüldü.
 
Eylülden Ekim'e 1 ayda  nüfus  genelde 76 bin, 15 yaş üstündeki çalışabilir yaştaki nüfus 78 bin, çalışabilir nüfustan çalışmaya hazır olup da iş arayan nüfus 40 bin arttı.
Eylülden, Ekim'e  1 ayda  iş arayanlara katılan  40 bin kişinin 37 bini iş bulabildi. Kalan 3 bini işsizler ordusuna eklendi.
 
Ekim ayının en olumlu göstergesi, toplam istihdam bir ayda 37 bin artarken ücretle ve yevmiye ile çalışanların sayısının bir ayda  154 bin artmasıdır.
 
Ekim'de tarımda çalışanların sayısı 180 bin, sanayide çalışanların sayısı 3 bin, inşaatta çalışanların sayısı 10 bin azaldı. Buna karşı nerede çalıştığı belli olmayan ve hizmetler kesiminde çalıştığı kabul edilenlerin sayısında 229 bin artış oldu.
 
Tabii ki  arayışımız  daha hızlı büyüme, daha çok yatırım, üretim ve istihdam artışı ama, ekonomiyi yönetenler cari açık endişesi ile frene basmaya devam ediyor. Frene basılmasına rağmen ekonomide  çalışan sayısında azalma olmaması, tersine çalışan sayısının artması olumlu gelişmedir. 
 
Tehlike işsizlik oranının yüzde 10'un üzerine çıkmasındadır. Anlaşıldığı kadarı ile önümüzdeki dönemde işsizlik oranında fazla değişim olmayacak. Oran yüzde 9'un biraz altında, biraz üzerinde oynayıp duracak.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018