Bu gençlikte gerçekten iş var!

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Türkiye’nin büyümesi ve kalkınmasında aktif rol oynayacak vizyoner genç girişimcileri ortaya çıkarmak ve inovatif fikirleri büyük sermaye ile buluşturmak amacıyla TÜSİAD tarafından 2011 yılından bu yana düzenlenen Bu Gençlikte İş Var! Yarışması’na bu sene Türkiye genelinde 152 üniversitesinden 3 bin 706 öğrenci başvurdu. Toplamda bin 426 proje değerlendirildi. İki sene önce yarışmaya yapılan başvuru sayısı ise sadece 350 idi.

Bu rakamlar Türkiye’de girişimci olmak isteyen gençlerin oranının iki yıl gibi kısa bir sürede 10 kat arttığının göstergesi. Gelecek için son derece umutlandırıcı. Bu değişimde TÜSİAD’ın katkısı büyük.

2011 yılından bu yana düzenlenen Bu Gençlikte İş Var Yarışması, üniversite öğrencilerine iş fikirlerini, iş dünyasının önde gelen isimleriyle birlikte geliştirerek hayata geçirme imkanı sunuyor. Girişimciliği bir kariyer alternatifi olarak desteklemeyi hedefl eyen yarışma, gençleri doğru yönlendirerek girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlıyor.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik’in de dediği gibi, “Bu süreçte hem gençler, hem de iş dünyası kazanıyor. İş dünyası gençlerden yenilikçi, inovatif olmayı öğrenirken, kendi deneyimlerini de gençlerle paylaşıyor.”

Dijital dönüşüm ile birlikte iş yapma biçimlerinin de değiştiğini söyleyen Erol Bilecik, rekabetin tüm dünyada başka bir boyuta taşındığı günümüzde, daha güçlü bir ekonomik kalkınma için, girişimciliğin yayılmasının önemine vurgu yapıyor ve ekliyor: “Daha güçlü yarınlar için yapılacak en iyi yatırım, gençlere yapılan yatırımdır.”

En başarılı üç ekibin rehberi kadın yöneticiler

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Sabancı Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİ- AD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gürallar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, BASF Türk CEO’su Buğra Kavuncu ve Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın’ın jüri koltuğunda oturduğu ödül töreninde, bin 426 iş fikri arasından finale kalan beş ekip projelerini tanıttı.

Aslında “herkesin bir kazanan olduğu” bu sürecin sonunda birincilik ödülü Physhome, ikincilik ödülü Bizim Ekip, üçüncülük ödülü ise Buz Dökücüler ekibine verildi.
Sabancı Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın ödül töreni sonunda altını çizdiği gibi, ilk üç sırayı alan ekiplerin rehberliklerini kadın yöneticilerin yapmış olması da, kadınların liderlik, takım çalışması, iletişim konularındaki başarısının bir göstergesi oldu.

İlk üçe giren girişim fikirlerine kısaca bakacak olursak;

Üç Boğaziçi Üniversiteli (Cihat Erbay, Berhudan Aslan, Mahmut Jiyan Aslan) ve bir İstanbul Üniversiteli (Safa Andaç) gencin kurduğu Physhome, fizik tedaviyi her zaman, her yerde, en doğru şekilde sunma mottosu ile yola çıkan ve fizik tedavi ve ortopedi hastalarının tedavi süreçlerini istedikleri yerden takip edebildikleri bir mobil sağlık çözümü sunuyor. Ekibin rehberliğini Aylin Somersan- Coqui yaptı.

Marmara Üniversiteli Halil Önder Özbaşak ve Şeyma Öztürk’ün oluşturduğu Bizim Ekip, sürdürülebilir bir gelecek için, mikrobiyal prosesler kullanarak, daha az kimyasal ve su ile çevreci ve ekonomik endüstriyel deri üretmeyi hedefl iyor. Ekibin rehberliğini Ümit Boyner yaptı.

Amasya Üniversiteli Serdar Atmaca ve Lütfullah’ın Kıcık Buz Dökücüler isimli projesi enerji iletim hatlarında oluşan buz yükü sorununa uzun ömürlü, akılcı ve düşük maliyetli bir çözüm oluşturmayı amaçlıyor. Ekibin rehberliğini Ebru Özdemir yaptı.

Bu gurur ve başarı gençlerimize ait

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Evet, adı yarışmaydı ama, yarışanlar asla gençlerimizin hayalleri değildi. Yarışan ve kazanan hep Türkiye olacak, projemize katılan gençlerimizden her biri çok önemli değerler elde edecekti. Gelinen noktada, tüm bu temennilerimizin beklentilerimizin de ötesinde gerçekleştiğini görmekten mutluluk ve gurur duyuyoruz” diyor.

Bilecik’in dediği gibi, 2011’den bu yana düzenlenen Bu Gençlikte İş Var! Yarışması bu sene katılım rekoru kırdı ve girişimciliğin genç beyinler nezdinde gelişim platformu haline geldi.

Bugün Türkiye’de girişimcilik oranı özellikle kadınlar arasında oldukça düşük bir seviye olan yüzde 8’lerde. Bu Gençlikte İş Var! yarışmasında ise kadın girişimci katılımı yüzde 33 oldu. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın da vurguladığı gibi; “Bu oran kadın girişimci katılımı iyi bir başlangıç. Fakat her konuda olduğu gibi burada da eşitlik diyoruz ve bu rakamı yukarı çekmeliyiz. Girişimcilik alanında kadınları cesaretlendirmemiz lazım. Bu sene başvuran, finale kalan, kazananların bir görevi daha olsun. Bu görev; çevresindekileri, özellikle kadınları teşvik etmek olsun.”

1426 projeden 5 projeye

Projeler, en az iki yatırımı olan ya da Bireysel Katılım Sermayesi lisansına sahip melek yatırımcılar ve girişimcilik ekosisteminin önemli isimlerinin oluşturduğu bağımsız bir ön jüri tarafından değerlendirildi. Ön elemeyi geçen ekipler, yarışmanın Eğitim Kampı etabında, aralarında akademisyen, girişimci ve uzmanların bulunduğu eğitmenlerden farklı konularda eğitimler aldılar. Sonrasında TÜSİAD üyeleri Metin Akman, Leyla Alaton, Ümit N. Boyner, Aylin Somersan-Coqui, Ahmet Güvenek, Öget Kantarcı, İpek Ilıcak Kayaalp, Ebru Özdemir, Mustafa E. Say, Yeşim Sümerkan Toraman, Defne Tozan ve Şükrü Ünlütürk ile eşleşen 12 yarı finalist ekip rehberleri ile iki ay çalışarak projelerini geliştirme fırsatı buldular. Final jürisi değerlendirmesi ile büyük ödül için 1426 ekipten 5 finalist ekip belirlendi. Yarışma bu yıl, BASF Türkiye’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirdi. Yarışmanın diğer destekçileri arasında Mazars Denge, Gittigidiyor, Özyeğin Üniversitesi, UBS, Allianz ve IBM bulunuyor. Yarışmada birinciye 75 bin TL, ikinciye 50 bin TL, üçüncüye ise 25 bin TL para ödülü verildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar