Bursa’da Bursaspor üstün

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Süper Lig’de sezonun ikinci haftası bünyesinde zorlu maçları barındıran bir fikstürle karşımızda. Sürprize müsait çok sayıda maçın yer aldığı programda bilhassa ligimizin doğal şampiyonluk adayları Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın oynayacakları zorlu maçlar dikkatlerden kaçmıyor. İlk haftada Gaziantepspor engelini 2-1’lik skorla geçerken son 30 dakikalık bölümdeki görüntüsüyle şaşırtan Galatasaray, bu kez zorlu Bursa deplasmanında galibiyet arayacak. İki takım arasında Bursa’da oynanan karşılaşmalara göz attığımızda; 2012-2013 sezonunda 1-1’lik beraberlik, 2011-2012’de 1-0, 2010-2011’de 2-0, 2009-2010’da 1-0, 2008-2009’da 2-1’lik skorlarla Bursaspor galibiyetlerini görüyoruz. Galatasaray’ın Bursa’da kazandığı son lig maçı 19 Ağustos 2007 tarihinde Ümit Karan’ın golüyle 1-0 kazanılan maç. Elbette ki, hiçbir istatistik sonsuza kadar sürmez ancak sarı-kırmızılı takımın son yıllarda Bursa’da zorlu karşılaşmalar oynadığını da aklımızın bir köşesine not etmemiz gerekiyor. Ayrıca sonuçlardan anlaşıldığı üzere iki takım arasında Atatürk Stadında oynanan maçlar gol bakımından “3’ten az” bitmeye meyilli gibi görünüyor. İki takımın nitelikli gol silahları varken, acaba bu kez de öyle mi olacak? Bu sorunun kesin yanıtını almak için Pazar gecesini beklememiz gerek.

Galatasaray’da hafta içinde yaşanan en flaş gelişme hiç şüphesiz Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Fatih Terim’e götürülen teklif. Bu sezon hem Galatasaray’ı hem de A Milli Takım’ı çalıştırması istenen Terim’in nihai kararı, yazımızı kaleme aldığımız dakika itibariyle henüz net değildi. Buna rağmen mevcut durumun hem Fatih Terim’i hem de Galatasaraylı futbolcuları mental anlamda bir parça dağıtmış olabileceğini düşünüyorum. Sarı-kırmızılı ekipte hafif sakatlıkları bulunan Hamit Altıntop, Selçuk İnan ve Wesley Sneijder’in durumları ciddi değil ve maçta görev almaları bekleniyor. Sabri Sarıoğlu’nun geçtiğimiz sezondan devam eden cezası var. Vojvodina’ya elendikten sonra çalkantılı bir dönem geçiren Bursaspor, Eskişehir’de aradığını bulamamış ve rakibine 2-0’lık skorla teslim olmuştu. Yeşil-beyazlılar, Galatasaray karşılaşmasını “çıkış maçı” olarak görebilirler. Çeşitli sakatlıkları bulunan Pinto, Şener ve İbrahim Öztürk’ün tedavilerine devam ediliyor, bu futbolcuları maça yetiştirmek için yoğun bir çaba var. Düzelen Belluschi ise Christoph Daum’un görev vermesi durumunda forma giyebilecek. Taktiksel bir analizde Daum’un Eskişehirspor maçında 4-2-3-1 sisteminden vazgeçmediği ve eksikler dışında kabul gören bir 11’i sahaya sürdüğü görülüyor. Yeşil-beyazlı camiada, defansın önünde görev alan Şamil Cinaz – Musa Çağıran ikilisinin yeterliliği sorgulanıyor ancak Belluschi’nin dönüşü bu probleme çare olabilir. Fakat bu kez de Eskişehirspor maçında sahaya sürülen altı yabancıdan (Frey, Taiwo, Civelli, Batalla, Sestak, Pinto) birinin tribüne çıkması gerekecek. Bu isim Sestak olabilir. Bursaspor, Eskişehir’de sahaya 28,1 yaş ortalamasına sahip bir takımla çıkmıştı. Galatasaray 11’inin Gaziantepspor karşısındaki yaş ortalaması ise 28,8 idi. Açıkçası sezon başı olmasını da göz önüne alarak, maçın ilerleyen bölümlerinde takım boylarının uzaması ve kişisel hataların fazlalaşması söz konusu olabilir. Christoph Daum muhtemelen Gaziantepspor maçından da kendine göre notlar çıkararak ilk bölümde oyunu tutmayı ve ikinci yarının ilerleyen dakikalarında risk almayı deneyecektir. Galatasaray’ın ligdeki önemli şampiyonluk adaylarından biri olduğunu söylemeye gerek yok ancak bu sanki biraz sürpriz kokuyor.

