Bugünlerde daha şevkle hatırlamamız gereken 30 Ağustos zaferi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Kurtuluş Savaşı'mıza son noktayı koyduğumuz Yunan ordusunu denize döktüğümüz 30 Ağustos, ülkemizin yenilenip Cumhuriyet kurmasının adımının atıldığı zaferdir. Kötü günler yaşamamızın, akim 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 30 Ağustos’u kutlamanın yanında, o zaferin nasıl, hangi şartlarda gerçekleştiğini de bir defa hatırlamamızda fayda vardır. 

Mustafa Kemal, Nutuk’ta hazırlığı haziran ayından başlayan ve 26 Ağustos günü 05.30’da top atışıyla Büyük Taarruz'la harekete geçilip 30 Ağustos’ta noktaladan bu zaferi gün be gün bütün ayrıntılarıyla anlatır/ aktarır... 

Bu büyük zaferin anlatımında son bölümde Mustafa Kemal, Nutuk’ta şöyle der: 

“Efendiler! 

Yenilen düşman ordusunun bütün kuvvetlerini 30 Ağustos’a kadar Aslıhanlar yöresinde kuşattık. 30 Ağustos’ta yaptığımız savaş sonunda düşmanın ana kuvvetlerini yok ettik ve esir aldık. 

Doğrudan doğruya bana gönderilen bir telsiz telgrafta da İzmir’deki İtilaf devletleri konsoloslarına benimle görüşmelerde bulunma yetkisinin verildiği bildirilerek, onlarla hangi gün ve nerede buluşabileceğimiz soruluyordu. Buna verdiğim cevapta da 9 Eylül 1922’de Kemalpaşa’da görüşebileceğimizi bildirmiştim. Gerçekten de söz verdiğim gün Kemalpaşa’da bulundum. Fakat görüşmek isteyenler orada değildi. Çünkü ordularımız İzmir Rıhtımı’nda ilk verdiğim hedefe Akdeniz’e ulaşmış bulunuyorlardı. 

Her safhasında düşünülmüş, hesaplanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu hareket, Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir. 

Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.” 

Bizi esir almak isteyenlerin esaretinden kurtaran, bir millet olarak yeniden ayağa kalkmamızı sağlayan 30 Ağustos zaferi bu açıdan çok önemlidir. Bu zafer sonrası kurduğumuz Cumhuriyetin temel değerlerine dönmemizin tartışıldığı bu dönemde, 30 Ağustos zaferinin nasıl gerçekleştiğini hatırlamamız önemlidir. 

Bizi ulus olarak var eden bu zaferleri kutlamamız, yeni nesillere çocuklarımıza en iyi şekilde anlatmamız gerektiği unutulmamalıdır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar