Bu pazar, Kitap Hediye Günü
Biliyor musunuz, dört yıldır “Kitap Hediye Günü”müz var… Aslında yaşı elverenler bilirler, bir zamanlar her doğum günü, her yılbaşı, her bayram… yani her vesileden “kitap hediye günü” olarak faydalanılırdı… Kitapçılardan özenle seçtiğimiz kitapların ilk sayfalarının üstüne hediye edeceğimiz kişiye güzel sözcüklerle dolu bir not yazar, tarih atıp imzalar; onu güzel kâğıtlara sarıp ellerimizle paketleyerek sunardık. Daha ilkokuldayken başlayan bu alışkanlığımızdan kalan kitaplar, hâlâ kütüphanemde durur, zaman zaman bakar, hatıralara dalıp giderim…
Ancak, biz büyüdük ya, zamanla değişti her şey…
Artık kitap hediye edilmiyor; pahalı, şık şeyler seçilmeye çalışılıyor özel günler için. Ben, yıllardır bu konuyu yazıp çiziyorum; “tamam, o hediyeleri alın; alın, ama yanlarına birer de kitap ekleyin armağan olarak” diyorum, ama “kimler duyuyor seslendiğimde beni hediyeseverler katından?!” kocaman bir soru ve ünlem işareti…
Neyse ki bu konuda dört yıl önce bir girişim yapıldı:
Herkese Kitap Vakfı’nın başlattığı Kitap Hediye Günü, o günden bugüne her yıl nisan ayının üçüncü pazarı kutlanıyor. Herkese Kitap Vakfı, 21 Nisan’da tüm kitapseverleri tanımadığı birine kitap hediye etmeye davet ediyor.
Gerçi, bugüne kadar kütüphanelere ve dostlara 35 binin üzerinde kitap armağan etmiş bir kişi olarak kendimi bu konuda eksik hissetmiyorum, ama fikir heyecan verici… Proje, şöyle anlatılıyor:
“Türkiye’de insanların birbirlerine kitap hediye etme alışkanlığını kazanmasını sağlamak,
kitap verenin ve alanın göz göze geldiğinde hediye vermek ve almak mutluluğunu onlara yaşatmak amacıyla, dünyada bir ilk olan, ‘Kitap Hediye Günü’ organizasyonu yapılmaktadır.
Her yıl Nisan ayının üçüncü Pazar günü, ‘Kitap Hediye Günü’ ilan edilmiştir.
‘Kitap Hediye Günü’nde insanların birbirlerine kitap hediye etmesini istiyoruz.
‘Kitap Hediye Günü’nde bir kişiye kitap hediye etme sorumluluğunuzun bilinci ile
ister tanıdığınız ister tanımadığınız birisine ‘Benden sana’ diyerek bir kitap hediye etmenizi arzu ediyoruz.
Bu alışkanlığın yayılmasını ve yıllar sonra milyonlarca insanın Nisan ayının üçüncü Pazar günü birbirlerine kitap hediye ettiğini görmeyi hayal ediyoruz.”
Herkese Kitap Vakfı, "Okuyan Türkiye İçin, Herkese Her Yerde Kitap" sloganı ile yola çıkan ve Türkiye'de kitap okumayı sevdirmek, yaygınlaştırmak ve ihtiyacı olanlara ona ulaşma imkânı sağlamak için çalışan bir kuruluş. Kurucusu, iş ve finans dünyasının yakından tanıdığı bir isim, Bülent Şenver.
Türkiye’nin çocuklarına kitap etme alışkanlığı olan 180 ülke arasında 140’ıncı sırada yer aldığını belirten Şenver “Kitap en değerli hediyedir. Kitap okumak insanın zihnini, ruhunu ve vicdanını geliştiren en önemli alışkanlıktır. Ancak yapılan araştırmalar ‘Ders kitabı dışında hiç kitap okumuyorum’ diyenlerin oranının yüzde 39 olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca okullarımızın yaklaşık yüzde 70’inde kütüphane bulunmuyor. İşte tam da bu yüzden çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Bu nedenle Kitap Hediye Günü’nde herkesi kitap hediye etmeye davet ediyoruz” diyor.
Herkese Kitap Vakfı, Kitap Hediye Günü kutlamalarına 21 Nisan Pazar saat 10.30’da İstanbul Sütlüce’de bulunan Miniatürk’te başlayacak. Bülent Şenver, Kültür A. Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün katılacağı törende mevcut bir ağacın dallarına kitaplar meyve gibi asılıp ağaç, onlarla süslenecek. Çocuklar “Kitap Ağacı”ndan kitap toplayacak. Öğleden sonra ise yazarlar, İstinyePark Alışveriş Merkezi’nde ziyaretçilere kitaplarını hediye edecek. Kutlamaya katılan kitapçılar, Kitap Hediye Günü’ne özel indirimler uygulayacak ve ziyaretçilere sürprizler yapacaklar.
Ben, İstanbul’da olmadığım için katılamayacağım, ama bu pazar günü için hediye edeceğim kitapları ayırdım bile… Şimdiden Kitap Hediye Günü’nüz kutlu olsun…