Bursa Büyükşehir kırsala yatırımla köyden kente göçü tersine çeviriyor
Bütünşehir yasasının ardından ilçelerin ekonomik potansiyelini değerlendirmek amacıyla harekete geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi 2014 yılından bu yana kırsala yaklaşık 125 milyon liralık yatırım yaptı. Köyden kente göç nedeniyle yüzde 10’lar seviyesine gerileyen kırsal nüfusun yerinde üretmesini, ürettiklerini pazarlamasını sağlamayı hedefl eyen Belediye, göçün de önüne geçecek girişimlerini sürdürüyor. Cumhuriyet döneminde yüzde 25’ler seviyesinde olan kent nüfusunun, bugün yüzde 90’ları aştığını gözönüne aldığımızda göçü durdurmanın ve tersine göçü başlatabilmenin yolunun kırsal kalkınma olduğunu vurgulamak gerekir.
Yöreselden küresel pazarlara
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarım A.Ş. sayesinde bugün Bursalı çiftçiler tarafından üretilen dünya çapında marka ürünlerin dünya pazarlarında yer bulduğuna işaret ediyor. Yenişehir’den biber, kavun ve balkabağı, Osmangazi’den siyah incir, Gürsu ve Kestel’den ayva ve armut Hollanda ve Almanya’ya ihraç edildi. Bu yıl Bursa’dan dünya pazarlarına 500 ton ayva, 500 ton incir ve 200 ton biber ihracatı yapılması planlanıyor. Bütünşehir yasası öncesinde mücavir alan sınırları dışında kalan bölgelere sosyo-kültürel yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmaya yönelik ilk somut adımı dağ ilçelerinden Keles’te 2013 yılında atmıştı. BESAŞ Süt Ürünleri Tesisi, 4 yılda 15 bin 584 ton süt alımı gerçekleştirerek bölge çiftçisine yaklaşık 15 milyon TL’nin üzerinde ödeme yaptı. Günlük 30 ton süt işleme kapasitesi bulunan tesislerde üretilen ürünler, kentin farklı noktalarındaki 120 BESAŞ büfesinde tüketiciyle buluşuyor.
Öte yandan Mustafakemalpaşa, Osmangazi, Yenişehir ve Orhaneli ilçelerine de 12 adet süt soğutma tankları yerleştirildi, Karacabey ve İnegöl’deki 4 mahalleye de Süt Toplama Merkezi kuruldu. Yenişehir Süt Üreticileri Birliği’ne ait olan peynir üretim tesisi de BESAŞ tarafından 12 yıllığına kiralandı. Üretim aşamasına kadar toplam 2.5 milyon TL’lik yatırım yapacak olan belediye, bölge çiftçisinin ürünlerini de bu tesislerde değerlendirecek.
Gürsu, İznik, Nilüfer, Yenişehir, Yıldırım, İnegöl, Harmancık, Büyükorhan, Kestel, Orhangazi, Orhaneli, Osmangazi, Mudanya, Karacabey, Mustafakemalpaşa gibi ilçelerde tarım ve hayvancılık potansiyeline uygun olarak tesisleşme, makine ve malzeme, hayvan yemi, fidan gibi desteklerde bulunan Büyükşehir, tarımsal üretimin en temel ihtiyacı olan su sorununu da BUSKİ yatırımları ile çözüme kavuşturuyor. Sulama göleti için defalarca il genel meclisine gelme ve heyetlerle Ankara’ya gitme döneminin kapandığını hatırlatan Başkan Altepe, bu çerçevede BUSKİ tarafından sadece 2 yılda 42 gölet, 21 sulama tesisi, 18 sulama ve ilaçlama havuzu yapılırken, yeni yatırımlarla 28 bin dekar alanda sulu tarıma geçildiğinin de altını çiziyor.