Bu Beşiktaş bir başka

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Süper Lig’e 3’te 3 yaparak fırtına gibi giren Beşiktaş, futbol kamuoyunun “Acaba?” sorusunu yönelttiği ortamda, zorlu Bursaspor deplasmanından “Mutlaka!” diyerek döndü. Beşiktaş’a maçı kazandıran da bu kararlılıktı. Bursa’da karşılaşmayı baştan sona önde götüren siyah-beyazlılar, maç içerisinde yeşil-beyazlıların beş dakikalık yalancı bir baskı kurmasına dahi fırsat vermediler. Zaten maç sonunda açıklanan istatistiklere göre Beşiktaş’ta; 8 oyuncu 10 bin, 4 oyuncu ise 11 bin metre barajını geçerek toplam koşu mesafesini 117 kilometreye yaklaştırmışlardı. Açıkçası hücum anlamında, bilhassa rakip atağa çıkarken top kaybettiğinde, Beşiktaş’ın geçtiğimiz yıldan çok farkı yok. Slaven Bilic’in fark yaratan dokunuşu takım savunmasına. Saha parselasyonu, pres zamanlaması, kaymalar ve kademeler izlediğimiz dört haftada mükemmele yakın bir şekilde uygulandı. Yardımlaşma ve takım ruhu da cabası. Böyle olunca belki sezon başında çok parlak bir kadro olarak görülmeyen siyah-beyazlıların, dört haftada lige ağırlıklarını koymuş olmaları sürpriz değil. Hatırlayacağınız gibi bu maçı analiz ettiğimiz son yazımızda;

“Bursaspor karşılaşması, Beşiktaş’ın gerçekten lige ciddi ağırlık koyup koyamayacağını göstermesi açısından bir test maçı olacak. Nasıl ki, üç haftayı değerlendirip lig sonuna yönelik bir projeksiyon yapmak hatalı ise salt Bursaspor maçından da ileriye dönük tahminler yapmak çok olası değil. Ancak siyah-beyazlıların arka arkaya karşılaşacakları Bursaspor ve Galatasaray maçlarında toplayacakları puan ve bu iki maçtaki görüntüleri, en azından şampiyonluk yarışı hakkında bize önemli fikirler verebilir.” cümleleriyle bu maçın önemine atıf yapmıştık. Zorlu engellerden biri 3 puanla geçildi, diğeri Pazar akşamı oynanacak. Açıkçası transfer döneminde “minimum ücret maksimum performans” gibi ütopik sayılabilecek bir politika izleyen Beşiktaş’ın, eli ayağı düzgün transferler yapmasının da oluşan bu tabloda rolü büyük. Gökhan sağ öndeki problemi çözmüş görünüyor, kanayan yara sol beke de Ramon merhem olacak gibi. Kulübe alternatifleri de geçtiğimiz yıl baz alındığında oldukça zengin. Tüm bunları bir kenara bırakacak olursak, Beşiktaş’ın yakaladığı bu ivmede bir kısım görünmez kahramanların da rolü var bu kahramanların adını zikretmemiz şart. Bunlardan birincisi Miljenko Rak. Bakınız 2 Temmuz tarihli köşemizde kendisiyle ilgili neler yazmışız:

“Miljenko Rak, Hırvatistan’ın en iyi kondisyonerleri arasında sayılan, zaman zaman tenisçi ve atletlerin de kendisinden faydalandığı bir tecrübe. Euro 2012’de Hırvatistan’ın maç başı koşu mesafesi 112 kilometreyi geçtiyse bunu büyük ölçüde Miljenko Rak’ın çalışmalarına borçlu idiler.” Şimdi Beşiktaş’ın Bursa’da 117 kilometreye yaklaşan koşu mesafesine siz nasıl yaklaşırsınız?

Bir başka görünmez kahraman Edin Terzic. Avrupa futbolunun yükselen değeri, sistem takımı Borussia Dortmund’un gençleriyle (U-19) 3 yıllık bir çalışması var. Aynı zamanda Dortmund’da scout görevi de yürütürken, taktisyen olarak rakiplerin maçlarını izliyor ve teknik adamlara ayrıntılı oyun planları sunuyordu. Sanıyorum benzer bir görevi Beşiktaş’ta da yürütüyor. Ayrıca gençlerle çalışma konusundaki tecrübesi de önemli çünkü Beşiktaş’ta; 18 yaşındaki Muhammed Demirci, 19 yaşındaki Kerim Frei, 20 yaşındaki Oğuzhan Özyakup, 21 yaşındaki Gökhan Töre, 22 yaşındaki Günay Güvenç, Pedro Franco ve Necip Uysal’ın gelişimlerine katkıda bulunabilir. Siyah-beyazlılar mutlaka ilerleyen haftalarda tökezleyecekler, puan kayıpları yaşayacaklar. Bunlardan bağımsız olarak beni mutlu eden şey, ilk defa bir model üzerine adeta sil baştan yapılanan Beşiktaş’ın muhtemel başarısının Türk futbolundaki yerleşik zihniyetleri yok edebileceği umudu.

4. HAFTANIN SEYRİ

İlk galibiyet

Spor Toto Süper Lig’in 4. haftasında Kayseri Erciyesspor ile Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Kayseri Erciyesspor 1-0 kazanarak üç puana uzandı. Karşılaşmada Kayseri Erciyesspor’a galibiyeti getiren tek golü 57. dakikada Üstün Bilgi kaydetti. Bu sonucun ardıdnan Kayseri Erciyesspor, 4 haftası geride kalan Süper Lig’de ilk galibiyetini almış oldu. Akhisar Belediyespor ise 4. maçında 2 mağlubiyetini alarak 6 puanda kaldı. Süper Lig beşinci hafta programında Kayseri Erciyesspor, Karabükspor deplasmanına çıkarken Akhisar ise Gaziantepspor’u konuk ettiği maçta 3 puan arayacak.

Gaziantepspor’un çöküşü

Spor Toto Süper Lig 4. hafta mücadelesinde Gaziantepspor ile Çaykur Rizespor Kamil Ocak Stadyum’unda karşılaştı. Zorlu mücadele 5-2 Çaykur Rizespor’un üstünlüğüyle sonuçlandı. Ev sahibi ekibin golleri 24. dakikada Turgut Doğan Şahin ve 61. dakikada penaltıdan Cenk Tosun attı. Çaykur Rizespor’a galibiyeti getiren goller; 12. dakikada Ali Adnan, 80. ve 19. dakikada Sercan Kaya, 81. dakikada Cenk Güvenç’ten ve 90. dakikada Gaziantepspor’un oyuncusu Gilles Binya kendi kalesine attı. Gaziantepspor gelecek hafta Akhisar Belediyespor deplasmanına çıkacak. Çaykur Rizespor ise kendi sahasında Bursaspor ile karşılaşacak.

Tek gol yetti

Spor Toto Süper Lig’in 4. haftasında Trabzonspor evinde Karabükspor ile karşı karşıya geldi. Hüseyin Avni Aker Stadında oynanan ve pozisyon açısından oldukça durgun geçen mücadeleyi bordo-mavililer 1-0 kazandı. İlk yarısı 0-0 sona eren karşılaşmanın tek golünü 76. dakikada Paulo Henrique attı. Brezilyalı oyuncu ligdeki ilk golünü de kaydetmiş oldu. Karabükspor’un yıldız oyuncusu Lomana LuaLua, 64. dakikada teknik direktör Tolunay Kafkas’ın kendisini oyundan çıkararak Yiğit Gökoğlan’ı oyuna alması üzerine formasını kulübeye doğru fırlatarak, soyunma odasının yolunu tuttu. Bu tepki gündeme damgasını vurdu. Bu skorun ardından Trabzonspor puanını 6’ya çıkardı. Karabükspor ise ilk mağlubiyetini alırken, 7 puanda kaldı.

Gençler son nefeste

Spor Toto Süper Lig’in 4. hafta mücadelesinde Gençlerbirliği ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynanan karşılaşma 1-1’lik eşitlikle sona erdi. Mücadelede Kayserispor’un tek golü 47. dakikada Diego Biseswar kaydetti. İlk yarısı golsüz eşitlikle sona eren mücadelenin ikinci yarısında oyuna dâhil olan Biseswar, 1 dakika sonra golünü atarak takımını öne geçirmeyi başardı. Gençlerbirliği ise dakikalar 90+5’i gösterdiğinde Tomic’in golüyle sahadan 1-1’lik eşitlikle ayrılmayı başardı. Bu sonucun ardından Kayserispor, 5 puana yükseldi. Gençlerbirliği ise 4 puana yükselerek sezonun ilk beraberliğini aldı.

Düellonun galibi Sivasspor

Spor Toto Süper Lig’in 4. haftasında Sivasspor evinde Eskişehirspor ile karşı karşıya geldi. Sivas 4 Eylül Stadı’nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 3-2’lik skorla kazandı. Sivasspor’a galibiyeti getiren golleri 9. dakikada John Utaka, 48. dakikada Manuel da Costa ve 73. dakikada Aatif Chahechouhe attı. Eskişehirspor’un sayıları ise 7. dakikada Diomansy Kamara ve 60. dakikada Veysel Sarı’dan geldi. Kırmızı-siyahlıların yeni transferi Erman Kılıç, mücadelede 2 asist yaptı. Bu skorun ardından Sivasspor puanını 6 yaptı. Eskişehirspor ise 4 puanda kaldı. Süper Lig’in 5. haftasında Sivas evinde Kasımpaşa’yı konuk edecek. Eskişehirspor ise evinde MP Antalyaspor ile karşılaşacak.

Elazığspor hız kesmiyor

Spor Toto Süper Lig’in 4. haftasında Elazığspor evinde Torku Konyaspor ile karşı karşıya geldi. Elazığ Atatürk Stadı’nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip ilk yarıda bulduğu gollerle 2-0 kazandı. Elazığ’a galibiyeti getiren golleri 10. dakikada Ahmet Görkem Görk ve 35. dakikada Deniz Yılmaz kaydetti. Maçta iki topu direkten dönen Torku Konyaspor ikinci yarıda sonucu değiştirmeye çalıştıysa da buna muvaffak olamadı. Bu skorun ardından Elazığspor puanını 7’ye çıkarardı. Torku Konyaspor ise 3 puanda kaldı. Süper Lig’in 5. haftasında Elazığspor deplasmanda ligin güçlü ekiplerinden Fenerbahçe ile karşı karşıya gelecek. Torku Konyaspor ise evinde Gençlerbirliği’ni konuk edecek.

 

121747.jpg

 

 

Organizasyonfarkı

Galatasaray, mutlak galibiyet parolasıyla çıktığı maçta Antalyaspor ile 1-1 berabere kalarak sevenlerini üzdü. Maç boyunca çok sayıda pozisyon yakalayan ve iki topu da direkten dönen sarı-kırmızılı takım, önemli eksiklerle sahaya çıktı. Muslera, Selçuk, Hamit, Sneijder gibi isimlerin yokluğunda 4-3-1-2 sistemini benimseyen Fatih Terim; Amrabat, Engin ve Emre’den beklediği verimi alamadı. Buna mukabil Antalyaspor’un da bulduğu net kontratak fırsatlarını değerlendiremediğini belirtmeliyiz. Geçtiğimiz yıl Beşiktaş’ın başında kontrataklardan çok çeken Samet Aybaba bu kez aynı tuzağı güçlü rakibine kurdu ve zor da olsa İstanbul’dan bir puanla ayrılmayı başardı.

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016