Bulut sizi işinizden edebilir
Bulut bilişim bu senenin en sıcak konularından biri. Yılın başından bu yana hem köşemizde hem de Dünya Bilişim Grubu yayınlarında konuyu detaylı olarak işliyoruz. IBM'in henüz daha yeni yayınlamış olduoğu The Essential CIO raporunda da 2009 yılından bu yana Bulut Bilişim önceliğinin tam iki kat arttığı görülüyor.
Aynen suya atılan bir taşın çıkardığı dalganın giderek yayılıp büyümesi gibi kurumsal teknolojiler konusundaki yenilikler de merkezden bir dalga gibi yayılıp daha geniş coğrafyalarda kullanılmaya başlanıyor. Son iki yıldır Amerika'da kurumlar dış kaynak kullanımı, sanallaştırma ve bulut bilişim projeleri üzerine yoğunlaştılar. Dalganın ilk halkası 2011 yılında Türkiye'ye ulaştı ancak henüz yeterli karşılık bulmadı. Sebepleri çok. Ülkemizde halen %100 çalışma garantisi sunabilecek bir bağlantı altyapısı yok. Güvenlik riskleri CIO'ların kafasındaki en büyük sorunlardan biri. Yerel hizmet ve destek sağlayıcılar henüz tam olarak oturmuş değil.
Ancak er ya da geç Bulut Bilişim uygulamaları ülkemizde de yaygınlaşmış olacak. İşte o zaman kurumların IT departmanlarında ve çalışanlarında köklü değişiklikler gündeme gelebilir. Bulut Bilişim uygulamalarının giderek yaygınlaştığı Amerika'da, yani taşın atıldığı halkanın merkezinde şimdilerde bu konu yoğun bir şekilde tartışılıyor. Amerika 2000'li yıllardan bu yana dış kaynak kullanımı ile vasıfsız eleman ihtiyacını deniz aşırı ülkelerden ve özellikle Hindistan'dan temin ettiği için ciddi bir iş kaybı meydana gelmişti. Şimdilerde ise Bulut Bilişim uygulamalarının benzer bir etkiye neden olacağı ciddi bir şekilde tartışılmaya başlanmış durumda.
Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir çalışma, Bulut Bilişim uygulamalarının şirketteki IT departmanında ne gibi değişiklikler yaptığını ortaya koyuyor. Infoworld tarafından yapılan araştırmanın özetine göre Bulut Bilişim uygulamaları sistem yöneticilerinin işini daha da sağlamlaştırıyor. Ancak orta seviye yöneticiler ve bakım destekten sorumlu bilişim teknisyenlerinden birçoğu işini kaybediyor.
Bundan 10 yıl önce internet, 20 yıl önce PC'ler şirketlerde büyük bir devrime yol açtılar. Bu yenilikler sayesinde artık işin uzmanları ve bu alanda eğitim görmüş kişiler değil, ofisteki herkes bilgisayarların gücünü rahatlıkla kullanabilir hale geldiler. Bulut Bilişim bu kadar şirket geneline yaygın bir değişiklik getirmese bile IT departmanları için farklı bir dönemi başlatıyor. Artık bir çalışanın bilgisayarına yeni yazılım kurulması, ayarların yapılması, destek hizmetinin verilmesi ve güncellemelerin yapılması için uzmanlar gerekmeyecek. Bulut servisinde yapılacak yeni bir hesap açılımı ile tüm bunlar çalışan için otomatik olarak gerçekleşecek. Haliyle bilgisayar teknisyeni ve destek elemanlarının kurumlardaki önemi ve sayısı ciddi bir biçimde azalacak.
Bulut Bilişimin getirdiği bu sıkıntı şimdilik ülkemizden oldukça uzakta. Ancak önümüzdeki dönemde kurumların IT hizmetlerini bulut servislerinden almaya başlaması ile birlikte kurumlardaki IT departmanlarında benzer riskler oluşacaktır. Şimdiden hazırlıklı olmakta yarar var.