Bu maç derbiden daha zor

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe ile oynadığı derbiden galip ayrılarak moral bulan Galatasaray, 29. haftada Sivas deplasmanında 3 puan arayacak. Ligin ikinci devresinde kötü bir performans gösteren ve yedinci sıraya kadar gerileyen Sivasspor ise hala devam eden Avrupa kupaları şansını zorlamak için maçtan puan çıkartmak zorunda. Sarı-kırmızılı takım açısından bu maçta sonuca etki edebilecek en önemli konu eksiklerin fazlalığı. Sert geçen derbide çıkan kartlar bu hafta hem Galatasaray’ı hem de Fenerbahçe’yi oldukça eksik bıraktı. Hakan Balta, Wesley Sneijder ve Felipe Melo cezaları nedeniyle Sivasspor karşılaşmasında görev alamayacaklar. Hafif sakatlıkları bulunan Selçuk İnan, Didier Drogba ve Ceyhun Gülselam hafta arası takım çalışmalarına tam anlamıyla iştirak edemediler. Hamit Altıntop ve Aydın Yılmaz’ın tedavilerine devam edildiğini de hatırlatalım. Ayrıca derbide yaşananlar yüzünden teknik direktör Roberto Mancini’nin Selçuk İnan’ı kızağa çekebileceği de konuşuluyor. Sivasspor cephesine dönecek olursak, kırmızı-siyahlıların bu maça tam kadro çıkma gibi bir şansları olduğunu görüyoruz. Roberto Carlos’un ekibinde hafif sakatlıkları bulunan Abdurrahman Dereli ve Mehdi Taouil’in büyük ihtimalle maça yetişebilecekleri öğrenildi. Manuel Da Costa’nın cezası da sona erdi.

İç saha/deplasman performansları da ilginç veriler barındırıyor. Süper Lig’de 40 puanı bulunan kırmızı-beyazlı ekip, bu puanların 30’unu iç sahada hanesine yazdırırken, deplasmanlarda sadece 10 puan toplayabilmişti. 4 Eylül Stadı'nda oynadığı 14 maçta rakip filelere 27 gol bırakan Sivasspor, kalesinde ise 19 gol görmüştü. Galatasaray ise TT Arena’da 35 puan toplarken, dış sahada yalnızca 18 puanı hanesine yazdırabilmişti. Bir başka deyişle, sarı-kırmızılı ekip 14 deplasman maçından sadece 3 tanesini kazanabildi. (Bu maçlar, olaylı Beşiktaş derbisi ile dönem itibariyle problemli Kayserispor ve Erciyesspor karşılaşmaları idi.) Deplasman müsabakalarında maç başına hemen hemen bir golü kalesinde gören Galatasaray, ofansif anlamda yeterli etkinliğe ulaşamayınca birçok karşılaşmada sahadan istediği sonucu alamadan ayrıldı. Eksikler nedeniyle Mancini’nin bu maçta sahaya süreceği on bir sonuç üzerinde belirleyici olabilir. Hajrovic, Ontivero, Umut gibi isimlerin kadroda kendilerine yer bulmaları sarı-kırmızılı ekibi ofansif anlamda müspet etkileyebilir ancak aynı oranda takım savunmasının zayıflaması da söz konusu olabilir. Sivasspor, Utaka’nın sakatlığını atlatıp forma girmesiyle birlikte Chahechouhe’yu yeniden forvet arkası pozisyona çekti. Son haftalardaki performansıyla 12 gole ulaşan Burhan Eşer ile an itibariyle ligin asist kralı Cicinho’nun beraber görev aldıkları sağ kanat, Sivasspor’un en güçlü bölgesi durumunda. Galatasaray’ın buradaki tehdidi minimize edebilmesi ancak maç içinde Telles’e yardım getirmesiyle mümkün olabilir. Adam eksiltme özelliği ile ön plana çıkan Aydın Karabulut da Ziya ile birlikte sol kanatta Galatasaray’a problem çıkarabilme potansiyeline sahip. Açıkçası kâğıt üzerindeki veriler sarı-kırmızılı takım açısından zor geçecek bir maça işaret ediyor. 

 

BU MAÇ KAÇMAZ!

