Bu kez, bir başka başarı örneği...
Geçtiğimiz günlerde İzmir' de düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katıldım.
İzmir organize sanayi bölgeleri, 2 serbest bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi ve 4 ana ticaret limanı ile ulusal ekonominin itici güçlerinden biri, Türkiye'nin ikinci en büyük ticaret merkezi.
Toplantıda üniversite yıllarından tanıdığım tam tanımıyla KOBİ olan bir işletmenin sahibi İlhan Genç ile karşılaştım.
Toplantı sonrası Bornova'daki merkezi ile Kemalpaşa OSB deki yeni fabrikasını gezdik.
İlhan bey, Ödemişli, İTÜ makine bölümü 1969 mezunu. Öğrencilikte aldığı burs nedeniyle Karayollarında altı yılı aşkın bir süre bakım mühendisi olarak çalışmış.
Bir süre de Suudi Arabistan'da büyükçe bir gurubun makine bakım müdürü olarak yurtdışı deneyimini kazanmış .
1986 yılında İzmir'e dönerek sanayide küçük bir dükkanda başladığı hidrolik hortum ve bağlantı elemanları üretimine daha sonra Bornova Sanayi Sitesi'nde devam etmiş.
Geçtiğimiz yıl Kemalpaşa OSB'de Halkbank'tan aldığı kredi ile satın aldığı üç bin metrekare kapalı alanı olan fabrikasına taşınarak üretimine burada devam ediyor.
İlhan beye iş yaşamında karşılaştığı sorunları, özelikle 2007-2008 yıllarındaki küresel ekonomik krizin işlerini nasıl etkilediğini ve bu süreçte yaşadıklarını anlatmasını istedim.
"Gençsan adıyla kurduğum işyerinde hidrolik ve endüstriyel hortumlar, metal flexible hortumlar, hortum rekorları, hidrolik borular, boru bağlantı elemanları, rekor, nipel,dirsek, somun, yüksük, cıvata imalatı ve satışını yapmaktayız...
Makine parkımız ise 10 CNC torna,3 üniversal torna, 2 CNC boru bükme, 1 freze, 4 mekanik hidrolik pres, 1 kaynak robotu ve gelişmiş kaynak atölyesinden oluşmakta.
Seri üretimin dışında İş makineleri için itme, çekme kumanda halatları, mikser kumanda halatları, otomotiv sektöründe binek ve ticari araç olarak tanımlanan, otobüs, kamyon ve TIR'lar (çekiçisi) için seri ve özel üretim yapıyoruz.
Krizle birlikte yan sanayi olarak üretim yaptığımız ana sanayi firmalarımızın bir kısmı üretimlerini durdurdular bir kısmı da kapasitelerini yarı yarıya azalttılar.
Bu süre tam iki yılımızı aldı... Çalışanlarımızla inanılmaz bir dayanışma içine girdik, kriz sürecini aşabilmek için birlikte geliştirdiğimiz modeli uyguladık, bir tek işçimizi bile çıkarmadan krizi aştık.
Örneğin bir süreliğine seri üretim yerine özel imalata yöneldik .
Gerek İzmir de gerekse müşterimiz olabilecek Türkiye'nin belirli illerin de irili ufaklı işyerlerini dolaşarak yeni müşteriler edindik.
Mevcut stoklarımızı erittik. Müşterilerimizin isteklerini ve beklentilerini yerinde tespit ederek tam anlamıyla müşteri odaklı üretim ve satış sistemini kurduk.
Bir yandan da arge projesi geliştirerek katma değeri yüksek ürünle rakiplerimizden farklılığımızı yarattık ve rekabet gücümüzü arttırdık.
Geliştirdiğimiz yazılım programı ile gereksiz stok tan kurtulduk. Bayilerimizin satışlarını ve stok seviyelerini anlık görebilecek konumu yakaladık.
Üretim kalitemizle Amerika ya mal gönderir duruma geldik. İran, Irak , Suriye ve Ortadoğu ülkelerinde ürünlerimiz tanınır ve aranırlık için yeni strateji geliştirdik ve uygulamaya geçtik.
İşyerimizin tüm sorumluluğunu üstlenen oğlum Barış'ta İTÜ mezunu, İzmir Sanayi Odası Meslek Komitesi Başkanlığı'nı da yapıyor.
Kurumsallaşma sürecini tamamladık her kademede profesyonel kişiler sorumlulukları gereği işleri yürütüyor.
Fabrikanın boya badana ve tezgahların taşınma ve montaj işlerini onbeş günde bitirerek burada üretime geçtik.
Bu işlerin tamamını burada çalışan elemanlarımız yaptı.
Bornova'daki eski atölyemizi satış merkezi ve showroom olarak kullanıyoruz.
Satış ve pazarlama da bayilik ve satış kanalları sistemi kurduk.
Türkiye de ilk kez Mobil hortum atölyesi ile yerinde hizmet vermeyi başlattık.
ISO 9001 belgemize ilave olarak, ISO/TS 16949: otomotiv sanayii için kalite belgemizi aldık.
Uzun incelemeler, fabrika ziyaretleri, kalite kontrol testleri ve saha testleri sonucunda, kendi markamız olan GNT marka adı altında güvenilir bir üreticiyle anlaşma yaparak hidrolik ve endüstriyel hortum ürettirmeye başladık.
İlk konteyner malımız haziran ortasında elimizde olacak.
Şimdiden ön siparişler sonucunda malımızın büyük kısmı elimize ulaşmadan satılmış durumda.
1. sanayi sitesi karşısında eski TAÇ Sanayi Bölgesi içinde 1.200 m2 arsa alımını gerçekleştirdik.
Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu arsaya 2.600 m2 kapalı alana sahip ticaret merkezi yaparak Bornova'daki yerimizi taşımayı planlamaktayız.
Yeni yerimizde, mevcut imalatlarımız haricinde, A'dan Z'ye tüm hidrolik ve pnömatik malzeme çeşitlerini, hidrolik ve endüstriyel hortumları bulundurarak satışını yapmayı planlamaktayız.
Kapasite olarak Ege'nin en büyük hidrolik-pnömatik malzeme stoğunu bulundurmayı hedefliyoruz.
Tabii ki kaliteden ödün vermeden ve de uygun fiyata...
Eşim Beyhan hanım, emekli edebiyat öğretmeni bu süreçte bana ,oğluma ve işçilerimize inanılmaz destek verdi.
Birlikte katıldığımız fuarlarda(gülerek, bana asistanlık yaptı) hem sektördeki gelişmeleri hem de yeni müşteriler kazanma fırsatını yakaladık.
Bu sürede yaşanılan sıkıntıların sonucu ciddi sağlık sorunlarıyla da uğraşmak zorunda kaldım.
Son altı aydan beri de normal çalışma düzenimizi tekrar yakaladık."
Birkaç yıldır göremediğim İlhan Genç'in saçlarında bir tek siyah tel bile kalmamış.
Aksaçlı, yorgun ancak kendine olan güvenini ve gülümsemeyi yitirmemiş..
Krize karşı direnme ve direnmenin sonuçları...
İşte size iş yaşamına devlet memurluğu ile başlayan sonradan girişimci olan İlhan beyin başarı öyküsü.