Bu hafta gözler ECB ve Yellen’da

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM

 

Geçtiğimiz hafta, göreceli olarak daha zayıf performans gösteren teknoloji hisseleri başta olmak üzere küçük ölçekli hisseler ve büyümeye duyarlı döngüsel sektörlerdeki toparlanmanın küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500’deki toparlanmaya destek olduğunu gördük. Ancak Cuma günü açıklanan ve beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşen ABD tarım dışı istihdam verisine rağmen ABD tahvil faizlerindeki baskı ön planda kaldı. Bunda Ukrayna endişeleri ile birlikte istihdam verisinde soru işareti yaratan katılım oranındaki düşüş ve kazançlardaki zayıflığın etkili olduğu söylenebilir Cuma günü açıklanan istihdam verisi öncesinde nispeten daha zayıf seyreden gelişmekte olan piyasalarda ise ABD faizlerindeki gerilemeye paralel MSCI GOP endeksi Cuma günkü yükselişlerle haftayı yüzde 1 artıda tamamladı.

Hatırlatmak gerekirse, gelişmekte olan piyasaların, belirli bant içerisinde hareket eden ABD faizleri, politik tansiyondaki düşüş ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Japon Merkez Bankası’ndan (BOJ) ek adım beklentisine paralel olarak bir süredir olumlu performans gösterdiğini görüyoruz. Özellikle yakın zamanda ECB beklentisinin ön planda kalacağını tahmin ediyoruz. Ancak ABD’de açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşünüyoruz.

Bu haftaya baktığımızda ise ECB’nin Perşembe günkü toplantısı başta olmak üzere FED Başkanı Yellen’in Çarşamba günü yapacağı konuşma özellikle istihdam rakamları sonrasında kritik olabilir. ECB toplantısında Draghi’nin ne derece güvercince sinyaller vereceği önemli olmaya devam ediyor. Makro tarafta ise Euro Bölgesi’nde revize Hizmet PMI’ları (Satınalma Yöneticileri Endeksi), Çin’de enflasyon, ihracat/ithalat rakamlarını takip ediyoruz. ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri, buna paralel de ABD faizlerindeki seyri izlemeye devam edeceğiz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017