Bu ismi not edin: Adam Morgan

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

 
Altyapısından yetiştiği Liverpool'a iltimas geçmek için midir bilinmez ama eğer genç bir golcü hakkında Robbie Fowler, "Çok çok uzun zamandan bu yana gördüğüm en iyi bitirici" ifadesini kullanıyorsa, orada bir durup düşünmek gerekir. Liverpool formasıyla çıktığı 266 maçta rakip filelere 128 gol bırakarak Kırmızı'ların efsane isimlerinden biri olmayı hak eden Fowler'ın hakkında bu tespiti yaptığı futbolcu ise hali hazırda Liverpool rezerv takımının formasını giyen 1994 doğumlu Adam Morgan. Futbola 10 yaşında Liverpool akademisinde başlayan Morgan, daha o zamanlar kendi yaş grubunda sezonda 80 golü bulan performansıyla "harika çocuk" apoletini omuzlarına taktı. İlerleyen yıllarla birlikte bu genç futbolcunun yetenekleri giderek daha keskin şekilde belli olmaya başlarken, 2010-2011 sezonuna gelindiğinde "FA Premier Academy League" içinde mücadele eden takımına 16 maçta 18 gollük katkı yaparak gol krallığı da yaşadı. İngiltere U-17 milli takımının formasını 17 kez giyen genç golcü, 2011 Haziran'ında Meksika'da düzenlenen "FIFA U-17 Dünya Kupası" maçlarında kumaşını belli ederek, Liverpool teknik heyetinin beğenisini kazandı, zaman zaman A takıma alınmaya başladı. O tarihten sonra U-19 milli takımına çağrılmaya başlayan Morgan'ın yakın gelecekte A milli takım formasını da sırtına geçirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Son olarak yetenekleri ile Brendan Rodgers'ı da etkilemeyi başaran Adam Morgan, sezon öncesinde ABD kampına götürülmüş hatta Toronto karşısında bir de gol bulmuştu.
Ara transfer döneminde kadrosuna birkaç takviye birden yapmayı amaçlayan Liverpool'un henüz iki gün önce 15 milyon euroya kıyarak, gol bölgesine Chelsea'den Daniel Sturridge'i transfer etmesi, Borini'nin sakatlığı düşünüldüğünde mantıklı bir takviye olarak gözükse de bu hamle Samed Yeşil ve Adam Morgan gibi genç oyuncuların önünü kapatacak gibi. Hali hazırda takımına kazandırdığı 13 golle alternatifsiz görünen Luis Suarez'in yükünü paylaşma adına Sturridge'i transfer eden Rodgers, bu hamle ile yetinmeyip başka forvetleri de kadrosuna katabilir. Bu durumda Liverpool'un Adam Morgan'ı istekli kulüplere kiralamasının da önü açılmış vaziyette. Nisan ayında 19 yaşına girecek oyuncunun genç yaşına rağmen sağlam bir fiziğe sahip olması, ona birçok ligin yükünü kaldırabilecek bir potansiyel kazandırıyor. Morgan'ın İngiltere'de "next Robbie Fowler" betimlemesiyle anlatılıyor olması, yazımızın girişinde değindiğimiz cümlesinde Fowler'ın fikirlerine etki etti mi bilemiyoruz ancak genç golcünün gerçekten de oyun stiliyle bu efsane santrforu andırdığı bir gerçek. Bilhassa driplingleri esnasında Fowler'ı sık sık hatırlamanız mümkün. Her iki ayağını da kullanabilen Morgan, üst düzey bir gol vuruşu becerisine sahip. Bizde "koşu kalitesi" gibi ambalajdan ibaret kavramlar tartışıladursun bir golcünün toplu ve topsuz oyundaki en önemli iki özelliği; golü koklama ve bitiricilik olarak öne çıkar. Bu iki alanda da Adam Morgan'ın yeteneklerine diyecek yok. Yaşı müsait futbolseverler Les Ferdinand'ın 1989 yılı ocak ayında Beşiktaş'a gelişini ve arkasında bıraktığı etkiyi kolayca hatırlayacaklardır. Her ne kadar oyun stilleri birbirlerine benzemese ve Ferdinand Türkiye'ye 22 yaşındayken gelmiş olsa da, Adam Morgan'ın benzer biçimde kiralık olarak ligimizde iş yapabileceğini düşünüyorum. Bütçesini fazla zorlamadan gol bölgelerine takviye yapmak isteyen takımlarımıza duyurulur.
 
Dünya liglerinden haberler
 
- Manchester United Teknik Direktörü Sir Alex Ferguson, görevini 2 veya 3 sene sonra bırakacağını açıklarken; Pep Guardiola, David Moyes ve Jose Mourinho'nun yerini doldurabilecek kapasitede olduğunu ifade etti. Ferguson, 26 senelik Manchester United kariyeri boyunca 12 kez Premier Lig şampiyonluğu, 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve 5 Federasyon Kupası şampiyonluğu yaşadı.
 
- Real Madrid'in savunma oyuncusu Pepe, ayak bileğinden ameliyat oldu. Başarılı stoperin Manchester United ile oynanacak Şampiyonlar Ligi maçlarına kadar sahalara dönmesi beklenmiyor. Real Madrid'li oyuncunun 13 Şubat'ta Manchester United ile oynanacak Şampiyonlar Ligi 2. tur ilk maçında forma giyebileceği açıklandı. Portekizli oyuncu bu sezon Real Madrid forması ile 24 maça çıktı ve iki kez rakip fileleri havalandırdı.
 
- Geçtiğimiz günlerde Lazio ile yollarını ayıran 35 yaşındaki tecrübeli oyuncu Tommaso Rocchi transferi hakkında konuştu ve Inter ile anlaşmasının an meselesi olduğunu ifade etti. Başarılı oyuncu, ""Takımla son idmanımı yaptım. Transferimle ilgili olarak tamamlanması gereken birkaç detay kaldı." şeklinde konuştu. 2004 yılında Empoli'den transfer olan Rocchi, Lazio formasıyla çıktığı 284 maçta 105 gol kaydetmeyi başarmıştı.
 
- Hücum hattını güçlendirmek isteyen Augsburg, Premier Lig'de Sunderland forması giyen Ji Dong-Won'u kadrosuna kattı. 2011 yılında Chunnam Dragons forması altında dikkatleri üzerne çeken Güney Koreli oyuncu Premier Lig'e gelerek Sunderland'e transfer olmuştu. Son olarak 2011 yılında Manchester City'ye karşı oynanılan EPL maçında fileleri havalandırmayı başaran 21 yaşındaki oyuncu o günden bu yana suskunluğunu koruyordu.
 
- Hollanda'nın köklü takımlarından PSV Eindhoven'da forma giyen Luciano Narsingh, çapraz bağlarından yaşadığı sakatlık sebebiyle sezonun geri kalanında forma giyememe riski ile karşı karşıya kaldı. PSV'nin son oynadığı NAC Breda karşılaşmasında 77 dakika sahada kalan Narsingh, ardından sakatlığı sebebiyle oyundan alınmıştı. Heerenven'den transfer edilen oyuncu, PSV forması ile altı gol kaydetti.
 
- Paris Saint Germain'de forma bulamadığı için devre arasında takımdan ayrılacak olan Diego Lugano için Brezilya ligi takımlarından Cruzeiro'nun taraftarları harekete geçti ve bir internet sitesi kurarak Uruguaylı futbolcunun transferi için kampanya başlattı. İtalyan ekibi Napoli'nin de Uruguaylı stoper için devrede olduğu belirtildi.
 
Türkiye liglerinden haberler
 
- Bursaspor'da ligin ikinci yarısında takıma yapılacak takviyelerle ilgili görüşmeler sürüyor. Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam'ın takımda görmek istediği isimlerden olan Hurşut Meriç için Gençlerbirliği ile görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. Bursaspor'da transfer listesinde olduğu iddia edilen Gökhan Zan ile ilgili ise herhangi bir girişimde bulunmayacağı belirtildi.
 
- Gençlerbirliği, orta saha oyuncusu Onur Bayramoğlu ile yollarını ayırma kararı aldı. Kulüp Genel Menajeri Cem Onuk, yaptığı açıklamada, "Onur Bayramoğlu'dan kendisine takım bulmasını istedik" dedi. Teknik direktör Fuat Çapa'nın raporu doğrultusunda bu kararı aldıklarını belirten Onuk, 5 Ocak Cumartesi günü başlayacak Antalya kampına kadar, takıma yeni isimlerin katılacağını dile getirdi.
 
- Beşiktaş Kulübü'nde, Spor Toto Süper Lig'de ikinci yarıda oynanacak maçlar için yenilenen fiyatlarla kombine kart satışları başladı. Yapılan açıklamada, Spor Toto Süper Lig'in 2. yarısında BJK İnönü Stadı'nda oynanacak karşılaşmaları izlemek isteyen taraftarların, ikinci yarı kombine kartlarını alabileceği bildirildi. Ayrıca kombine kart sahibi taraftarların ise diledikleri takdirde mevcut kombine kartlarını getirip, aradaki farkı ödeyerek üst kategoriden kombine sahibi olabilecekleri kaydedildi.
 
- Spor Toto Süper Lig takımlarından Mersin İdman Yurdu, Sırp stoper Milan Mitroviç ile prensipte anlaştı. Mitroviç'in formasını giydiği Sırbistan'ın Rad kulübüyle görüşmelerde de sona yaklaşan Mersin İdman Yurdu'nun 24 yaşındaki oyuncuyu önümüzdeki günlerde Antalya'daki kampa dâhil edilmesi bekleniyor. Mitroviç teknik direktör Giray Bulak'ın isteği doğrultusunda kadroya katılacak.
 
- Ömer Toprak, Sercan Saraer ve Serdar Taşcı'nın yanı sıra Fulham'da oynayan Kerim Frei için de nabız yoklayan Galatasaray'a ilk kötü haber Serdar Taşcı'dan geldi. Stuttgart'a forma giyen ve Alman Milli Takımı'nda da zaman zaman şans bulan Serdar Taşcı için 4 milyon euroluk bir bonservis bedelini gözden çıkartan Galatasaray, 7 milyon euroluk bonservis bedelini duyunca geri adım attı
 
- Ligin ilk yarısında büyük hayal kırıklığı yaratan Trabzonspor, Pierre Webo transferi gerçekleşmezse rotasını Kasımpaşa'nın yükselen yıldızı Kalu Uche'ye çevirecek. İ.B.B forması giyen Webo ile ilgilenen Trabzonspor yönetimi bu futbolcunun alternatifi olarak Kasımpaşa'nın golcüsü Kalu Uche'yi de transfer listesinin üst sıralarında tutuyor.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016