Brexit bir sonun başlangıcı

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Gizmen Nalbantlı - Işık FX

Piyasanın merakla beklediği referandum Brexit ile sonuçlandı. Sterlin, sonuçların belirlenmesi ile 1985 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü ve %10’un üzerinde değer kaybetti. Altında ise 28 ayın zirvesi olan 1358 dolar görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %20 ’ye yakın gerileme ile %1.5 seviyesi altına sarkarken , Almanya 10 yıllık tahvilleri %200 üzerindeki düşüş ile negatif bölgeye geçti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de dolara karşı ciddi kayıplar görüldü. Borsalar ise Brexit öncesi olduğu gibi kayıplarını genişletti. 

Net bir farkla çıkalım kararı çıkan referandum sonrası İngiltere Başbakanı Cameron istifa etti. Sürecin başında Ekim ayında yeni seçilecek başbakan olacak. Sonraki süreç hem İngiltere hemde Avrupa için sancılı geçecek. 

Ekonomi tarafında ise İngiltere Merkez Bankası başta olmak üzere Merkez Bankaları acil toplantılar ve yapılacak müdehaleler önemli olacak. İsviçre Merkez Bankası, döviz piyasasına aktif olacağını açıkladı. Karar sonrası faiz artışı kısa vadeli temkinli duruşunu sürdüren FED’in bu yılki projeksiyonlarında değişiklik olabilir. Temmuz’da faiz artışı ihtimali de kayboldu. Avrupa Merkez Bankası’nın ise parasal genişleme miktarında artış yapabileceği bekleniyor. Japonya ise düşük yen dolayısı ile piyasaya müdahale edebilir. 

Brexit’in Türkiye’ye olan etkisi ise şuanda sadece küresel risk ile sınırlı. Ancak Türkiye’nin 16 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle Almanya’dan sonraki en büyük ikinci ihracat pazarı İngiltere. İngiltere’den yapılan ithalat ise 5,5 milyar dolar civarında. Dolayısıyla İngiltere, Türkiye’nin büyük ekonomiler içerisinde dış ticaret fazlası verdiği ender ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. 

Volatilitenin son yılların en yüksek seviyesine çıktığı bu dönemde güvenli varlıklara olan talebin yüksek kalmaya devam edeceğini düşünüyorum. Ons altında 1307 seviyesinin üzerinde kapanışların devam etmesi ile yükseliş devam edebilir. 1380-1400 dolar bölgesini görebiliriz. Likitide krizi olması durumunda altın üzerinde baskı olabilir. Ancak Merkez Bankaları buna izin vermeyecektir. Kur tarafında ise 2.88-2.90 bölgesinin altında kapanış görmediğimiz sürece yeniden yükselişin başlayabilir. Ancak 2.9630 seviyesinin üzerinde kapanış görmeliyiz. 3.00-3.02 bölgesi ise hedef olarak değerlendirilebilir. Hisse senedi piyasasında ise ciddi satışlar görüyoruz. Endekste 73 bin 500 ile hedef olacak. Küresel hisse senedi piyasasındaki satışlara paralel olarak 68- 70 bin bölgesi görülebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017