 

2. HAFTAYA BAKIŞ

Fenerbahçe-Eskişehirspor

Sezonun başlamasıyla birlikte yoğun maç trafiğine giren Fenerbahçe, Arsenal karşılaşması sonrası sahasında ligin dişli takımlarından biri olabileceğini gösteren Eskişehirspor ile oynuyor. Sarı-lacivertlilerde Gökhan Gönül ve Mehmet Topal’ın durumlarının hızla iyiye gidiyor olması teknik heyeti sevindirdi. Eskişehirspor’da ise Dede ve Hürriyet’in sakatlıkları oynamalarına engel. Bu maçın sonucunu Fenerbahçe’nin fiziksel ve mental durumu belirleyecek. Ertuğrul Sağlam’ın takımı dirençli bir futbol ortaya koyacaktır. Kontratağa yatkın Eskişehirspor takımı Kadıköy’de gol bulabilir bu da bence “karşılıklı gol” ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Kayseri Erciyesspor – Beşiktaş      

İlk hafta izlediğim Kayseri Erciyesspor takımı defansif hassasiyetleri ön plana alan bir ekipti. Sahalarında olmalarına rağmen bu maçta da önce gol yememeyi düşüneceklerdir. Maç öncesi önemli bir eksikleri bulunmuyor. Norveç deplasmanından dönecek Beşiktaş’ın bu karşılaşmada fizik açıdan diri kalması gerekecek. Geçen yıla göre daha geniş bir kadroya sahipler ve bunu başarabilirler. Trabzonspor karşılaşmasında takım savunması anlamında siyah-beyazlı ekibin epey yol kat ettiğini görmüştük ancak belli bir dakikadan sonra risk almak durumunda kalabilirler. Toplam gol sayısı (2-3) barajında kalacakmış gibi görünüyor.

Trabzonspor – Çaykur Rizespor     

Lige durgun başlayan Trabzonspor, Arnavutluk’taki Avrupa Ligi mücadelesi sonrası Çaykur Rizespor maçıyla uzun maratona dönüş yapıyor. Bordo-mavililerde Malouda, Bosingwa ve Giray’ın çeşitli sakatlıkları var ancak bu futbolcular için “kesin oynamayacaklar” diyemeyiz. İlk haftayı galibiyetle kapatan Çaykur Rizespor’da ise Hurşut Meriç dışında eksik futbolcu bulunmuyor. Rıza Çalımbay’ın bu tür deplasmanlarda önceliği savunma güvenliğine verdiğini biliyoruz. Trabzonspor da gücünü ekonomik kullanmak isteyebilir. Az gollü bir maç izleme ihtimalimiz var.

Kasımpaşa – Kayserispor     

Yaptığı flaş transferlere rağmen ligin ilk haftasında bekleneni veremeyen Kasımpaşa, bu maça hırslı hazırlandı. Karabük’te yaşanan “takım savunması” problemi epey dikkat çekici idi. Kayserispor’da Bobo ve Simic’in sakatlıkları dolayısıyla forma giyemeyeceklerini belirtelim. Geçen hafta 18 kişilik kadroya alınmayan Jaja’nın durumu da merak konusu. Lacivert-beyazlı takımın kendi evinde deplasman maçlarına oranla daha iyi sonuçlar aldığı biliniyor. İlk hafta alınan mağlubiyeti de telafi etmek isteyeceklerdir. Bu maçta da yaşanacak olası bir puan kaybı takımın tüm ritmini bozabilir. Galibiyet için az farkla da olsa Kasımpaşa önde.

