Bursa'ya panoramik müze
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Napolyon Panoramik Müzesi'ni gördüğümde çok etkilenmiştim. Ruslar 1812 yılında Fransız İmparatoru Napolyon'un ordusuna karşı verdikleri mücadelenin bir gününü resmederek panoramik müze haline getirmişler. Ruslar vatanseverlik savaşı olarak da adlandırdıkları Borodine Savaşı'nın ulusal kimliklerini güçlendirdiğini belirtiyorlar. Bu mücadelenin anısına savaşın 100. yılında yani 1912 yılında yapılan müze 200.yıl olan 2012 yılında yeniden elden geçirilerek modern hale getirilmiş.
Giriş katında savaş zamanı yaşanılanlar yağlı boya tablolarla duvarlardaki yerini alırken, savaşın enstantaneleri balmumu mankenlerle canlandırılarak günümüze taşınmış. Üst kata çıktığınızda biranda kendinizi 200 yıl öncesinde savaş alanında buluyorsunuz. Rus sanatçı Franz Roubaud tarafından 1912 yılında canvas üzerine yapılan muazzam eser 7 Eylül 1812 yılı saat 10.30 itibariyle geçen bir günü anlatıyor. 3 boyutlu panoramik tablonun Çapı 115 metre, yüksekliği 15 metre. Tabloda bütün ayrıntılar düşünülmüş. Savaş anı neredeyse birebir yaşatılıyor. Yanı başındaki sanat galerisi ile tamamlanan 1812 Napolyon Müzesi Moskova'ya gelen turistlerin öncelikli uğrak yeri olmuş. Müzeyi gezerken biran iç geçirdim 'Elin Rus'u Fransız İmparator Napolyon'u karalamak için koca müze yapmış' ve adını Napolyon olarak koymuş. Biz ise dünyaya hükmetmiş bir imparatorluğu dünyaya ne kadar tanıtabiliyoruz ve bundan turizm geliri olarak ne kadar istifade edebiliyoruz tartışılır.
Sonrasında İstanbul'da fethi anlatan Fetih 1453 müzesinin dünyadaki ilk ve tek tam panoramik müze olduğunu öğreniyorum. Ama yetmez Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna ev sahipliği yapmış Bursa'ya da böylesi bir müzenin yakışacağını düşünmüştüm.
Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın Osmangazi Belediyesi'nin panoramik Müze çalışmaları haberi geldi elimize. Osmangazi Belediyesi Osmanlı İmparatorluğu'nun Beylikten Cihan Devleti'ne giden yolculuğu ve Bursa'nın fetih anını anlatacak bir panoramik müze yapacakmış. 'Panorama Bursa 1326' adını taşıyan Dünyanın ikinci tam panoramik müzesinin temelinin de Kasım ayında atılacağı belirtiliyor. 3 yılda tamamlanması planlanan proje 28 milyon liraya mal olacakmış. ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş kriterler çerçevesinde doğaya saygılı bir bina olarak tasarlanan müze, sivil mimari örneği yapı olarak da tescillenecekmiş. Müze Bursa'nın çekirdeği konumundaki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin doğu kapısı olan Kamberler Parkı'na inşa edilecekmiş. Panoramik Müze'nin turizm çalışmalarına hız veren Bursa'ya değer katacağına inanıyorum. Ama bununla yetinmemek gerekir. Kentimize gelecek turistin daha fazla vakit geçirmesini sağlamak için farklı destinasyonlara ihtiyacımız var.