Burdur bejinin öyküsü..
13 Kasım'da Burdur’da düzenlenen “KOBİ'lerin Orta Gelir Tuzağından Kurtarılmasında Kalkınma Politikaları” temalı toplantıya ilişkin derlediğim notları geçen hafta sizlerle paylaşmış, bu hafta da Burdur ekonomisinin lokomotifi Burdur bejinin öyküsünü anlatacağımı bildirmiştim..
Burdur Doğaltaş Derneği Yönetim kurulu Başkanı ve Ekinciler Mermercilik Yönetim Kurulu Üyesi Nasuh Ekinci, Ticaret Odası Başkan yardımcısı ve Gür Mermerciliğin sahibi Ali Gür, sanayici Hasan Hüseyin İçoğlu ve TOSYÖV Burdur Destekleme Derneği Başkanı Hasan Akçay'la Burdur ekonomisi ve Burdur beji hakkında konuşma olanağı bulduk.
Nasuh Bey, Burdur’da, Afyonkarahisar’da, Denizli’de, Antalya’da ülkemizin en zengin mermer rezervleri olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Kentimizde faaliyet gösteren 120 mermer ocağı ve 90 mermer fabrikasında 7 bini aşan çalışanı (912'si kadın eleman olmak üzere) ile Türkiye'de mermercilik sektöründe önemli konuma sahip Burdur, son zamanlarda ABD başta olmak üzere Çin, İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve çok sayıdaki ülkeye ihraç ettiği, rengi nedeniyle 'Burdur beji' olarak tanınan mermer türü ile adından söz ettiriyor.
Bilim Teknoloji ve Sanayi ile Ekonomi bakanlıklarımız, valilik, üniversite ve belediye başkanlarımızın destekleri, sanayicilerimizin müthiş çabaları ile Burdur bejini uluslararası pazarlarda en fazla aranılan mermer çeşidi haline getirdiğimizi gururla söylemeliyim.”
Burdur bejinin özelliği nedir, soruma ise, Nasuh Bey “Burdur beji dünyada marka olmuş bir taştır.
Marka olmasındaki en önemli sebep, kendine ait özelliklerinin olmasıdır.
Bu özellikler arasında taşın çok sert bir dokusu olması ve suyu emme özelliği sayılabilir.
Böylece taş deforme olmuyor. Ayrıca üzerine basıldığında aşınma meydana gelmiyor, Burdur beji rengin den dolayı mimarlar ve dekorasyoncular tarafından çok tercih ediliyor.
Burdur da doğal taş çeşidimiz sadece bejimizle sınırlı değil... Bucak ilçemizde çıkarılan traverten de bütün dünyada beğenilen özellikleri taşıması bizlere ayrı bir kıvanç kaynağını oluşturmaktadır... Derneğimiz ve Kalkınma ajansımızla (BAKA) geliştirdiğimiz proje ile Isparta ve Burdur’un tam ortasında Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor.
Müteşebbis heyet kurulumu tamamlanan kısa adı MERİH olan ihtisas OSB için Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu.”
MERİH’ten beklentileriniz nedir soruma da “İşlenmiş Mermer Üretimi, Mermer Türev ürünleri, Blok Mermer üretimi, Blok Mermer üretimi ve işlenmiş mermer üretim makinelerinin üretiminin yapılacağı ayrıca AR-GE, ÜR-GE ve Kalite Kontrol, sosyal alanlar ve ihtiyaç olan yardımcı destek alanlarını içerecek Türkiye’nin modern, çevreci ve atıklarını tamamen değerlendiren OSB’leri arasında yer alacak özelliğini taşıyacaktır. Burdur ve Isparta’dan dünyaya uzanan bir köprü oluşturacağız. 110 civarındaki fabrikada dolaylı çalışanlarla birlikte 10 bin 800 kişiye istihdam sağlanması ve yıllık 350 milyon dolar ihracatla birlikte 380 milyon TL yurtiçi ciro hedefleniyor...”
Nasuh Bey'in verdiği bilgiler özetle bunlar..
Sanayici Ali Gür de Burdur’daki doğal taş sektörüne yönelik yeni çalışmaları ve Burdur bejinin tanınırlığını bakın nasıl anlattı: Önce 15 yıldır uğraş verdiğimiz 2.Organize Sanayi Bölgesinde çalışmalar son aşamaya geldi. Ön tahsisleri tamamlama noktasına geliyoruz.
Altyapı projelerimizin yapımını devlet desteği almadan kendi yarattığımız finansman modeli ile karşılayacağız. Mermerciler Araştırma Geliştirme Merkezi açılacak.
Bölgenin avantajlarını da saymam gerekirse, bölgesel teşviklerden yararlanma bağlamında 4. bölgede yer alıyor. Sanayinin yoğun olduğu şehirlerimize, hammadde olanaklarına ve Antalya ile İzmir limanlarına yakınlığı sebebiyle de yatırımcılara geniş imkanlar sağlayacak. Böylece yatırımcılara devlet desteği açısından geniş imkanlar sunuyor.
Burdur bejine gelirsek, Burdur bejinin kendine özgü özellikleriyle dünyanın her yerinde giderek beğenilmekte büyük yapılarda ve villalarda kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
Örneğin 2013 Ekim ayında dünyanın en yoğun havalimanı olan Amerika’nın JFK havalimanı 6 bin 700 metrekare Burdur bejiyle kaplandı. Havaalanı yönetimi diğer holler içinde Burdur bejini tercih etmesi bizleri mutlu etmektedir..”
Ali Bey'in anlattıkları da kısaca bunlar..
Burdur bejinin, kentin ve ülkemiz ekonomisindeki önemine ilişkin anlatılanlardan derleyebildiklerim de özetle bunlar...