Bulgurlu açıklıyor: Krize rağmen Koç'ta kârlılık son 10 yılın en iy
Koç Holding CEO'su Bulgurlu, krizde ciro küçülmesine karşı birçok tedbir aldıklarını ve ikinci çeyrekle birlikte faaliyet kârlarının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını söyledi.
Sabah Gazetesi'nde Ekonomi Bölümü'nde Tarık Yılmaz'ın Bülent Bulgurlu ile söyleşisi yayınlandı.
Bu söyleşinin en ilgi çeken bölümü Bulgurlu'nun, Koç Topluluğu'nun krizden sonraki durumu ile ilgili açıklamaları.
Çünkü Koç Topluluğu Türkiye ekonomisinin en büyük sermaye topluluğu konumunda. Milli gelirin yüzde 9'u büyüklüğünde cirosu ve otomotivden toptan ve perakende ticarete geniş bir faaliyet alanı var.
Bütün dünyada benzer büyük topluluklar kriz karşısında sarsıntı geçiriyor. Ayakta zor duruyor.
Bülent Bulgurlu. Tarık Yılmaz'a yılın ilk çeyreğinde neredeyse sıfıra düşen kârın, ikinci çeyrekte son 10 yılın en iyi seviyesine çıktığını söylüyor.
Yılmaz soruyor: 2008'de VÖK yüzde 24 düşerek 3.1 milyar TL'ye geriledi. İlk çeyrekte kâr yok denecek kadar azdı. Açıklamalarınızda nedeni kurdaki artışa bağladınız. Hatta 'İştirak ve kur farkı hariç kârımız yüzde 6 arttı' demiştiniz. Satışlardan kazandığınızı kura mı kurban veriyorsunuz?
Bulgurlu cevaplıyor: Kur ve ciro. Biz daha önce ciro küçülmesine karşı çok tedbir aldık. Ağustos 2008'den beri tedbir alan Avrupa'da bir elin parmaklarını geçmeyecek birkaç şirketten biriyiz. Ama elimizde olmayan nedenlerle ciro küçülmelerle karşı karşıya kaldık. Fakat memnuniyetle ifade etmeliyim ki bizim işlerin çoğunluğu ilk üç ay değil sonraki dönemlerde gelişme gösterir. 6'ncı ay sonuçlarını açıklayamam ama memnuniyetle ifade edebilirim ki faaliyet kâr marjımız son 10 yılda elde ettiğimiz en yüksek kâr marjıdır. Geçen yılki faaliyet kâr marjımız önceki yıla göre yüzde 40 artmıştı. Bu yıl bunun da üzerinde.
Yılmaz soruyor: Döviz pozisyonu 1 milyar dolar fazla yorumlarınız var. Bu pozisyon devam ediyor mu?
Bulgurlu cevaplıyor: Pozisyon devam ediyor. Nakit fazlamız iki şey için kullanılıyor; şirketlerin ihtiyacı ve yeni fırsatlar. İncelediğimiz işlerde yeni bir fırsat çıkarsa -ki şu anda böyle bir şey yok- kaynak onun için de kullanılabilir.
Dünyada bugün fazla göz önünde olmayan ancak önemli hale gelebilecek sektörler var. Bunlardan biri su. Küresel ısınmayla birlikte temiz su azalıyor. Buna dönük tasfiye tesislerinden tutun da arıtma tesisleri önemli hale gelebilir. Bir diğer konu da yaşam sürelerinin ve refahın artması ile birlikte sağlık önemli hale gelecek. Böyle bir imkan olursa biz bunu değerlendiririz. Bir de en önemli ve olmazsa olmaz enerji. Burada her türlü yeniliği ve içinde olmadığımız konuları da inceliyoruz. Fırsat mıdır, değil midir bakıyoruz.
Tüpraş'ı satın aldığımızdan bugüne kadar 1 milyar dolar yatırım yaptık. Yatırımların amacı verimlilik ve kapasite artışıydı. İkisi de sağlandıktan sonra ihtiyaçtan daha fazla ürün almaya başladık. Bu da ihracat olarak bize geri döndü. Yeni yatırımlar kapasite artırımına yönelik. Halen 2 milyar dolarlık bir yatırım üzerinde çalışıyoruz. Katma değeri düşük ihtiyaç fazlası dediğimiz asfalt, nafta dediğimiz ürünleri kırıp ihtiyaç duyulan benzin ve motorine dönüştüren bir ünite. Böylece verimsiz olan ünite tekrar verimli hale getirilebiliyor. 30-50 milyon dolarlık, uzun zaman sürecek olan bir yatırım. Detay mühendislik çalışmalarından sonra alınacak bir kararla bu yatırımın inşaatına başlayacağız. Bu üründen çıkacak atık ürün petrokok denilen bir kömür cinsi. Bu da piyasada satılarak değerlendirilebilir. Bir güç santrali ile elektrik üretimine dönük kullanılabilmesi de mümkün.
Bulgurlu'nun Tarık Yılmaz ile söyleşisinde verdiği bilgiler çok önemli. Acaba diğer büyük sermaye gruplarında durum nedir ?