Bursa’da fuarcılık kabuk değiştiriyor…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Alışılmışın dışında fuarlara şahitlik ediyoruz Bursa’da. Ev stil, emlak konut, co-ho ve son olarak da blok mermer. Dünyanın kapalı alandaki ilk blok mermer fuarı Tüyap Fuar Merkezi'nde gerçekleştirildi. Gelinlik gibi süslenen hollerde koca koca mermer blokları. Işin ilginci blok mermer ihracatının tartışıldığı bir ortamda bir de bu alanda fuar düzenlenmesi. Bu soru çok sorulmuş olacak ki açılışta İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu gerekçelerini sıraladı:“Eğer Türkiye doğaltaş sektörü blok ihracatı yapmasaydı bu kadar büyüyemezdi. Çin bizim için bir kurtuluş, bir devrim oldu. Bugün Türkiye doğaltaş sektörü Türkiye’nin cari açığının kapanmasında önemli rol oynuyor. Sektörde önümüzdeki yıllarda 10 milyar dolarları konuşacağız.”

12 ülkeden 148 firmanın katıldığı fuarda 600’ün üzerinde renk ve çeşitlilikte 870 mermer bloğu sergilendi. Özellikle Çin ve Hindistan’dan gelen alıcıların fuar stantları kurulurken, pazarlıklara başlayıp siparişlerini verdiklerini öğreniyoruz. Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, bu durumu “24 yıldır bu sektördeyim. Bir ilke şahit oldum. İlk kez ziyarete açılmadan, yerleşim anında blok mermerlerle ilgili siparişler verildiğine, içerideki ürünlerin satıldığına şahit oldum” diyerek şaşkınlıkla dile getiriyor. İlki yapılan fuarın sektöre 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlaması hedefleniyor. 

Bursa’da fuarcılık alanında yaşanan değişimin mimarı şüphesiz bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay. Kentte Burkay dönemi ile birlikte fuarcılığa bakış da önemli oranda değişti. Monotonlaşmış, sıradan holler küçük dokunuşlarla yapılan düzenlemelerle bambaşka bir görünüme kavuştu. Fuar katılımcıları da mekandaki değişime uyak uydurarak standlarını birbirleriyle yarışır hale getiriyorlar. Sonuçta ortaya dinamik ve görseli güçlü bir tablo çıkıyor. Bursa kuşkusuz İstanbul-İzmir Otoyolu ve hızlı tren projesiyle Marmara Havzası'nın merkezi konumuna geliyor. Başkan Burkay da buradan hareketle fuarcılıkta Bursa’yı önümüzdeki 5 yılda Türkiye'nin merkezi yapma iddiasında. BTSO bu bağlamda 16 önemli uluslararası fuarı Bursa'ya kazandırmak üzere de harekete geçti. Son bir müjde ise 16 fuar projesinde doluluk oranları tatmin edici noktaya gelirse BTSO, kente 200 bin metrekarelik yeni bir fuar merkezi kazandıracak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar