Bu zincir başka zincir
Hayatımıza öylesine çok teknolojik kavramlar girmeye başladı ki, artık duyduğumuz pek çok şey bizi şaşırtmaz hale geldi. Elbette gelişmeler ve yenilikler genellikle hayatı kolaylaştırma ve hızı arttırmaya yönelik. Ticaret Bakanlığı’mızın atmış olduğu blokzincir adımı da, uluslararası ticareti hızlandırmak ve pratikleştirmek adına atılan önemli bir gelişme.
İngilizce karşılığı Blockchain adı ile ülkemizde kurulu platformun sitesinden alıntı ile tanımını önce bir bakmak gerekir blokzincirin: “Teknolojinin gelişmesi sonucu artık veriyi merkezi sistemlere kaydetmek zorunda değiliz. İstediğimiz her veri kümesinin dilediğimiz sayıda kopyasını çıkartarak ve bu kopyaları dağıtarak saklamamız mümkün. Artık verinin büyüklüğü, kopyalanarak pek çok noktaya dağıtılması için bir engel de teşkil etmiyor zira çok yüksek hızlı iletişim ağlarına sahibiz. Aslında bu Blockchain dünyasına giriş için gerekli olan birinci aşamayı bizlere sunuyor. Önce bir kaydın tek bir kopyasına sahiptik, daha sonra bu kaydı birkaç bilgisayara dağıttık, daha sonra bu kaydın pek çok kopyasını pek çok bilgisayara dağıttık, nihayet her bilgisayar ki burada bilgisayar ifadesinin içine artık akıllı cep telefonları ve internete bağlanabilen diğer elektronik cihazalar da girmektedir, işlemin bir kaydını tutacak hale geldi. Bunun en temel sebebi ise maliyetlerin zaman içinde ciddi şekilde düşmesiydi.”
Bahse konu zincirin kullanıcısı olacak ilk bakanlığımız Ticaret Bakanlığı oldu ve platform ile bir mutabakat zaptı imzalandı. Ruhsar Pekcan, blokzincir konusunda bakanlık olarak kamuda çok önemli bir vazife üstlendiklerini belirterek, "Bu konunun öncülerinden biri oluyoruz.
Çalışmalarımızı tamamlayarak, konuyla ilgili bakanlıklar nezdinde resmi ilk birimimizi kurmuş bulunuyoruz." dedi. Blockchain Türkiye Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı ile gerçekleşen imza töreninde Bakan Pekcan, küresel ölçekte büyük değişimlerin ve gelişmelerin yaşandığı bir süreçten geçildiğine işaret ederek, "blokzincir"in de bunlardan biri olduğunu söyledi. Bakanlık olarak küresel ölçekteki son gelişmeleri ve teknolojileri yakından takip ettiklerini ve hızlı bir şekilde politika yapım süreçlerine entegre etmeye çalıştıklarını ifade eden Pekcan, "Amacımız, değişen trendlerle birlikte oyunun birçok kuralının yeniden yazıldığı bu dönemde, proaktif bir yaklaşımla söz sahibi olabilmek." diye konuştu. Pekcan’ın beyanında en çok dikkatimi çeken ve en pozitif bulduğum başlığın, sahada firmaların faydalanacağı çözümlere ilişkin altyapı çalışmaları gerçekleştirirken, mevzuatımızı eski alışkanlıklarımızla değil, yeni teknolojilerin işlenebileceği bir ekosistem oluşturma anlayışıyla tasarlanacak olması oldu. İşte masanın özel sektör tarafından gelen bir Bakan’a ve Bakan Yardımcısı Sayın Gonca Yılmaz Batur’a da zaten böyle bir yaklaşım ve bu tarz yenilikçi bakış açıları yakışır. Ancak, şimdi önemli olan konuyu “mış gibi” yapmadan, reel hayata uygulamayı başarabilmek. Kamu olarak özel sektörün önünde lokomotif olmalıyız ve onların önünü açmalıyız diyen bir Ticaret Bakanı, beklentileri de elbette karşılamak durumunda olduklarının fazlası ile farkındadır.
Edindiğimiz bilgilere göre iki konu üzerine odaklanılacak. Blokzincir teknolojisinin kullanım alanlarına ilişkin ilk etapta doğrudan ihracat ve ithalat işlemlerini hızlandıracak, bekleme sürelerini büyük ölçüde azaltacak konular üzerinde odaklanılırken, dış ticaret işlemlerinin sektörleri dönüştürme etkisi de ana mottoyu oluşturacak. Hedefler arasında Singapur, ABD, İngiltere gibi ülkelerle de iş birliği çalışmaları yapılması da var. Pekcan, Kamunun sunduğu birçok hizmetin bu teknolojiyle daha hızlı, verimli sunulabileceğine işaret eden Pekcan, halen kamu tarafından sunulamayan bazı hizmetlerin bile bu teknolojiyle verilebileceğini düşündüklerini kaydetti.
Yaşam değişiyor, teknoloji yaşamı hızlandırıyor. Değişimlere ayak uydurmak ve maksimum düzeyde yararlanmak zorundayız. Bu önemli gelişmenin sıkı takipçisi olacağımı ve sıkça köşemden bilgilendirme yapacağımı şimdiden hisseder gibiyim.