Gençlerbirliği – Akhisar Bld. Spor     

Bu yıl ligde sergileyeceği performans merak konusu olan Gençlerbirliği, ilk haftayı galibiyetle kapatan Akhisar Bld. Spor engelini aşabilecek mi? Başkent temsilcisinde Kulusic kart cezalısı. Serkan Yanık ve Sedat’ın sakatlıkları var. Konuk takımda Merter Yüce ve Mustafa Aşan’ın Gençlerbirliği’ne karşı forma giyemeyecekleri bildirildi. Gole kadar tarafların birbirlerini kontrol edecekleri bir maç bekliyorum. Dolayısıyla golün gecikmesi maçın kısır bir skorla bitmesine yol açabilir. Nihai sonuç için tahmin yürütmek zor olsa da takım oyununu başarıyla sahaya yansıtan Akhisar Bld. Spor’un sürpriz şansı olduğunu belirtmek gerek.

Gaziantepspor – M.P. Antalyaspor     

İki takım arasında oynanan son dört lig maçından üçü 1-0’lık skorla biterken bir maç ise 5-2 gibi bol gollü bir sonuçla tamamlanmıştı. Takımların ilk hafta görüntülerine baktığımızda, sanki 1-0’lık skorlara daha yakın bir maç bizleri bekliyor. Gaziantepspor yeni transferi Semir Stilic’i bu maça yetiştirecek gibi. Bu ofansif anlamda organizasyon sıkıntısını giderebilir. Antalyaspor’da Vederson ve Deniz Barış’ın oynama ihtimalleri yok. İlk hafta maçında Erciyesspor’a karşı zorlandığını gördüğüm Antalyaspor’un deplasman performansını açıkçası ben de merak ediyorum. Gaziantepspor, Galatasaray maçının son yarım saatinde göz doldurmuştu. Dolayısıyla kırmızı-siyahlılar bence bir adım önde.

S.B. Elazığspor – K.D.Ç. Karabükspor     

İlk haftanın bekleneni veremeyen takımlarından Elazığspor’da kaleci Vanja Ivesa kart cezalısı. Kadro yapısı itibariyle kontratağa oldukça yatkın bir takım olan Karabükspor, bilhassa skor avantajını ele geçirdikten sonra tehlikeli bir ekip halini alıyor. Akhisar karşısında defansif kurgusunu sıkıntılı gördüğümüz Elazığspor, lige formda başlayan LuaLua ile İlhan Parlak, Ahmet İlhan, Gökhan Ünal gibi forvetleri durdurmakta zorlanabilir. Elazığspor teknik direktörü Trond Sollied, Karabükspor’u ne kadar tanıyor ve nasıl önlemler alacak bunu maçta göreceğiz. Kağıt üzerinde deplasman takımı daha şanslı görünüyor.

Sivasspor – Torku Konyaspor     

Sivasspor’u ilk haftada Kayserispor’a yenilmesine rağmen beklediğimden iyi buldum. Torku Konyaspor ise bilindiği gibi Fenerbahçe’yi 2-0 geriden gelerek yenmiş ve büyük sükse yapmıştı. Ev sahibinde Hernan Rengifo’nun sakatlığı var. Bu futbolcuyla ilgili son karar maç günü verilecek. Yeşil-beyazlılarda Hasan Kabze çalışmalarını takımdan ayrı olarak sürdürüyor. İlk hafta gol bulamayan Sivasspor, biraz şanssızlığının kurbanı olmuştu. Konyaspor’un da oyunu önde kabul ettiğinde üretken bir takım haline gelebildiğini gördük. Benim bu karşılaşmadan beklentim 3 ya da daha fazla gol izleyebileceğimiz yönünde.

4787978.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016