Bu senenin KPSS sürprizi: Yolun ortasını geçmişken değişim...

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM [email protected]

 

İki hafta önce SPK Lisanslama Sınavları'na ilişkin yazı yazdığımda gelen sorular üzerine konuya devam etmiş ve Bağımsız Denetim Sınavı'na yönelik biraz daha detaylı bilgiye yer vermeye çalışmıştım. Geçen hafta gelen yorumların ve özellikle de internet ortamında yer alan gruplardaki paylaşımların ve bilgilendirmelerin etkisiyle konunun başka bir boyutunu daha ele almak gerektiğini fark ettim. Bağımsız Denetim Sınavı'nın ayrı bir konu olarak işlenmesi ve daha detaylı araştırılması gerektiği konusunda öneriler aldım. SMMM'lerin ve özellikle de genç SMMM'lerin bu konuda oldukça sıkıntılı olduklarını fark ettim.

21 Mart'ta bu köşede yayınlanan ilk yazımı "Açıköğretim Fakültesi, bu sene öğrencilerinin sınırlarını zorluyor" başlığı ile yazmıştım. Yazıda Açıköğretim sisteminde yapılan değişikliklerden ve öğrencilerin yaşadığı sıkıntılardan bahsetmeye çalışmıştım. O yazıyı takip eden yazılar da maalesef çeşitli sınavlardaki, sınavı gerçekleştiren kurumlardaki veya sınav içeriğindeki değişimleri ve belirsizlikleri içermeye devam etti. Oysa önermeyi, bilgi vermeyi istediğim iş alanları, sertifika programları, sınavlar, yüksek lisanslara ilişkin konu başlıkları sıralarını bekliyor.

Özellikle bu sene, farklı alanlarda o kadar çok belirsizlik ve değişim yaşanıyor ki sıra bir türlü diğer konulara gelmek bilmiyor. Ben bu hafta, Bağımsız Denetim Sınavı'na ilişkin daha detaylı bir yazı yazmayı planlarken geçtiğimiz günlerde başka bir gelişme daha yaşanıverdi. Temmuz ayında gerçekleştirilecek bir sınavın konu ve soru dağılımlarında güncelleme yapıldığı açıklandı.

Sınava ilk defa gireceklerin, şanslarını bir kez daha deneyeceklerin aylar öncesinden hazırlanmaya başladıkları; hayatlarını ona göre planladıkları; kendilerini yoğun bir stres altında hissettikleri bu yolun ortasını bile geçmişken... Sınava sadece birkaç ay kala... ÖSYM Başkanı Ali Demir, KPSS testlerindeki konu ve dağılımlarının güncellendiğini açıkladı.

Bu değişikliğe gerekçe olarak da mevcut konu dağılımlarının yükseköğretimdeki derslerin çeşit ve ağırlıklarının değişmesi ile güncelliğini yitirmesi gösterildi. Demir yaptığı açıklamada "Programlara yeni eklenen ya da kapsamı değişen dersler nedeniyle testte yer alacak soruların konu dağılımları yani yüzdeleri de bu düzenlemeyle güncellendi" dedi.

Ders içerikleri de değişir, soru dağılımları da, sınav sistemi de... Elbette bunlar olabilecek durumlardır. Ancak insanların hayatı ve gelecek planları üzerinde bu kadar etkisi olan, yoğun bir çalışma temposu gerektiren ve büyük stres yaratan bir sınavın içeriğinin sınava aylar kala değişmemesi gerekir. Ya da yükseköğretimdeki derslerin içeriklerinin değiştiğinin ve sınav konularından bazılarının güncelliğini kaybettiğinin bu kadar geç fark edilmemesi...

ALES sorularını çalışmak gerekiyor

Yeni düzenlemeye göre, KPSS'de uygulanacak Genel Yetenek Testi sözel bölümünün ağırlığı yüzde 50 olarak belirlendi. Bu bölümde sözel akıl yürütme becerileri, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik soruların yöneltileceği ifade edildi. Sayısal bölümde ise sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorular yer alacak. Bu bölümün ağırlığı da yüzde 50 olacak. Genel kültür bölümünde de tarih bölümünün ağırlığı yüzde 45, Türkiye coğrafyasının ağırlığı yüzde 30, temel yurttaşlık bilgisinin ağırlığı yüzde 15, Türkiye ve dünyayla ilgili genel kültürel ve güncel sosyoekonomik konuların ağırlığı yüzde 10 olacak.

Yapılan değişiklikler, uygulanacak testlerin kapsamları ve bazı soru örnekleri ÖSYM'nin sitesinde yer alıyor ve sınava girecekler bu değişiklikleri zaten incelemiş durumdalar.
Yapılan değişikliklerde dikkati çeken en önemli noktalardan bir tanesi, sınavın ALES tarzına benzer sorular içerecek olması. Sözel mantık yürütmeye KPSS'de de yer verilecek. Gerek Türkçe gerek matematikte sözel akıl yürütme becerilerinin ölçülmesine yönelik sorular olacağı ifade ediliyor. Bu da KPSS'na hazırlananların aynı zamanda ALES'e (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Girişi Sınavı) hazırlanır gibi mantık sorularına yönelik teknikleri geliştirmelerini gerektiriyor. Bu tarz sorularda en önemli unsur; soru çözme hızının artırılması.

Önemli değişimlerin sözkonusu olduğu bir alan da tarih. Sınav kapsamına bakıldığında Kurtuluş Savaşı hazırlıkları ve savaşın kapsam dışı bırakıldığ, İnkilaplar ve Osmanlı Devleti ile güncel olayların soru sayılarının artırıldığı görülüyor. Yeni konu olarak da Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi eklenmiş durumda. Ağırlığı iki kat artan güncel bilgilerin takibi oldukça zor. Bu kapsamda gazeteleri ve haberleri çok iyi izlemek gerekiyor. Özellikle yayınlanan Almanaklar, bu konuda önemli bir bilgi desteği sağlayabiliyor.

Özetle; KPSS adayları morallerini bozmadan, motivasyonlarını yüksek tutarak, değişen konuları listelerine ekleyerek ve çıkartarak, ALES tarzı sorulara da çalışmaya başlayarak temmuz ayına hazırlanacaklar. Umalım ki sınav sürecinde böyle bir haksızlık yapılmış olsa da sınavlar şaibesiz ve değerlendirmeler herkesin hakkını verecek şekilde gerçekleşsin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar