Bu Gençlikte İŞ Var!
TÜSİAD’ın Bu Gençlikte İŞ Var! yarışması, 2011 yılından bu yana gençleri girişimcilik yolunda destekliyor, eğitiyor, yol gösteriyor. Çünkü, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran- Symes’in de dediği gibi “Türkiye’nin gençlerden daha fazla beslenmesi gerekiyor.”
2011 yılında ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi olmak üzere iki üniversite ile yola çıkan Bu Gençlikte İş Var! yarışmasına 2015-2016 döneminde 70 şehirden 144 üniversite, 3 bin 195 kişi ve bin 292 iş fikri katılmış. En çok başvuru alınan 10 şehir sırasıyla; İstanbul, İzmir, Ankara, Elazığ, Eskişehir, Adana, Kayseri, Kocaeli, Rize ve Trabzon olmuş. En çok başvurunun yapıldığı ilk üç üniversite ise İzmir Ekonomi Üniversitesi; Fırat Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak sıralanıyor. Başvuruların yüzde 54’ü doğa bilimi ve mühendislik fakültelerinden geliyor. Başvuru yapan 3 bin 195 kişinin 2 bin 273’ünü erkek öğrenciler, 922’sini ise kız öğrenciler oluşturuyor.
Sosyal bir soruna çözüm üretiyorlar
İş fikrine güvenen 3 bin 195 üniversite öğrencisinin bin 292 projesi arasından tüm süreçleri başarıyla tamamlayarak birinci olan ekip, sosyal bir soruna çözüm üretiyor ve aslında girişimciliğin sadece ‘teknik’ bir iş olmadığını ortaya koyuyor.
Projenin adı OTSİMO. Ekip üyeleri ODTÜ öğrencileri Hasan Zafer Elcik, Sercan Değirmenci ve İTÜ öğrencisi Can Dörtkardeşler. Ekibin mentorluğunu Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat üstlenmiş.
Fikir şöyle: Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık. The Autism Society’nin verilerine göre, dünya üzerinde otizmli sayısı toplam nüfusun yüzde 1.5’ine tekabül ediyor. Bu rakam tüm kanser türlerindeki hastaların üç katından daha fazla. Otizmin bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı, erken ve yoğun eğitim. Fakat otizm eğitimi çok pahalı, devlet desteği ve otizm okulları yetersiz kalıyor.
OTSİMO; otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar ve bu çocukların ailelerine büyük veri analizine dayalı kontrol imkanı sunan mobil bir platform. “Otsimo Çocuk” ve “Otsimo Aile” olmak üzere iki ayrı mobil uygulamadan oluşuyor. Eğitsel oyunlar tamamen ücretsiz olarak indirilip kullanılabiliyor; böylece otizm eğitiminin pahalı olması sorunu çözülmüş oluyor. Bunun yanı sıra velilere verilen aylık raporlar abonelik sistemiyle ücretlendiriliyor. OTSİMO yarışmadan 75 bin TL ödül kazandı. Bundan sonraki hedefleri dünyaya açılmak ve bir sene içinde 35 bin çocuğa ulaşmak. Yarışmada ikincilik ödülü olan 50 bin TL’yi, platin grubu metallerin saflaştırılmasını konu alan projeleri ile MC365 Ekibi; üçüncülük ödülü olan 25 bin TL’yi ise genç tasarımcıları kadın giyim markalarıyla buluşturan NUYAP ekibi kazandı. Bu arada 2015-2016 döneminde en çok başvuru alınan ilk üç üniversitenin başarısı da değerlendirildi ve rektörlerine birer plaket verildi.
Hedef gençlere kapı açmak Yarışmanın girişimcilik ekosistemi ile iş dünyasını bir araya getirdiğini ve bu sayede önemli bir çarpan etkisi yarattığını söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran- Symes, “TÜSİAD olarak, girişimci olmak isteyen gençlerin peşindeyiz” diyor ve Bu Gençlikte İŞ Var! Yarışması ile girişimci gençlere iş fikirlerini hayata geçirmelerini kolaylaştıracak kapılar açmayı hedeflediklerini söylüyor. Başan-Symes, “Başarılı, ilham verici, yol gösterici, sorgulayıcı, başkalarını harekete geçiren TÜSİAD kimliğimiz ile gençleri etkilemek, geleceği bu gözle oluşturmalarını sağlamak istiyoruz. Girişimcilerin kurduğu bir kurum olarak girişimcilik ruhunu gençlerimize aşılamak ve girişimciliği bir kariyer hedefi olarak benimsemelerini sağlamak istiyoruz. Yarışma kapsamında gençler iş planı oluşturmaktan networking fırsatlarına uzanan gerçek bir iş hayatı deneyimi yaşıyor; TÜSİAD üye rehberleri ile yüzyüze çalışma imkanı yakalıyor, risk almadan, maddi bir kayıp yaşamadan süreç deneyimine ortak oluyorlar” diye ekliyor.
Başvuru sayısı 3 katına çıktı
TÜSİAD tarafından 2011, 2012 ve 2013 yıllarında da düzenlenen “TÜ- SİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” Yarışması’na son sene toplam 1.735 genç 604 iş fikri ile başvurmuş. Bu sene katılımcı sayısının üç katına çıkmış olması son derece sevindirici. Umarız hem girişimci gençlerimizin sayısı hem de bu sayı içinde kız girişimcilerin oranı katlanarak artmaya devam eder.