Bursa’ya da Anayasa gerekli…
Bursa’nın ekonomik, kültürel ve sosyal hayatı üç ciltlik bir eser ile ortaya konuldu. Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi (OSB) olan Bursa OSB’nin kuruluşuna öncülük ederek kentin sanayileşme hamlesine katkıda bulunan, 33 yıl aralıksız Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliği yapan ve halen Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ergun Kağıtçıbaşı öncülüğünde Uludağ Üniversitesi’nin katkı ve desteği ile hazırlanan eser, 12 yıllık çalışmanın ve emeğin sonucu olarak ortaya çıktı. Çalışmanın son cildi Uludağ Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın da katıldığı törenle kamuoyuna tanıtıldı. Bursa’nın ekonomi tarihinin yıllara ayrılarak geniş bir perspektifle değerlendirildiği toplam 700 sayfalık çalışma 340 kaynağa başvurularak hazırlandı.
Kağıtçıbaşı’nın, İktisatçı Yazar Enis Yaşar ile birlikte hazırladığı kitap, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Erol İyibozkurt, Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve Doç. Dr. Tülin Vural Aslan gibi farklı bilgi disiplinlerde uzman olan değerli bilim insanlarının katkıları ile oluştu. Kağıtçıbaşı’nın kitabın tanıtım toplantısında Bursa sanayisinin geleceğine ilişkin açıklama ve uyarıları dikkat çekiciydi. Kağıtçıbaşı, “Nasıl Türkiye yeni bir anayasa üzerinde çalışma yapıyorsa, Bursa da anayasasını yapmak zorunda” diyerek gördüğü eksikliği dile getirdi. Marmara havzasında yaşanan gelişmelerin dikkatle takip edilmesi gerektiğine işaret eden Kağıtçıbaşı, “İstanbul-İzmir arasındaki yayın başkentinde oturuyoruz. Yeni otoyol ile Bursa-İstanbul arası 1,5 saate, Bursa-İzmir arası da 3,5 saate düşecek. İstihdamın çok büyük bir bölümü ve üretimin yüzde 80’inin yapıldığı bir kentte oturuyoruz. Dünyanın bugünkü büyüme ve talep sıkıntısı ilelebet sürmeyecek. Bursa yeni sanayi atılımlarıyla karşı karşıya kalacak. İşte o gün elimiz böğrümüzde ne yapmayı düşüneceğimize şimdiden uzun vadeli planlarımızı yapmamız gerekiyor” uyarısında bulundu.
Yabancı sermayenin önemine vurgu yapan Kağıtçıbaşı, “Yabancı sermaye yatırım için mutlu olacağı bölgeleri seçer. Bursa’dakiler çok mutlu. Dünya bu krizi atlattığında Bursa yeni yatırım dalgalarıyla karşı karşıya kalacak. Bursa’nın tarihi ve coğrafi karakterini yeniden üretmemiz mümkün değil ama 21. yüzyılın getirdiği dinamizmin oluşturduğu sanayileşmeyi de durdurmak mümkün değil. Bu iki zıt konu arasındaki uyumu sağlamak Bursa’yı yönetenlere düşüyor. Üniversitenin tecrübesinden, ilminden yararlanmak suretiyle yeni bir plan üzerinde çalışma yapmamız lazım” diye de ekledi.
Bursa’nın hafızası diyebileceğimiz Ergün Kağıtçıbaşı’nın Bursa sanayisi için kaynak niteliği taşıyan kitabı kadar yaptığı açıklamaların da kayda değer olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.