Bursaray’da yazılım kabusu…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Bursa ulaşımının belkemiğini oluşturan metro hattında yaşanan arızalar Bursalıları isyan ettirdi. En son cumartesi günkü sinyalizasyon arızası bardağı taşırdı. Sabah saatlerinde Emek-Arabayatağı hattında 3 saatlik arıza birçok kişinin işe geç kalmasına, ayrıca açıköğretim fakültesi öğrencilerinin de sınavlara yetişememesine neden oldu.

Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy’dan aldığım bilgilere göre sorun sinyalizasyon sistemi yazılımı ve hatlarda makas yetersizliğinden kaynaklanıyor. Şöyle ki; Bursa’da ilk sinyalizasyonu Siemens firması yapıyor. Hat uzatımlarında ise Siemens ihaleye girmiyor. İhaleyi BBR firması alıyor. Ancak daha sonra ki hat uzatımında bu kez BBR ihaleye girmiyor, Ultra firması yapımı üstleniyor. Sonuçta sinyalizasyon sistemi yamalı bohçaya dönüşüyor. Diğer bir sorun da makas yetersizliği. Herhangi bir nedenle araç yolda kalınca bütün sistem aksıyor ve müdahale edilemiyor. 2-3 istasyonda bir park hattı olması gerekirken başlangıçta ucuza kaçılarak bu yapılmamış. Bursaray’da vagon yetersizliği nedeniyle pik saatlerde insanlar balık istifi seyahat etmek zorunda kalıyor.

Belediye yeni vagon ihalesi gerçekleştirdi. İhaleyi kazanan Durmazlar firmasının ürettiği vagonlar peyderpey raylara iniyor ancak burada da bir sorun bekliyor bizi. Sinyalizasyon sınırlaması nedeniyle yeterli sayıda vagon sisteme dahil edilemeyecek. Şu anda 4 dakika aralığında turlayan vagonların süre aralığı en fazla 3,5 dakikaya indirilebilecek. Kayan blok sistemi olursa bu süre 90 saniyeye kadar inebiliyor. Bursa’da raylı sistem hattı 41 kilometre. Günlük 260-270 bin civarında yolcu taşınıyor. Halihazırda 120 vagon çalışıyor. Yapımı süren vagonlarla sayı 160’a ulaşacak ancak bunun en fazla 135’i raylara indirilebilecek.

Sorunun köklü çözümü için komple sinyalizasyon sisteminin değişmesi gerekiyor ki bunun da maliyeti uluslararası fiyatlarla 40 milyon euro. Yerli bir yazılımla onda bir fiyata bu işin yapılabileceği belirtiliyor. Yazılım konusunda da dünyada bir kartelden söz edebiliriz. Aynı zamanda Türkiye Raylı İşletmeciler Derneği Başkanı da olan Levent Fidansoy, yaşanan sorunun sadece Bursa’da olmadığını Tramvay ve sinyalizasyon standardını oturtmaya çalıştıklarını belirtiyor. Son bir bilgi de Cumartesi günü arıza nedeniyle sınava giremeyen öğrenciler için. Burulaş mağduriyetin giderilmesi için Anadolu Üniversitesi ile görüşmelerde bulunuyor. Olumlu sonuç alınırsa metro mağduru öğrenciler için yeni bir sınav yapılacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar