Bu akıllı ağaç bir ormana bedel!
Şehir planlamacıları hava kirliliği ile mücadelede hem doğal hem de teknolojik yöntemlerden faydalanıyorlar.
İlk hedef, şehirlerdeki yeşil alanların çoğaltılması; fakat artan toprak fiyatları, hızlı şehirleşme, engel olunamayan betonlaşma buna her zaman fırsat tanımıyor. Bu noktada da teknoloji devreye giriyor. Teknolojik çözümler, maliyet olarak yük getirse de, şehir içinde dar alanlarda etkili sonuçlar üretebiliyorlar.
Green City Solutions adında bir start-up tarafından geliştirilen küçük “ağaç” bunun bir örneği. Bu küçük ağaç, küçük bir orman etkisine sahip. Tek başına ayakta durabilen dikdörtgen levha, yosunlarla kaplı. Yosun kaplı bu yüzey, havadaki nitrojen dioksit ve ozonu emmek üzere tasarlanmış.
275 ağaç gücünde
Bu küçük ağaçların yaratıcıları, tek bir levhanın 275 ağacın sağlayacağı çevresel faydayı sağladığını ifade ediyorlar. Öte yandan, tek bir levha 275 ağacın kaplayacağı alandan yüzde 90 oranında daha az bir alan kaplıyor. Dört metre yüksekliğinde ve 3 metre kalınlığında olan bu yapılar, solar paneller ile çalışıyor ve aynı zamanda yağmur suyunu topluyor. Bakım konusunda da hiç bir zorluk çıkarmıyorlar. Nesnelerin interneti sayesinde, toprağın nemi, besin seviyesi ve bitkinin genel sağlığı kontrol edilebiliyor.
Yapının adı CityTree. Yani Şehir Ağacı. Bir Şehir Ağacı’nın yıllık karbon ayak izi 4 ton. Green City Solutions, her bir Şehir Ağacı’nın yılda 240 ton karbon dioksit yakalamasını hedefliyor. Bu teknolojik ağaçlar bugün dünyanın bir çok şehrinde kullanılıyor. Bu şehirler arasında Norveç, Fransa, Almanya, Belçika, Makedonya ve Hong Kong bulunuyor.
Bir ağacın maliyeti 25 bin dolar
Her bir Şehir Ağacı’nın maliyeti yaklaşık 25 bin dolara ulaşıyor. Fakat şirket, bu maliyeti karşılamanın da bir yolunu bulmuş. Şehir Ağacı’na ekranlar aracılığıyla reklam alınabiliyor. Şehir Ağacı, teknolojinin hava kirliliği ile mücadelede artan rolünü ortaya koyan son örneklerden birisi. Hava temizleme cihazlarından, dumanı engelleyen kristallere kadar, hava kirliliği ile mücadelede çok sayıda inovasyon gündemde. Yani anlayacağınız, teknoloji aldığımız her nefesin de içinde…
Avrupa’nın en kirli ilk 10 şehrinden 8'i Türkiye'de
Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçümlerine göre, şehirlerde yaşayanların yüzde 80’i tehlikeli sınırların üstündeki koşullarda yaşamını sürdürüyor. İçinde daha çok düşük ve orta gelirli nüfusların bulunduğu şehirlerin yüzde 98’i gerekli sağlık koşularını sağlayamıyor. Yüksek gelirli şehirlerde ise bu rakam yüzde 56 civarında. Dünya Sağlık Örgütü Raporu, 103 ülkede 3000’den fazla şehirde ince partikül maddeleri 2.5 (PM 2.5) ölçümlerini açıklıyor. PM 2.5, havada bulunan ve en fazla 2,5 mikron büyüklüğündeki maddeleri kapsıyor. Bu maddeler özellikle kamyon, otobüs, inşaat makineleri egzozlarından, odun, kömür gibi fosil yakıtlardan ve orman yangınlarından kaynaklanıyor. PM 2.5, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır olarak gördüğü bir metreküpte 10 mikrogram miktarını geçtiği zaman ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarıyor. Avrupa’daki şehirler baz alındığı zaman en kirli ilk 10 şehir arasında Türkiye’den 8 şehir var. Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta Avrupa’nın ve Türkiye’nin havası en kirli şehirleri konumunda.