Bursa, Marmara’nın fuarcılık merkezi olmak istiyor

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Fuarlar dünyada en geçerli pazarlama merkezleri olarak gücünü koruyor. Üretimin güçlü olduğu birçok Avrupa kentini, bünyesinde gerçekleştirdikleri fuarlarla tanıyoruz. Örnek mi? Frankfurt, Milano, Paris, Berlin… Dünya kentleri hem üretiyor, hem de ürettiğini dünya sahnesine sunuyor. Bundan daha doğal ne olabilir ki? Fuarlar üretimin taçlandırıldığı alanlardır.

Türkiye’nin üretim merkezlerinden Bursa da fuarlar konusunda hedefini büyüttü. Marmara’nın fuarcılık merkezi olmaya gözünü dikti. Halihazırda Bursa’da yılda 20’ye yakın uluslararası fuar düzenleniyor. Ama mevcut fuar alanı yeni hedefl er için gerek fiziki şartları gerekse altyapısı ile bunu karşılamaktan hayli uzak. Kentin gerçek anlamda, uluslararası alanda söz sahibi olacağı bir fuar merkezine acilen ihtiyacı var. Bunu söylerken içeriğini de doldurmakta fayda var. Bursa 3 milyon nüfusu, dinamik üretim kabiliyeti ve güçlü ihracat potansiyeli ile Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti. 1’i serbest, 21 sanayi bölgesinde üretim yapan sanayiciler dünyanın hemen her bölgesine yılda 14 milyar dolarlık (2017 ihracatı) ihracat gerçekleştiriyor. Bursalı üreticiler özellikle tekstil, makine ve mobilyada dünyanın modasına yön veriyor. Tarihi ve turistik zenginlikleri de Bursa’nın cazibesini her geçen gün daha da artırmakta.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yürüttüğü projeler ile Bursa, uzay, havacılık, savunma, teknik tekstil, kompozit ve raylı sistemler gibi stratejik sektörlerde de yeni bir atılım başlattı. TEKNOSAB ve KOBİ OSB gibi vizyon projeler ile Bursa yüksek teknolojili üretimin merkezi haline gelerek Ulusal ve Uluslararası birçok yatırımcıyı da kente çekmeyi hedefl iyor. Yeni üretim modellerinin ve yüksek teknolojinin kullanılacağı bu bölgeler yeni nesil sektörlere de ev sahipliği yapmaya aday. BTSO’nun Küresel Fuar Acentesi, Türk Ticaret Merkezleri, Uluslararası Rekabeti Geliştirme ve Ticari Safari gibi projeleri Bursalı firmaları global arenada daha güçlü bir konuma yükseltiyor.

Üretimde çığır açan, yeniliklere ayak uyduran Bursa, artık ürünlerinin dünyaya tanıtılması noktasında da atağa kalkmalı. Yeni köprüler, otoyollar ve bağlantı yolları gibi mega yatırım projeleri de Bursa’nın elini güçlendiriyor. Her yıl ortalama 20’e yakın fuarın düzenlendiği Bursa, 1 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Bursa ekonomisindeki tüm bu gelişmeler doğal olarak yeni bir fuar alanı ihtiyacını doğuruyor. Üretimdeki gücü, yatırım cazibesi ve ihracat potansiyeli ile Bursa, fuarcılığın da merkezi olmayı hak ediyor. Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BTSO öncülüğünde Bakanlıklar düzeyinde çalışmalara başlandı. 150 bin metrekare alanda kurulması planlanan fuar merkezinin lojistik olarak liman, otoyol, havaalanı ve hızlı tren entegrasyonu bulunan bir lokasyonda hayata geçirilmesi bekleniyor. Modern altyapısı ve uygun ulaşım imkanlarıyla yeni fuar alanı Bursa ve ilçeleriyle birlikte bölgenin de fuarcılıkta çekim merkezi haline gelecek. Mobilya kenti İnegöl’ün de 80 bin metrekarelik yeni bir fuar merkezi yapmak için çalışma başlattığını biliyoruz. Bursa ve İnegöl sanayi odalarının biraraya gelerek birbirine çok yakın iki bölgede 2 büyük fuar merkezi yapmak yerine güçlerini birleştirerek tek bir noktada çok daha güçlü bir fuar merkezinde mutabık kalmaları daha faydalı olacaktır diye de eklemek istiyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Burkay’ın zaferi... 05 Nisan 2018