Bursa’nın yatırım iştahı…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Ülke olarak 2023 ihracat hedeflerine ulaşmanın yolunun yatırım ve katma değerli üretimden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Bugünkü üretim kapasitesi ve yapısıyla bu hedefleri yakalamamız imkansız gibi bir şey. Yapmamız gereken gerek yerli gerekse yabancı sermayeli yatırımları çekmek ve teknoloji yoğunluklu üretimi artırmak. Kamu hiç olmadığı kadar üretimi destekleyici adımlar atıyor ama yetmez. Bu adımları tamamlayıcı çalışmalara da ihtiyaç var. İş dünyasının çatı kuruluşlarına önemli görevler düşüyor. Bu noktada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın uygulamaya koyduğu projelerle iyi bir sınav verdiğini düşünenlerdenim. Öyle ki projeler birçok oda tarafından örnek gösteriliyor.

Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, Mesyeb, Mükemmeliyet Merkezleri, Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi, kümeler, URGE projeleri bunların bazıları. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Sanayi Odası Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş’ın yerel bir kanalda oda seçimlerini ve projelerini konuşurken BTSO’nun çalışmalarını övmesine şahit oldum. Kesikbaş, BTSO’nun başarısının Eskişehir’e örnek olmasını istiyordu.Özellikle savunma sanayiinin önemli merkezlerinden olan Eskişehir’den bu alandaki çalışmalarla ilgili kullandığı “Bursa’da bu iş uçmuş durumda” ifadesi dikkat çekiciydi.

İbrahim Burkay’ın başkanlığı ile birlikte Bursa’da yaşanan değişim rakamlarda da kendini gösteriyor. Dünyanın hemen her bölgesinde öne çıkan fuarlarda Bursalı işadamları pazar arıyor. Sonucunda ise Bursa ve ülke ekonomisi her geçen gün yeni bir ihracatçı kazanıyor. Bursa üretim, ihracat ve istihdam rakamları ile ülke ortalamasının üzerinde büyüdü. 13 URGE projesi ile Türkiye’nin en fazla URGE’sini yapan kurum olan Oda’da oluşturulan müşteri ağı katılımcıları bile hayrete düşürüyor. URGE projesi kapsamında yapılan ikili iş görüşmeleri yeni müşteri bulunması ve ihracatın artışına önemli katkı yapıyor. Kentin batısında oluşturulan Teknosab, teknoloji yoğunluklu üretimin merkezi olmaya aday. Bölge için talep toplanmasına başlandı. Bu ayın sonunda talepler değerlendirilecek. Türkiye’ye örnek olan ve yasa ile OSB’ler için GYO kurulmasının önünün açılmasına da vesile olan bölge yerli ve yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi görüyor.

Bölgede fabrika inşaatlarının bu yılın son çeyreğinde başlaması öngörülüyor. Teknosab’da yatırım yapamayacak vasıfta olan KOBİ niteliğindeki yatırımlar için de BTSO yeni bir OSB kuracak. KOBİ OSB adını taşıyan bölgeye talepler toplandı. Kısa sürede başvuruda bulunan 2500 sanayici 12 milyon 500 bin metrekarelik bir alan talep etti. Yönetim bu talebi Sanayi Bakanlığı’na iletecek ve bakanlığın oluru ile belirlenecek alanda yeni bir OSB kurulacak. Yanlış okumadınız 8 milyon 500 bin metrekarelik Teknosab’a ilaveten tamı tamına 12 milyon 500 bin metrekarelik bir yatırım alanı talep ediliyor. Yatırımcı sayısı ise 2500! Tabi ki bu ortam kendiliğinden oluşmadı. Bursa’nın mevcut potansiyelinin yanında bu potansiyeli ortaya çıkarmak ve doğru yönlendirmek de önemli.BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve yönetiminin ortaya koydukları vizyon ve çalışmalar konusunda hakkını teslim etmeliyiz.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl ertelenen oda ve borsa seçimlerinin nisan ayında yapılması kararlaştırıldı. Bursa’da da İbrahim Burkay haricinde resmi olarak ortaya çıkan bir aday yok. Birçok kesim tarafından çalışmaları başarılı bulunan İbrahim Burkay ve ekibinin nisan ayında yapılacak seçimlerde yeniden işbaşına gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Son bir not; Bursa Ticaret Borsası ve İnegöl TSO’nın seçimleri 1 Nisan’da yapılacak. Borsa’da mevcut Başkan Özer Matlı, İnegöl’de ise Metin Anıl’ın isimleri ağırlık kazanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar