Bütçe açığı hükümetin tahmininden küçük olacak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Hükümet'in  2012 yılı bütçe açığı hedefi 21.1 milyar TL idi. 2013 Yılı Ekonomi Programı hazırlanırken  2012 bütçesinin 33.5 milyar TL açık vereceği tahmin edildi.
Bu endişe yarattı. Ek gelir arayışları başladı.

Fakat  Ocak-Kasım bütçe gerçekleşme rakamlarında açık 13.3 milyar TL. olarak  çıkınca 12 aylık  açığın tahminden küçük olacağı ümidi belirdi.

Bütçe açığı her zaman önemlidir. Ama kriz rüzgarı bütçe açığının  öneminin daha da açık şekilde ortaya çıkmasına  imkan verdi.

Bütçe açık verince, açığı kapatmak için  borçlanma arayışı başlıyor. Borçlanma, ülkenin borç stoğunu büyütüyor.

Türkiye gibi kendi parası ile bütçe açığını kapatma olanağına sahip ülkeler şanslı. Avrupa Birliği'ne dahil olan ve euro para birimini kullanan ülkeler ise açığı kapatmak için euro ile borçlanmak zorunda.

Borç yükünün büyümesi nedeniyle pahalıya borçlanan veya borçlanamayan ülkeler krize giriyor.

Dünyada kriz rüzgârları eserken Türkiye'nin şansı,   kamu borçlarının milli gelire oranının düşük olması. Bütçe açığının milli gelire oranının küçük olması.
Hükümet ülkenin  bu avantajlarını kaybetmek istemediğinden  bütçe açığı konusunda hassas.

Son aylarda özelleştirme ihalelerinden ve varlık satışlarından gelen imkanlar bütçe açığına yama olacak. Buna ek olarak 2012 yılı içinde belli vergi ayarlamaları yapıldı.
TBMM'deki bütçe tartışmalarında  Maliye Bakanı 2012 yılında vergi oranlarında yeni artırıma gidilmeyeceğini, yeni vergiler getirilmeyeceğini açıkladı. Sadece maktu vergilerde enflasyon oranında ayarlama yapılacağını söyledi.

Geçen hafta açıklanan  Ocak-Kasım ayı bütçe gerçekleşme rakamları  beklenenden iyi bir tabloyu ortaya koyuyor.

Genelde Aralık ayında  harcama kalemlerinde artış olur. Bu nedenle bütçe açığı büyük ama, Kasım'da  13.3 milyar TL olarak açıklanan açık, her halde  33.5 milyar TL'ye yükselmez.

Belki de 2012 Program hedefi olan 21.1 milyar TL'nin bile altında kalır.
Bir başka olumlu gelişme  faiz dışı fazla kaleminde görülüyor. Faiz dışı fazla ülkenin eski borçlarını azaltma gücünü gösterir.

Ocak- Kasım döneminde 33.8 milyar TL'lık bir faiz dışı fazla rakamı   memnuniyet verici bir rakamdır.

Bütün bunlar halkı, özel kesimi neden ilgilendirir? Şunun için ilgilendirir:
.Bütçe açığı korkulan büyüklükte olmaz ise yeni vergiler ve vergi artırımları gelmeyebilir.
.Bütçe açığı korkulan büyüklükte olmaz ise, devlet yatırım harcamalarında, teşvik politikalarında daha rahat hareket edebilir.

 

gungor_graf.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018