Bülent Ecevit 10 yıl önce öldü

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

5 Kasım, Ecevit’in ölümünün onuncu yılı idi. Ecevit’in ölüm gününde SALT, çok önemli bir projeyi kullanıma açtı.

Ecevit’in değişik konulardaki tüm yazılarına toplu olarak ulaşma imkanı sağladı.

SALT, üç yıllık bir çalışma sonunda Bülent Ecevit’in 1950 ile 1961 yılları arasında, başta Ulus olmak üzere çeşitli gazeteler için Türkçe ve İngilizce dillerindeki yazılarının toplanmasını sağladı.

Ecevit’in az bilinen bu erken döneminde, kültür yazıları, sanat eleştirileri, siyasi analizleri ve gezi yorumları, sivil yaşam ve demokrasi üzerine önemli literatür oluşturuyor. Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı’nın izniyle gerçekleştirilen projenin orijinal kaynak araştırması, SALT ile vakfın iş birliğinde, sanat tarihçisi ve projenin araştırma direktörü Sarah-Neel Smith tarafından yürütüldü.

Ecevit’in ölümünün onuncu yılı olan 5 Kasım 2016 tarihinde paylaşıma açılan web temelli veri tabanı için 1,500’e yakın yazı tespit edildi, tarandı ve düzyazı olarak okunur hale getirildi. Yazıların içinde, konu veya anahtar kelime üzerinden arama yapmak mümkün.
SALT, konuk araştırmacısı ve projenin araştırma direktörü Sarah-Neel Smith’le bir süreden beri çalışıyor. Smith, University of California’da “1950’lerde Demokrasi, Sanat ve 1950’li Yıllarda Muhalefet Kültürü” üzerine doktorasını tamamladı. Vakfın kurucu üyesi Emrehan Halıcı, Rahşan Ecevit ve kardeşi Asude Aral projeye destek verdi.

Vasıf Kortun’un Araştırma ve Programlar Direktörlüğü sorumluluğunu yürüttüğü SALT, Garanti Bankası’nın desteğiyle 2011 yılında kurulan, kâr amacı gütmeyen sanat ve kültür merkezi. Sergi, söyleşi, konferans, film gösterimi, performans ve atölye çalışması gibi halka açık programları düzenliyor; disiplinler arası araştırma projeleri yürütüyor. SALT kültürel konularda güncel meseleleri irdelemek, yenilikçi bir araştırma ve deneysel düşünce iklimi yaratarak öğrenme ve tartışma ortamları sağlamaya çalışıyor.

Bülent Ecevit’in 1500 yazısından biri, 19 Ekim 1961 tarihinde Ulus gazetesindeki köşesinde yayınlanan yazısı “Beraber Yaşayacağız” başlığını taşıyor.

Bülent Ecevit şunları yazıyor:

“…Seçimlerden, bir tarafın kesin zaferle, öbür tarafın kesin yenilgiyle çıkmasına alışmış Türk halkı için iktidarın da muhalefetin de nerede başlayıp nerede bittiği belirsizdir.

…İsmet İnönü, Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı’nda söylemişti: «Nisbî temsilin yürüdüğü bir memlekette, muhtelif siyasi partilerle beraber yaşayacağız. Siyasi partiler demek, vatandaşın hemen hepsini kaplayan teşekküller demektir. Beraber yaşayacağız... İktidarda olursak, muhalefette olursak, barışta olursak, harpte olursak...»

İşte şimdi, «muhtelif siyası partiler» olarak, «vatandaşın hemen hepsini kaplayan teşekküller » olarak, beraber yaşamayı mutlaka öğrenmemiz gereken bir durumdayız.
Birbirimizi beğensek de beğenmesek de hepimiz bir yurdun, bir ulusun insanlarıyız.” Bülent Ecevit yıllar önce bugün karşılaşılan sorunların önemine dikkati çekiyor. Uyarı yapıyor.

Ölümünün 10’uncu yılında Ecevit’i rahmetle anıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018