Bu hafta için beklentiler
Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM
Geçen hafta ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusundaki sinyallerini ve riskli varlıklardaki seyri izlemeyi sürdürdük. Piyasa beklentilerini aşamayan Mart ayı tarım dışı istihdam rakamı gibi ABD’de açıklanan veriler, toparlanmanın devamı yönünde işaretler içeriyordu ama enfl asyon beklentilerini hareketlendirecek kadar güçlü değildi. Ancak beklentileri aşan Mart enfl asyon rakamı başta olmak üzere perakende satışlar, Nisan’a yönelik pozitif sinyaller veren haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia FED imalat endeksindeki güçlü sinyaller dikkat çekiciydi. Nitekim veriler sonrasında ABD faizlerinde yükseliş gördük.
Piyasalar açısından volatilite düşük, faizler ise belirli bant içinde bulunuyor. Göreceli olarak daha olumlu havanın devamı için ABD’de enfl asyonun düşük kalması önemli.
Ancak geçen haftaki verilerle birlikte enfl asyon önümüzdeki dönemde daha fazla konuşulacak.
Öte yandan mart sonundaki ralli sonrasında nisana kâr satışlarıyla başlayan gelişmiş ve gelişen piyasalarda tepki yükselişleri var. Buna FED Başkanı Yellen’ın güvercince açıklamaları da destek oldu. Tepki yükselişlerinin devam edip etmeyeceğini izlerken ABD hisse senetlerinde 200 günlük ortalamasından toparlayarak piyasa genelindeki stabilizasyona destek olan teknoloji endeksi Nasdaq’daki seyir, piyasanın geneli için belirleyici olabileceğini belirtebiliriz. Faizlerdeki gerilemeye rağmen hisse senedi volatilitesinin artması önemli ama henüz gelişen ülkeleri etkilemedi. Bunda bono ve kur volatilitelerinin düşük seviyede kalması etkili. Dolayısıylabu iki aktif gruptaki volatilitelerin gelişimi takip edilmeli.
Bu hafta öncü PMI endeksleri, Japonya enfl asyonu, ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri takip edilecek. Ayrıca piyasa beklentileri faizlerde değişiklik yapılmayacağı yönünde şekilllenen 24 Nisan PPK toplantısı oldukça önemli.