Bir tarafta yaralı Kanarya, diğer tarafta adım adım gerileyerek düşme potasına giren Antalyaspor. Maç, her iki takım açısından da hayati öneme sahip. Zirvedeki yalnız görüntüsüne rağmen Fenerbahçe’nin puan kaybetme lüksü yok çünkü yaşanacak bir kayıp, takım içi dengeleri değiştirip bir panik havasına sebebiyet verebilir. Antalyaspor da büyük – küçük takım ayrımı yapmadan kalan 6 haftadan maksimum puanı çıkarmak zorunda. Sarı-lacivertlilerde Bekir İrtegün, Emenike, Mehmet Topal, Gökhan Gönül ve Emre Belözoğlu gibi çok önemli eksikler var. Kart cezaları bulunan bu isimler Antalyaspor’a karşı forma giyemeyecekler. Ayrıca sakatlıkları bulunan Alper Potuk ve Egemen Korkmaz’ın tedavilerine devam edildiğini de hatırlatalım. Konuk takımda Murat Duruer, Vederson ve Emrah’ın sakatlıkları var. Kırmızı-beyazlılarda cezalı oyuncu bulunmuyor. Antalyaspor, ligin ikinci devresinin en başarısız takımı. Oynanan 11 maçta sadece 10 puan toplayabilen konuk takım, aynı zamanda 7 beraberlikle ikinci devrede en fazla beraberlik alan ekip konumunda. Son 15 haftada bir kez galip gelebilen Antalyaspor’un Fenerbahçe karşısında kalabalık bir savunma anlayışına başvurabileceğini düşünüyorum. Peki, bu Fenerbahçe’yi durdurmaya yeter mi? Her ne kadar önemli eksikleri olsa da Fenerbahçe adına Webo, Sow ve Kuyt gibi gol silahları büyük ihtimalle sahada olacaklar. Alternatifli, geniş bir kadroya sahip olan sarı-lacivertlilerin galibiyete daha yakın olduklarını düşünüyorum. Konuk takım Isaac, Diarra ve Tita önderliğinde kontratak oyunu oynayabilir. Bu noktada tek şansları, gol yemeden önce skor üretip Fenerbahçe’yi mental bakımdan sıkıntıya sokmak gibi gözüküyor. Güçlü rakiplerini bocalamaya itecek golü bulamazlarsa, puan almaları zor görünüyor.

 

29. HAFTANIN SEYRİ

Torku Konyaspor – Beşiktaş

Haftanın en zorlu maçlarından bir tanesi. Son sekiz haftada bir kez kazanan Konyaspor; bu süreçte 3 mağlubiyet, 4 de beraberlik almıştı. Yeşil-beyazlılarda Hleb ve Borek’i maça yetiştirmek için yoğun çaba harcanıyor. Beşiktaş’ta Sivok, Mustafa Pektemek, Gökhan Töre, Fernandes, Ersan, Ömer, Dany ve Holosko’nun sakatlıkları bulunuyor. Düşme hattının 5 puan uzağındaki Konyaspor için alınacak her puan değerli. Ev sahibi Trabzonspor ve Galatasaray ile sahasında 0-0 berabere kalırken, önceliği savunma güvenliğine vermişti. Muhtemelen Beşiktaş karşısında da önce bir puanı düşüneceklerdir. Beşiktaş’ın da eksiklerinden dolayı forvet sıkıntısı çektiğini düşünecek olursak, az gollü bir maç izlememiz akla yatkın görünüyor.

Eskişehirspor – Trabzonspor

Eskişehirspor bu karşılaşmada cezalı Akaminko ve Jorquera’dan faydalanamayacak. Diego ve Onur’un sakatlıkları dolayısıyla forma giyemeyecekleri öğrenildi. Tedavileri devam eden Sezgin Coşkun, Erman Kılıç, Ahmet Kamil Çörekçi, Hürriyet Güçer ve Erkut Şentürk ile ilgili belirsizlik var. Bordo-mavili ekipte Malouda problemi henüz çözüme kavuşturulamadı. Bamba’nın sakatlığı sürüyor. Eskişehirspor’un son 7 maçı 0-1 gol aralığında bitti. Trabzonspor da dört maçtır kalesinde gol görmüyor. Ev sahibinin eksikleri ibrenin bordo-mavili takım lehine dönmesine neden oluyor ancak az gollü bir maç izleme ihtimalimiz de yüksek.

