Bursa OSB'nin ayrılık sancısı büyüyor

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

 

Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi Bursa OSB, kurucusu Ticaret ve Sanayi Odası'nın vesayetinden kurtulmak istiyor. Halen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi tarafından seçilen müteşebbis heyet marifetiyle yönetilen Bursa OSB bundan böyle yönetimini bölgede bulunan sanayicilerin tercihi ile belirlemekten yana. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ayrılmak amacıyla BOSİAD (Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği) çatısı altında biraya gelen sanayiciler bir yandan kamuoyu oluştururken diğer yandan yasal sürecin başlatılması için çaba harcıyorlar. Başbakan yardımcısı Bursa milletvekili Bülent Arınç'tan destek alan sanayiciler geçtiğimiz ay Meclis'ten geçen torba yasası ile de bir adım daha ilerlemiş oldular. Bundan sonraki süreç bölgedeki sanayicilerden ayrılığı isteyen çoğunluk imzalarının toplanması ve bu imzaların Sanayi Bakanlığına iletilmesi ile devam edecek.

Bu arada bölünme konusu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın aylık meclis toplantılarında yüksek sesle tartışılmaya da devam ediyor. BTSO yönetimi bölünmenin güç kaybına neden olacağını belirterek karşı çıkarken, ayrılık taraftarı sanayiciler aksini iddia ediyorlar. BTSO iştiraklerinin tek yönetim listesi ile yıllardır idare edilmesinin yapıyı hantallaştırdığını öne süren muhalif sanayiciler OSB'nin yönetiminin OSB dışındaki sanayici tarafından değil, bölge sanayicisi tarafından belirlenmesi gerektiğini dile getiriyorlar. BTSO Başkanı Celal Sönmez, meclis toplantısında konu tekrardan gündeme gelince önümüzdeki meclis toplantılarında görüşlerini açıklayabileceğini belirtti.

Bursa OSB'nin ayrılması ile ilgili kamuoyu önünde bunlar yaşanırken perde arkasında olay daha farklı boyutlarda tartışılıyor. İddiaya göre Bursa OSB içindeki BTSO hizmet binası yasa gereği Bursa OSB'ye bırakılmalı. BTSO ise hizmet binasının bulunduğu arsanın 1960'lı yıllarda hizmet binası yapımı için alındığı ve tapulandırıldığını dile getiriyor. Aslında BTSO ile Bursa OSB birbirine geçmiş iki kardeş kuruluş. Dönem dönem bir cepten bir cebe aktarım gibi birbirlerini destekleyen iki kurumun ayrışması gerçekten zor olacak. Zira BTSO, OSB'den alacağı olduğunu öne sürüyor, OSB ise hizmet binasını ya da bedelini istiyor. Kulislerden edindiğim izlenim BTSO ile OSB arasındaki sorunlar karşılıklı konuşarak çözülecek cinsten değil. Konu eninde sonunda yargıya taşınacak ve son sözü yargı söyleyecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar