Bu hafta önemli bir hafta
Geçen cuma akşamı piyasalar hiç de iyi kapanmadı. Bu hafta önemli bir hafta. Bakalım piyasalarda rahatlama olacak mı, yoksa huzursuzluk devam mı edecek?
Geçen hafta başı dolar 1.57 TL idi, cuma akşamı 1.60 TL'ya yükseldi. Euro 2.12 TL idi.2.20 TL'yi buldu. Tabii ki dolar/euro çapraz kurunun 1.3535'den 1.3735'e yükselmesi de döviz fiyatlarını etkiledi ama, ana etken Merkez Bankası'nın hafta içinde açıkladığı yeni politika kararları oldu.
Önemli değişim borsa endeksinde görüldü. Bir zamanlar 70 binlerde dolanan endeks 63 bine geriledi.
Bu hareket geçici bir hareket mi, yoksa devam mı edecek ? Bunu bugünden itibaren izleyeceğiz.
Gerçek şu ki, insanların kafası karıştı. İnsanlar yeni bir bekleyişe girdi. Bankada ufak bir mevduatı olandan, konut kredisi kullanmak isteyene, KOBİ yöneticisinden büyük sermaye grubu sahibine kadar herkes önünü görmek istiyor.
Faiz nereye kadar gidecek? Döviz nereye kadar yükselecek ? Borsada durum ne olacak ?
Bu sorunları kimse cevaplandıracak durumda değil.
Geçen cuma 12 aylık dış ticaret rakamları açıklandı. 2010 yılında ithalat 185 milyar dolar,ihracat 114 milyar dolar, dış ticaret açığı 71 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Dikkati çeken ithalatın bir yılda yüzde 31 oranında artarken ihracatdaki artışın sadece yüzde 11 oranında olması.
Bizde aylık ihracat rakamları açıklandıkça seviniliyor. Çok kişi ithalatdaki tırmanışa ilgi duymuyor..
Merkez Bankası'nın geçen hafta açıklanan kararlarından sonra umulan olur, döviz fiyatı artar,iç talep daralır ise, acaba 2011 yılında ihracat artışı hızlanır,ithalat harcamaları geriler mi ?
Yaşamadan tahminde bulunmak çok zor.
Geçen cuma açıklanan bir başka gösterge, 2011 yılı nufus yapısı ile ilgili.
Bir yılda nufusumuz 1 milyon 161 bin kişi artarak 73 milyon 722 bine ulaşmış. Net olarak yılda yüzde 1.58 nufus artışı söz konusu. Sofraya her yıl 1 milyonu aşan insan oturuyor. Sofradaki yemeği artıramaz isek bunlar yemeği paylaştıkça herkese daha az lokma düşecek.
Nufusun yarısı 29.2 yaşından küçük. Demek ki Bu daha çok okul,daha çok iş isteyen olacak demektir.
Bir başka önemli gösterge nufusun yüzde 76'sının şehirlerde yaşamaya başlaması. Köyden şehre göç demek şehirlerin sorununun artması demektir.
Şehirlere göç edenlerin çoğu da İstanbul'a geliyor. İstanbul'un nufusu 13 milyonu aşmış. Toplam nufusun yüzde 18'i İstanbul'da yaşıyor. Nerede ise Türkiye'deki her 5 kişinin biri İstanbul'a gelmiş. Burada iş arıyor veya iş bulmuş. Burada oturuyor.
Bu rakamlar ekonomik ve sosyal bakımdan üzerlerinde durulması gereken göstergeler.