Kayserispor – Çaykur Rizespor

Düşme hattını yakından ilgilendiren, çok kritik bir maç. 25 puanlı Kayserispor mutlak kazanmak zorunda. Sarı-kırmızlılarda Mijailovic cezalı, Zurab’ın sakatlığı devam ediyor. Karadeniz temsilcisinde Ahmet Görkem Görk, Tevfik Köse ve Liban Abdi’nin sakatlıkları bulunuyor. Tevfik’in maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelmesi bekleniyor. Beş maç aradan sonra geçtiğimiz hafta Karabükspor’a kaybeden Rizespor, son dönemde deplasmanlarda üretken bir görüntü çiziyor ancak savunma anlamında sıkıntıları var. Kayserispor’un kazanma zorunluluğunu da göz önüne alınacak olursa, her iki takımın da gol bulması sürpriz olmaz.

Elazığspor – Gaziantepspor

Son 5 maçında galip gelemeyen Elazığspor, yeniden tehlike bölgesine inmişti. Bordo-beyazlılar cezalı Serdar Gürler’den yoksun. Serdar Özkan kadro dışı bırakıldı. Pape Sow ve İbrahim Kaş’ın sakatlıkları bulunuyor. 36 puanla 12.sırada bulunan konuk takım ise nispeten daha rahat. Kırmızı-siyahlılarda; Karcemarskas, Kemal Tokak ve Erman Bulucu’nun sakatlıkları bulunuyor. Son üç maçında savunmasını oturtmakta zorlanan Gaziantepspor, 8 gol yemiş ve 4 gol atmıştı. Elazığspor ise son beş maçında sadece bir gol üretebildi. Bu maça savunmalarıyla tutunmak isteyebilirler ancak Gaziantepspor’a puan şansı tanımak gerek.

KDÇ Karabükspor – Akhisar Belediyespor

Ligde beşinci sıraya kadar yükselen Karabükspor, Avrupa kupaları hedefini kovalıyor. Karadeniz temsilcisinde Erdem, Yiğit ve Mabiala’nın hafif sakatlıkları bulunuyor. Son beş maçını kazanamayan Akhisar Belediyespor’da ise Çağdaş Atan ve Wato Kuate’nin maça yetişmeleri bekleniyor. Düzelen Bilal Kısa ile ilgili son karar maç günü verilecek. Karabükspor maçlarında kısır skorlar görmeye alıştık. Ege temsilcisi de dış sahada ligin en az gol atan takımlarından biri. Dolayısıyla az gollü bir maç oynanabilir. Oyun disiplinine sadık kalması durumunda Karabükspor’un bu maçtan galibiyetle ayrılacağını düşünüyorum.

Kasımpaşa – Bursaspor

Son haftalarda düzelme sinyalleri veren Kasımpaşa, evinde Sivasspor’u 4-3’lük skorla geçen Bursaspor’u ağırlıyor. Lacivert-beyazlılarda Orhan Şam ve Babel’in sakatlıkları var. Bursaspor, gribal enfeksiyon geçiren Volkan Şen dışında bu maça tam kadro halinde hazırlandı. Evinde maç başına yaklaşık 2 gol ortalaması ile oynayan Kasımpaşa, 14 maçta 23 de gol yemişti. Savunmada zaman zaman problem yaşıyorlar. İrfan Buz yönetiminde daha ofansif bir görüntü veren Bursaspor’un bu maçta gol bulması sürpriz olmaz. Dolayısıyla gollü bir maç oynanabilir.

Gençlerbirliği – K.Erciyesspor

Son maçında Trabzonspor’a farklı kaybeden Gençlerbirliği, o karşılaşmada eksiklerden etkilenmişti. Başkent temsilcisinde Özgür, Stancu ve Oktay’ın sakatlıkları bulunuyor. Gosso ve Jimmy bu maçla takıma dönüyor. Elazığspor’u yenerek düşme hattının bir basamak üzerine çıkan Erciyesspor’da ise Numan dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Gençlerbirliği, iç sahada ve deplasmanda gece ile gündüz kadar farklı performanslar sergileyen bir takım. Erciyesspor da can havliyle oynayacak. Sıkı bir maç bizleri bekliyor. Oyun içinde mücadele ön plana çıkabilir. Saha ve seyirci avantajıyla Gençlerbirliği biraz daha şanslı görünüyor.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016