Bursalı Durmazlar'dan Romanya'da üretim sinyali
Koç Grubu'ndan Anadolu Holding'e birçok dev şirketin rekabet alanı Romanya. Ülkede açılan toplu taşıma ihalelerine girerek birbirleriyle yarışan bu holdinglere ait Otokar, Anadolu Isuzu, Temsa gibi otobüs firmaları Türk otomotiv sanayisinin bu ülkedeki en önemli temsilcileri. İşte bunlara bir yenisi daha ekleniyor. Ancak bu kez otobüs değil, tramvay. Türkiye'nin ilk tramvay üreticilerinden olan Bursalı Durmazlar, Romanya'da üretim için yeşil ışık yaktı. Rumen medyasında yer alan haberlere göre Durmazlar, Romanya'da kazanacağı ihalelere göre ülkede yatırım yapma kararı alacak. Rumen medyasına konuşan Durmazlar Raylı Sistemler Genel Müdürü Abdullah Bocan, Romanya'da üretim yapma konusunda ihalelere göre aksiyon alacaklarını dile getiriyor.
İhale bedeli yaklaşık 1.2 milyar
Geçtiğimiz günlerde Romanya'nın başkenti Bükreş'te belediyenin düzenlediği ihaleyi 100 tramvay alımı ihalesi açıldı. Durmazlar, bu ihaleye teklif veren firmalardan. Sözleşmenin yaklaşık 180 milyon euro yani 1.2 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. İhaleye Romanya ve Çinli şirketlerin kurduğu Astra Vagoane Calatori-CRRC konsorsiyumu da teklif verdi. Durmazlar Bükreş dışında Timisoara, Braila, Craiova ve Lasi kentlerindeki tramvay ihalelerine de katılmayı hedefliyor.
Polonya'da ihale kazanmıştı
Türkiye'de Kocaeli ve Samsun'daki tramvay hatlarında çalışan Panorama model tramvayı üreten Durmazlar, Türkiye'nin ilk yerli tramvayını Polonya'ya ihraç etme kararı almıştı. Panorama, 2020 yılından itibaren Olsztyn kenti raylarında sefere başlayacak. Geçen yıl şubat ayında Polonya'nın Olsztyn kentinde gerçekleştirilen ihaleyi, en iyi teklifi sunan Durmazlar kazanmış, ilk etapta 12 tramvay üretimini kapsayan anlaşmanın ilerleyen dönemde büyüyerek, 24 adede çıkması planlanmıştı. 12 araçlık tramvayın bedeli ise yaklaşık 20 milyon euro civarında. Durmazlar Holding, 120 ülkeye ihracat yapıyor.
Sütaş'ın Pakistan tesisi 2020'de hazır
Anadolu Holding'den Zorlu Grubu'na Hayat Kimya'dan Koç Holding'e son dönemde Türk devlerinin yatırımda gözde ülkesi Pakistan'a gıda yatırımları da gitmeye başladı. 24 Ekim 2018'de Türkiye'de ilk kez DÜNYA Gazetesi'nin duyurduğu Sütaş'ın Pakistan'a yatırım yapacağı haberinin ardından Türk şirketten haberi doğrulayan açıklama gelmişti. Türkiye dışında Makedonya ve Romanya'da üretim tesisi bulunan Sütaş'ın patronu Muharrem Yılmaz'ın Pakistan'ın en büyük holdingi Nishat Group ile ortak süt ve süt ürünleri tesisi kurup, dağıtım ve pazarlamasını da yapacağını yazmıştık. İşte o yatırımın detayları belli oldu.
Pakistanlı ortağı ile yüzde 50'lik ortaklık yapacak olan Sütaş'ın tesisi 2020 yılında üretime geçecek. Pencap Eyaleti'nin başkenti Lahor'a yaklaşık 104 kilometre uzaklıkta kurulacak olan tesis, 165 dönüm yani 165 bin metrekarelik bir alanda faaliyete geçecek. Şirketin ortağı Nishat Dairy'nin Genel Müdürü Hustam Jalal, kaliteli pastörize süte odaklanacaklarını, gelecek yıl raflarda yer alacaklarını belirtti.
Yatırım bedeli 84 milyon
Yatırım ise yaklaşık 2 milyar Pakistan Rupisi yani yaklaşık 84 milyon TL olarak belirlendi. Nishat'ın şu anda sahip olduğu bir çiftliği ve süt işleme tesisi var. 5 bin 700 ineğin bulunduğu tesiste şu anda 80 bin litre süt üretiliyor. Avustralya ve Hollanda kökenli ineklerden elde edilen süt ise Nestle, Olpers gibi firmalara satılıyor. Aynı zamanda TÜSİAD eski Başkanı da olan Muharrem Yılmaz'ın Pakistanlı ortağı Nishat Group'un aktifleri 10 milyar doları aşan Nishat'ın banka, çimento ve otomotiv firmaları başta olmak üzere birçok firması Pakistan Borsası'nda işlem görüyor.
Ortağı ülkenin en zengini
Hemen hemen her sektörde üretim yapan Nishat, ülkenin en büyük çimento üreticisi ve neredeyse bütün fabrikaları özelleştirme süreciyle bünyesine katmış. Ülkenin en büyük 4 finans kurumundan biri olan MCB Bank yine Nishat Group bünyesinde. Hyundai ile birlikte çalışan dev şirketin Pakistan'da elektrikli araç fabrikası var. Pakistan'ın en büyük özel havacılık, kağıt, tekstil, sigorta, otel ve tarım şirketleri yine grup bünyesinde. Nishat'ın patronu Mian Mohammad Mansha, 3.8 milyar dolarlık servetiyle Pakistan'ın en zengin işadamı.