Bugün Nevruz’u kutlayacağız

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Bahar geldi. 

Birinci cemre 20 Şubat’ta, havaya, ikinci cemre 27 Şubat’ta suya düştü. 28 Şubat’ta leylekler geldi. Üçüncü cemre 5 Mart’ta toprağa düştü. 

Mart başında ağaçlara su yürüdü. Bağlar ağaçlar budandı. 

11 Mart’ta Kocakarı Soğukları başladı. 

14 Mart Rumi Takvime göre 1432 yılının, yılbaşı idi. Rumi takvimin 1 Mart’ı, şimdilerde kullandığımız Miladi takvimde Mart ayının 14’üne rastlar. 584 yılında kullanılmaya başlanan Rumi takvimde bir yıl, 365 gündür. 1926 yılına kadar bizler de bu takvimi kullandık. 

18 Mart Çanakkale zaferinin yüzüncü yılını kutladık. O gün de Kırlangıç Fırtınası vardı ama Kocakarı Soğukları sona erdi. Mart’ın 11’nci günü başlayan ve 8 gün süren “Berdel Écuz” (Kocakarı) soğuğu, kış mevsiminin sona ermesinin işareti sayılır. 

Ancak soğuklar bitmedi. Yarın 22 Mart, Rumi takvimin 9’u. “Koz kavuran fırtınası” var... Büyüklerimiz eski “Mart’ın üç 9’u”nda da sayılı soğuklar olacağını söyler. 26 Mart Cumartesi, fırtınanın büyüğü, “Çaylak Fırtınası” bekleniyor Bugün Nevruz. Nevruz yeni gün demektir. Dün gece güneş Koç (Hamet) burcuna girdi. İlkbahar başladı. 

Kış dönemi 21 Aralık’ta başlamıştı, 90 gün sürdü. Martın 21’inde başlayan bahar dönemi 92 gün sürecek. 20 Haziran’da sona erecek. 

Dünya’nın eksen eğikliği ve yıllık hareketine bağlı olarak dört gündönümü yaşanır. Gündönümleri yeni bir mevsimin başlangıcıdır. 21 Mart ve 23 Eylül, 21 Aralık ve 21 Haziran her yıl yaşanan gündönümleri. 

21 Mart, bahar döneminin başlangıcı olarak, binlerce yıldır insanlar tarafından farklı biçimlerde kutlanıyor. Bizim bulunduğumuz coğrafyada ilkbaharın başlangıcı “Nevruz” kutlamalarına vesile oluyor. Nevruz’u farklı kavimler, farklı inanış sahipleri kendilerine göre farklı kutlamalarla ilişkilendiriyor. Bu farklı kutlamaların arkasında farklı efsaneler var. 

Bizler bu coğrafyada binlerce yıldır ırk, dil, din ayrıcalığı olmadan birlikte yaşayan insanlarız. Bunun böyle sürüp gitmesine ihtiyacımız var. Şu günlerde birliğe, dirliğe ihtiyacımız var. 

Nevruz bu ülkede, komşu ülkelerde yaşayanlara iyilikler getirsin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018