Boyner'den bu yıl 4 günde 1 mağaza 2011'de 2 günde 1 mağaza
Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, krizden güçlenerek çıktıklarını bu yıl her 4 günde 1 mağaza açtıklarını, gelecek yıl 2 günde bir mağaza açacaklarını söyledi.
Bu hem ülke için hem de Boyner grubu için çok güzel bir haber.
Demek ki iç talep beklenenin üzerinde canlandı ve girişimcilerimiz bu canlılığın devam edeceğine inanıyor ve güveniyor. 2009 yılını 1 milyar dolar ciro ile kapatan Boyner grubu, 2010'da 1 milyar 250 milyon dolar bekliyor.
Cem Boyner'in Demet Cengiz Bilgin ile yaptığı söyleşinde ilgi çeken bilgiler var.
Cem Boyner diyor ki, 2010 yılı, 2009 yılından sonra ilaç gibi geldi. Şimdiye kadar yüzde 25 artış var. Fakat 2007'nin altın rakamlarına dönmek için 2011'in ilk birkaç ayını beklemek lazım. Kriz nedeniyle bunlar hayatımızdan çıkan, kayıp yıllar ama yine de hızlı bir düzelme oldu.
2011 yılında yüzde 25 artış bekliyoruz. Hem Beymen, hem Boyner, hem Network-Fabrika metrekarede ciddi büyüyor. T-box ve Divarese Network-Fabrika ailesine eklendi; müthiş bir patlamaya hazırlanıyor.
4 yılda bir suni bir kriz yaratıp verimsiz işleri, mağazaları kapatıp, deri dökmek iyi bir fikir! Krizlerden endüstri güçlenerek çıkıyor. Altınyıldız ve tekstil işlerimiz uçuyor.
Türkiye'de lüks büyüyor. Prada, Hermes mağaza açtı. Chanel mağazaya hazırlanıyor. Türkiye'nin gelişimini iyi okumak lazım.
Ben pencereden bakınca havuzlu, yürüyüş parkurlu, spor kompleksli konutlar görüyorum. 10 yıl önce böyle bir kavram yoktu. Ülke gelişirken lüks perakendesi de büyüyor.
İran'a ihracatımız patladı. Altınyıldız'ın en büyük pazarı oldu. Kendi pazarlama şirketimizi kurduk, Altınyıldız showroom açtı.
Pek çok Türk marka gibi siz de çevre ülkelerden, özellikle Türk yatırımcıların alışveriş merkezi projelerinden teklifler alıyorsunuzdur. Hangi ülkelere girmeyi düşünüyorsunuz?
Türkiye'de o kadar muazzam bir büyüme var ki şimdi bunu bırakıp, konsantrasyonu dağıtıp yurt dışına yönelmeyi doğru bulmuyorum. Yurt dışı elbette olacak ama adım adım. Çok bereketli bir bölgedeyiz ama yine de tedbirli davranıyoruz. Lokal ortaklar olmadan bir ülkeye girmek istemiyoruz. Ülkeyi, raconu, kanunları, gümrüğü öğrenmek için örgütlenmek çok yanlış
Tekstilde işlerimiz çok iyi gidiyor. Yeni teknolojiler ve nano ile müthiş bir yere zıpladık. Çin rekabeti falan filan kalmadı. Ak-Al/Aksu ile üretim işbirliğine gidiyoruz. Yenibosna'daki fabrikayı Aksu'nun Çerkezköy'deki fabrikasına taşıyoruz. Böylece kapasitemiz artacak. Bu işbirliği ile tekstilde müthiş bir büyüme yaşayacağız. İşbirliği ile iki dev birlikte faaliyet gösterecek.
Yenibosna'da çok iddialı, şık bir konut projesi yapmak üzere çeşitli firmalarla görüşüyoruz. Bir inşaat firmasıyla anlaşacağız. Yakın zamanda başlayacak. Yeni açtığımız Star City alışveriş merkezinin hemen yanındaki bu arazinin önünden her gün 2.5 milyon araç geçiyor. Gayrimenkul 2011 ve sonrası için çok moral veriyor.
Bu proje gayrimenkule girdiğimiz anlamına gelmiyor. İnşaat DNA'mızda yok ama seversek belli de olmaz.
Cem Boyner'in Demet Cengiz Bilgin'e anlattıklarından öğrendiklerimiz, perakende piyasasının canlandığını, lüks mallara talebin patladığını gösteriyor.
Tekstil ve giyim sanayine bu kadar gönül vermesine rağmen, diğer tekstil ve giyim sanayicileri gibi inşaata gönül koyması, konut işine köşesinden bucağından girmeye çalışması dikkat çekiyor.