Bugünün ' ünsüz'lerinden geleceğin 'ünlü'lerine..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

 

Geçen haftaki yazımda, melek yatırımcılara sağlanan devlet desteklerinden, bireysel katılım yatırımcısı (BKY) lisansı alma koşulları ve lisans alan ünlülerden bahsetmiştim.

Bugünkü yazımda BKY lisansı alan bugünün ünsüzü geleceğin ünlülerine aday yatırımcılarımızdan biri Anıl Gökçen Körpınar'la yaptığımız sohbeti sizlerle paylaşmak istiyorum.

Anıl Körpınar, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'ni yüksek lisans derecesiyle tamamlayanlardan. Amerikan Proje Yönetimi Enstitüsü'nden PMP (Project Management Professional) ve Sermaye Piyasası Kurulu'ndan da CA (Değerleme Uzmanı) sertifikalari sahibi. Anıl bey uzun yıllar girişim sermayesi şirketlerinde deneyimi olan bir arkadaşıyla birlikte, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek amacıyla İdacapital'li kurarlar.

Kurmayı amaçladıkları ilkin adı" Yatırım Kulübü"dür. Neden "Yatırım Kulubü"? soruma ise aldığım yanıt şöyle;  "Yatırım Kulübü, diğer girişim sermayesi yatırım alternatiflerine göre ilk olacak bir konsepttir. Türkiye'de melek ağları dışında, profesyonel bir lider yatırımcı tarafından yönlendirilen kurulu bir Yatırım Kulübü bulunmamaktadır. Yatırım Kulübü'nün bir fondan farkı, kulüp üyelerinin her bir yatırıma katılıp katılmama kararını kendilerinin verebilmeleridir.

Son birkaç yıl içerisinde kurulmuş olan melek yatırımcı ağları, yatırımcılar ile hedef şirketleri bir araya getiren platformlar olarak çalışmakta, ancak hedef şirketlerin yatırıma yönelik değerlendirilmesi, yatırımlar için kulüp/network üyelerinin organizasyonu, yatırım gerçekleştirilmesi ve hepsinden önemli çıkışa kadar yatırımların yönetiminde sorumluluk almamaktadırlar.

Yatırım kulübü bu aşamaların hepsinde proaktif olarak görev alacak ve çok daha sonuç odaklı olarak çalışacaktır.

Bu özelliği ile diğer yatırım ağlarının varlığı bir rekabet oluşturmamakta, aksine yatırım kulübü bu ağlar üzerinden gelebilecek yatırım fırsatlarına da bakabilmektedir.

İdacapital, geliştirmekte olduğu kulüp yatırım programı ve altyapısı ile melek yatırımları ve küçük ölçekli işletmelere yönelik girişim yatırımlarını doğrudan gerçekleştirirken, orta ölçekli işletmelere yönelik yatırımlarda ise ortak yatırım (co-investment) modelleri ile bu segmentteki arza kayda değer bir katkı sağlayacak ve modelinin örnek alınması durumunda katma değerli bir yatırım platformu haline de dönüşebilecektir.

Yatırımcılara sağlanan gelir vergisi teşviklerinden yararlanılmasını sağlayan akredite bir yatırım kanalı olarak kayda değer bir avantaja sahip olacaktır.

Yatırım kulübü iç tüzüğü, profesyonel yönetimi, sermaye gruplarından bağımsızlığı, çıkar paralelleştirmesi (alignment of interests) özellikleri ile sofistike ve Türk girişim piyasası için katma değer yaratıcı ve yüksek çarpan etkili bir alternatif yatırım kanalı uygulaması olacaktır.

Yatırım kulübü bir tarafta yatırımcı kulüp üyelerinin sayısını arttırmaya ve sürdürülebilir bir yatırım fon akışını sağlayacak üyelik sistemini kurmaya çalışırken, diğer taraftan büyüme potansiyeli olan BİT işletmelerinde yatırım fırsatlarını düzenli olarak arayacaktır.

Yabancı yatırımcılar açısından Türkiye son yıllarda ilgi çekmeye başladıysa da, platform üzerinden gerçekleştirilecek olan yatırımların boyutu bakımından, yabancı kurumsal bir yatırımcının mevzuat, ülke riski, kur riski, yapılandırma zorlukları ve ideal vergi yapılarının kapsamları açısından kulübe üyelikleri belirli koşullara bağlı olacaktır.

Bu koşullar genel olarak, ortak yatırım (co-investment) ve büyük yatırım tutarlı (40 milyon TL ve üzeri) projelerde işbirliklerini kapsayacaktır.

Yerli yatırımcı ayağında, bireysel yatırımlara sağlanacak olan vergi teşviklerinin de motivasyonu ile birlikte, ilk aşamada 10 yerli yatırımcının 500 bin TL ile 2 milyon TL arasında taahhütlerle kulübe üyeliği planlanmaktadır.

Aktif bir çalışmaya yeni başlanılmasına rağmen, ön teyitleri alınmış yatırımcılardan sağlanan fon büyüklüğü 6 milyon TL'dir.

Yaratılan fon büyüklüğüne paralel olarak bilişim ve teknoloji, savunma, temiz teknolojilere, yenilenebilir enerji sektörlerine ve tüm Türkiye'de yatırım fırsatlarına bakılabilecektir."

Anıl bey ve arkadaşının geliştirdikleri projenin özeti bu.

Fikirlerini projeye dönüştüren genç insanların mutlaka başarıya ulacaklarına olan inancımı hiç yitirmedim.

Bir başka ifadeyle bugünün ünsüzleri yarının ünlülerine rol model olacağı inancını taşıyanlardanım.

Anıl bey ile arkadaşının ve tüm genç yatırımcılarımızın yolları açık şansları ve kazançları bol olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar