Bu seçim sistemi adil mi?

Prof. Dr. Burak KÜNTAY
Prof. Dr. Burak KÜNTAY DÜNYA’NIN POLİTİKASI [email protected]

Amerika’da bugün seçim gü­nü. Akıllarda onlarca yüz­lerce soru. Seçimi kim kazana­cak, Türk-Amerikan ilişkileri için hangisi daha iyi, dünya si­yasetini seçilen kişi nasıl etkile­yecek gibi bir sürü soru ile gbü­rakeçen bir seçim dönemi oldu.

Seçim sürecinde defalarca bu konular üzerine konuştuk. Ama bugünkü yazımda istiyorum ki; her seçim sonrası dünyada ve Amerika’da, Amerikan seçimle­rine dair sorulan çok net bir soru olur “Bu seçim sistemi demokra­tik mi?” Bu sorunun sorulması­nın en önemli sebebi; Amerikan seçim sisteminin karmaşık ya­pısı ve dolaylı seçim sistemidir.

Küçük eyaletleri yok saymak…

Yıllar önce Amerika İngiliz­lere karşı bağımsızlık savaşını verdikten sonra, başarısız bir devlet kurma girişiminde bu­lundu. ‘The Articles of Confe­deration’ dönemi diye tabir et­tiğimiz bu dönem, erklerinin bazıları eksik bir devlet dene­mesiydi.

Daha sonra Ameri­ka’yı kuracak olan 13 eyalet bir anayasa oluşturup, bir devlet kurmak için temsilcileri ile bir araya geldiler. O zamanlar o 13 eyaletin en önemlileri hem nü­fus hem ekonomik hem de siya­si olarak güç sahibi dört büyük eyaleti Virginia liderliğinde, North Carolina, South Carolina ve Georgia’ydı. Doğal olarak na­sıl bir yasama organımız olsun konusu açıldığında ilk teklifi en güçlü devlet olan Virginia yap­tı.

Virginia Planı diye tarihe ge­çen bu teklif, iki meclis olması­nı ön görüyordu. Birinci meclis; her eyalet nüfusuna göre temsil edilecek, ikinci meclisi ise bi­rinci meclis seçecekti. Buradan da net anlaşılacağı gibi Virginia planının hayata geçmesi demek ve sadece nüfus çoğunluğuna göre meclis oluşturmak demek, küçük eyaletleri yok saymak ve güçsüz bırakmak anlamına ge­liyordu.

Bunun üzerine küçük eyaletlerin temsilcisi konu­munda olan New Jersey başka bir planla ortaya çıktı. New Jer­sey Planı’na göre tek bir mec­lis olmalı ve bütün eyaletler eşit temsil edilmeliydi. Bu pla­na baktığınız zaman da her eya­letin eşit temsil edilmesi, halkı yok saymak anlamına geliyordu. Çıkan tartışmalar ve anlaşmaz­lıklarla neredeyse anayasa ku­rultayı ülkeyi kuramadan dağı­lacaktı.

Tam bu esnada Connec­ticut Delegesi Ronald Sherman ortaya bir teklif attı. Yeni dev­letin iki meclisi olmalı, birinci­si; nüfusa göre oluşmalı, ikin­cisi ise eyaletlerin büyüklüğü fark etmemişçesine eşit temsil edilmeliydi. Tari­he Sherman Uzlaş­ması ya da Con­necticut Uzlaş­ması olarak geçen bu plan, bugünkü Amerikan yasama­sını oluşturdu. Nü­fusa göre seçilen meclis bugünkü Temsilciler Mec­lisi, her eyaletten iki senatör ile eşit temsil edilen meclis ise bu­günkü Senatoyu oluşturdu.

Ülkenin iç dinamikleriyle ilgili

Bu hikâyeyi anlatmamın tabi ki temel bir sebebi var. Her ülke anayasasını, sistemini kurgu­larken; kendine uygun, yaşadı­ğı olaylarla beslenmiş bir şekil­de oluşturduğunda verimli, sağ­lıklı ve mantıklı bir şey çıkıyor ortaya. Her ülkenin sisteminin demokratik ya da adaletli olup olmaması o ülkenin kendi iç di­namikleri ve tarihi ile ilgili bir olaydır. Az evvel bahsettiğim gi­bi Amerika’da çift meclis olma­sının bir sebebi var.

Federal devletin sorumluluğu

Aynı şey Türkiye’de olduğun­da (1960-1980 arası oldu) aynı etkiyi, aynı verimliliği göster­mez. Seçim sistemi de böyledir. Eğer Amerika Birleşik Devlet­leri, Türkiye gibi bir üniter dev­letmişçesine, halkın çoğunlu­ğunun oyuyla başkanını seçerse o zaman başkan ve devlet aynı Türkiye’de olduğu gibi direkt halka mesuldür.

Unutmamak gerekir ki; Amerika’da başkanın ve federal devletin sorumluluğu, vatandaşlara olduğu kadar eya­letleredir de. Ne halk eyalete ez­dirilir ne eyalet halka. Bu seçim sistemi, eyalet ve popülasyon dengesini sağlamak üzere inşa edilmiş bir sistemdir. Her se­çimden sonra demokratik mi di­ye konuşulsa da kati süratle de­ğişmesi uzunca bir müddet hem mümkün değil hem de Amerika açısından sağlıklı değildir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Trump’a az kala 17 Aralık 2024
Suriye 10 Aralık 2024
Malumun ilamı 19 Kasım 2024
Akılda kalan sorular 12 Kasım 2024
Ruhsuz seçim 24 Ekim 2024
Değişen dünya 15 Ekim 2024
Asıl soru 01 Ekim 2024