Bu futbol derbiye yetmez

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Fenerbahçe, evinde mutlak galibiyet parolasıyla çıktığı İ.B. Belediyespor karşılaşmasının ilk 45 dakikasında etkili bir futbol oynayamadı. Baroni'nin golüyle öne geçen sarı-lacivertli takımdan televizyonları başında ve tribünlerde maçı izleyen taraftarları baskıyı arttırarak bir an evvel sonuca gitmesini beklediler ancak İ.B. Belediyespor'un direnişi buna engel oldu. İlk devre genel itibariyle gerilimli bir atmosferde oynanırken, bu durumun oluşmasında hakem Süleyman Abay'ın rolü de büyüktü. Abay, takımlardan herhangi biri aleyhine yönetim sergilemese de maç içinde standardı bir türlü tutturamamasıyla tansiyonun yükselmesine yol açtı. Öyle ki, bazı oyun içi doğal temaslarda faul kararı çıkarken kimi zaman kartı gerektirebilecek kadar sert müdahalelerde de "devam" dendiğini gördük. Bülent Korkmaz'ın talebeleri bir duran topta Webo'nun fırsatçılığıyla eşitliği sağlayınca dirençleri arttı. Uzun yıllar boyu 4-3-3 oynarken izlediğimiz konuk takım, Korkmaz ile birlikte bir değişim yaşamış ve Holmen'i "forvet arkası" kullanıp 4-2-3-1 düzeninde sahaya yayılıyordu. Bu düzenlemenin ne kadar efektif olduğunu tartışmak için ise Fenerbahçe'deki görev ikizi Cristian Baroni'yi ve tartışılan mevkisini de masaya yatırmak gerekiyor. Çünkü hem Fenerbahçe hem de İ.B. Belediyespor pas alışverişi bakımından yetenekli bu oyuncuları hücum hattına yaklaştırmakla aslında gol bölgelerine topu taşıma hususunda kendi ayaklarına kurşun sıkıyorlar. Nitekim sarı-lacivertli takımda ikinci devrenin başlamasıyla birlikte Sezer Öztürk'ün sahaya sürülmesi benzer tespitlerin Aykut Kocaman tarafından da yapıldığını gösteriyor. Ayrıca attığı gole rağmen Baroni'nin Alex gibi zaman zaman ileri ucu çiftleyen bir göreve soyundurulması, Sow'un gereği halinde duvar olmasına ya da partneri tarafından boşaltılan alanlara deplase olmasına dayanan oyun stilini olumsuz etkiliyor. Senegalli'nin "afili yalnızlığı" bundan.

İkinci devrede Baroni'nin asli mevkiine dönmesi ve forvet arkasına Sezer'in geçmesiyle sarı-lacivertliler kısa süreli baskı kurdular. Bu baskıda Fenerbahçe defansının öne çıkarak risk almasının da payı vardı çünkü Holmen savunmasına yaklaşarak top almayınca Büyükşehir defansı ve orta sahası neredeyse tüm topları kaybetti. Ancak ilerleyen bölümlerde (bilhassa Krasic de oyuna girdikten sonra) sarı-lacivertliler; Krasic, Sezer, Meireles ve Baroni'den oluşan orta sahayla top tutma konusunda zorluk çektiler. 79'da Sezer'in kullandığı köşe vuruşunda Bekir'in kafasıyla gelen gol bu anlamda Fenerbahçe'ye adeta nefes aldırdı çünkü hem Aykut Kocaman'ın hem de sahadaki takımın seçenekleri tükenmek üzere idi. Netice itibariyle Fenerbahçe 2-1'lik skorla üç puanı hanesine yazdırdı ama gelecek hafta oynanacak derbi için iyi sinyaller vermediğini söylememiz gerekiyor. Geçtiğimiz hafta oynanan maçın ardından Aykut Kocaman'ın Galatasaray derbisine farklı bir yapılanma ile çıkmasının olası olduğunu belirtmiştik. İç sahadaki İ.B. Belediyespor karşılaşması gösterdi ki, bu değişiklik kaçınılmaz. Sarı-kırmızılı takımın mevcut oyun anlayışı ve kadrosu, iç sahada Fenerbahçe'ye karşı skor bulma ihtimalinin hiç de azımsanmayacak derecede olduğunu gösteriyor. Sarı-lacivertlilerin Belediyespor maçındaki gibi bir on bir ile derbiyi kilitleme şansı var ancak yediğinden fazla atma şansı pek mümkün değil. Dolayısıyla Aykut Kocaman'ın gerekirse "forvet arkası" pozisyondan taviz vererek, orta alanda pas trafiğini kuracak bir düşünce içinde olması gerekiyor.

15.HAFTANINSEYRİ

Beşiktaş attı ama kaçamadı
Spor Toto Süper Lig'in 15. haftasında Beşiktaş ve Eskişehirspor karşı karşıya geldi. İnönü Stadı'nda oynanan karşılaşma 2-2'lik beraberlikle sona erdi. Beşiktaş'ın gollerini 6. dakikada Filip Holosko, 65. dakikada Hugo Almeida atarken, Eskişehirspor'un gollerini 83. dakikada penaltıdan Necati Ateş, 90+2. dakikada Atdhe Nuhiu kaydetti. Beşiktaş bu sonuçla puanını 26'ya yükseltirken, Eskişehirspor ise 23 puana yükseldi. Siyah-beyazlıların son 3 sezondur üst üste en fazla 3 maç kazanabilmeleri enteresan bir istatistik. Beşiktaş 16.haftada Gençlerbirliği ile deplasmanda karşılaşacak. Eskişehirspor ise kendi sahasında ligin güçlü takımlarından Bursaspor'u konuk edecek.

Kritik maç Elazığspor'un
Spor Toto Süper Lig'in 15. hafta maçında Sanica Boru Elazığspor, evinde, Mersin İdman Yurdu'nu konuk etti. Elazığ Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmada ev sahibi ekip rakibine 1-0 üstünlük sağlayarak bu sezon evinde ilk galibiyetini aldı.
Sanica Boru Elazığspor'a galibiyeti getiren golü, geçtiğimiz hafta olduğu gibi 66.dakika Sinan Kaloğlu attı. Sanica Boru Elazığspor bu sonuçla puanını 15'e yükselterek puan cetvelinde rakibinin üzerine çıktı ve 16.sırada yer aldı. Mersin İdman Yurdu ise 12 puanda kaldı 17.sıraya geriledi. Elazığspor Ligin 16.haftasında Gaziantepspor'u konuk edecek. Mersin İdman Yurdu ise kendi evinde Akhisar Belediyespor ile karşılaşacak.

Kasımpaşa beraberliği kurtardı
Spor Toto Süper Lig'in 15. haftasında Kasımpaşa ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynanan maç sonunda gülen çıkmadı ve Kasımpaşa son dakikada bulduğu golle sahadan 2-2'lik beraberlikle ayrıldı. Maçta ev sahibi ekibin gollerini 56. dakikada Kalu Uche ile 90+2'de Yalçın Ayhan kaydetti. Gençlerbirliği'nin sayıları ise 48'de Jimmy Durmaz ve 58'de Dejan Lekic'ten geldi. Kasımpaşa bu beraberlikle 23 puanla 6. sırada yer aldı. Ankara ekibi ise 19 puanla kendisine 9. sırada yer buldu. Spor Toto Süper Lig'in 16.haftasında Kasımpaşa Kayserispor deplasmanında puan arayacak. Gençlerbirliği ise sahasında Beşiktaş'ı ağırlayacak.

Karabükspor nefes aldı
Spor Toto Süper Lig'de Gaziantepspor'a konuk olan Karabükspor, alt sıraları ilgilendiren karşılaşmada çok değerli 3 puanın sahibi oldu. Karabükspor'a 3 puanı getiren golleri 4. dakikada Armand Deumi, 16. dakikada Lomana LuaLua kaydetti. Maçta kırmızı-siyahlı ekibin ilerleyen dakikalarla birlikte fizik kondisyon problemi yaşadığı gözlerden kaçmadı. Oyunun geneli konuk takımın kontrolündeydi. Karabükspor bu sonuçla puanını 18'e yükseltip tehlike bölgesinden bir nebze olsun uzaklaşırken, Gaziantepspor 16 puanda kaldı. Karabükspor gelecek hafta kendi sahasında Sivasspor'u konuk edecek. Gaziantepspor ise Sanica Boru Elazığspor'a konuk olacak.

Bursaspor'dan "altın gol"
Spor Toto Süper Lig 15. hafta mücadelesinde Bursaspor, Bursa Atatürk Stadyumu'nda Orduspor'u ağırladı. Heyecanlı ve tempolu geçen maçı Bursaspor maçın son anlarında bulduğu golle 1-0 kazanmayı başardı. Yeşil-beyazlılara üç puanı getiren golü Stanislav Sestak kaydetti. Maçta ayrıca Bursaspor'dan Basser 85. dakikada, Orduspor'dan da Nizamettin 87. dakikada ikinci sarı karttan kırmızı kart gördüler ve takımlarını 10 kişi bıraktılar. Bu sonucun ardından Bursaspor ligdeki puanını 22'ye yükseltirken, Orduspor 18 puanda kaldı. Gelecek hafta Bursaspor zorlu Eskişehirspor deplasmanına giderken, Orduspor da ligin dikkat çeken ekiplerinden Antalyaspor'u konuk edecek.

Trabzon direkleri dövdü
Lig'in 15. haftasında Trabzonspor ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Avni Aker Stadyumu'nda oynanan mücadele iki takımın karşılıklı golleriyle 1-1 berabere bitti. Maça Trabzonspor'un direkten dönen 3 topu damga vurdu. Trabzonspor'un golünü 79. dakikada Olcan Adın atarken, Kayserispor'un golünü 9. dakikada Salih Dursun kaydetti. Trabzonspor'da Colman'ın yanı sıra sakatlıkları bulunan Janko ve Bamba da 18 kişilik maç kadrosunda yer almadı. Bu sonucun ardından Trabzonspor ligdeki puanını 23'e, Kayserispor ise 16'ya yükseltti. Süper Lig'in 16.haftasında Trabzonspor deplasmanda İ.B. Belediyespor ile karşılaşacak, Kayserispor'un sahasındaki rakibi ise Kasımpaşa olacak.

Yağmur izin vermedi
Spor Toto Süper Lig'in 15. haftasında oynanan Akhisar Belediye - Medical Park Antalyaspor maçı, yoğun yağış nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Karşılaşmanın hakemi Özgür Yankaya, yoğun yağış ve ağırlaşan zemine rağmen maçın başlamasına izin verdi. Karşılaşmanın 16 dakika devam etmesinin ardından Yankaya iki takım oyuncularını da soyunma odalarına gönderdi. Yaklaşık 10 dakika sonra Yankaya ve yardımcıları tekrar sahaya çıkarak zemini kontrol etti. Maçın mevcut şartlarda oynanamayacağının kesinleşmesinin ardından ise maçın ileri bir tarihe ertelendiği TFF yetkilileri tarafından açıklandı.

 

cemtop11122012.jpg

 

cemtop11122012-2.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016