Bursalı sanayicinin yatırım iştahı kaçtı…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Geçtiğimiz yıl yaşanan siyasi çalkantılar, üst üste yapılan 2 genel seçim, bir de komşu ülkelerle yaşanan sorunlar sanayicinin yatırım iştahını azalttı. Yatırımcı bu dönemde bekle gör taktiğini benimsedi. Bursa Ticaret Sanayi Odası’nın aylık meclis toplantılarında yaptığı anketler de sanayicinin yatırıma mesafeli durduğunu gösteriyor. 

Bu durumun en somut göstergesi yatırım teşvik belgeleri. Ekonomi Bakanlığı’nın Resmi Gazete'de yayınladığı yatırım teşvik belgelerine göre Bursa 2015 yılında bir önceki yıla göre toplam yatırımlarda yüzde 12 geriledi. Geçen yıl 160 belge yatırım teşvikinden yararlanırken, toplam tutar ise 2 milyar 76 milyon lirada kaldı. 2014 yılında teşviklerden yararlanan 220 belgenin toplam yatırım tutarı 2 milyar 335 milyon lira idi.

Yatırım teşvik belgelerinde tevsii ve modernizasyon yatırımları dikkat çekiyor. Sektörel dağılımlarına bakıldığında ise; istihdam dostu tekstil sektörü ilk sırada yer alıyor. Ardından otomotiv, gıda ve makine-metal sektörleri sıralanıyor. 

Yatırımlarda dikkat çeken bir başka sektör de eğitim. Hemen her ay özel eğitim kurumlarının komple yeni yatırımları belgelerde yer buluyor. Geçmiş yıllarda özel sektör yatırımları öne çıkarken 2015’de aslan payını belediyelerin altyapı ve ulaşım yatırımlarının aldığı görülüyor. 

Bursa’da geçen yıl sadece 85 komple yeni yatırım için teşvik belgesi düzenlendi. Komple yeni yatırımlarda 2014 yılına göre yüzde 20 oranında gerileme yaşandı. 

Düzenlenen belge sayısında da bir önceki yıla göre yüzde 37 azalma görüldü. 2015 yılında toplam teşvik tutarının yüzde 12 gerilemesine rağmen, ithalatta yüzde 112’lik bir azalma görülmesi geçen yılki yatırımların ağırlıklı olarak yurt içinden karşılanan kaynaklarla yapıldığını gösterdi. Bu durum hükümetin yerli üretimi teşvik etmek amacıyla uyguladığı politikaların da karşılık bulduğu yönünde değerlendirilebilir. 

Geçen yıl Bursa’da yatırım teşvikinden yaralanan belge sayısında yaşanan düşüş istihdama da yansıdı. İstihdam bir önceki yıla göre yüzde 8’e yakın geriledi. 2014 yılında yatırım teşviki alan 220 belge 6 bin 600 kişi istihdam ederken, geçen yıl teşvik listesinde yer alan 160 belge 6 bin 124 kişinin istihdam edilmesini sağladı. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar