Böyle çöküş olmaz

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS [email protected]

Her ne olursa olsun, yatırım yapılabilir seviyedeki bir ülkenin borsa endeksinin bir günde yüzde 10.5 düşmemesi gerekir. Oturmuş, güven veren bir piyasada böyle bir çöküş olmaz. Hakkımız yendi, uzun zaman önce yatırım yapılabilir seviyede olmalıydık diyoruz. Olaylara biraz duygusal açıdan yaklaşıyoruz. Yabancı yatırımcı bizim baktığımız pencereden bakmıyor. Hızla satıp çıkıyor. Arkasına bile bakmıyor. Japonya'nın Nikkei Endeksi ile Borsa İstanbul mukayese edilerek, ''Büyük düşüşler olabilir. Nikkei Endeksi de bir günde yüzde 7 düşüyor'' yorumu yapılıyor. Karşılaştırma yanlış olabilir. Japonya Merkez Bankası(JMB), tahvil piyasasında artan volatiliteyi(oynaklığı) düşürmek için bazı önlemler aldı. Bu tedbirler Nikkei Endeksi'nin dengesini bozdu. Japon Yeni güçlendi. Bir merkez bankası varlık fiyatları için hedef koyarsa, oynaklık kaçınılmaz olur.
 

Pozitif düşünüyoruz. Türkiye ekonomisi 2013'te iyi bir performans yakalayabilir. TCMB'nin uyguladığı gevşek para politikası, yılın ikinci yarısında iç talebi canlandırabilir. Enflasyon yaz aylarında daha düşük seviyeleri görebilir. 2014'te seçimler var. Büyüme konusunda para politikasının etkisi sınırlı kalırsa, maliye politikası devreye girebilir. Yılın ilk aylarında performansı düşen ihracat toparlanmaya başlayabilir. En önemli ihracat pazarımız olan Avrupa'dan pozitif sinyaller geliyor. İspanya, İtalya gibi ülkelerdeki durum daha ne kadar kötüleşebilir? Ekonomiler zaten dibe vurmuş. Dipten sadece çıkış olur. Avrupa'daki resesyonu derinleştiren kemer sıkma politikaları gevşetiliyor. Bütçe açıklarının yüksek kalacak olması iyi bir haberdir. Yavaş da olsa, iyileşme başlayabilir.  
 

Piyasalar açısından değerlendirirsek; borsa endeksimizin kendine gelmesi zaman alabilir. Volatilite bir süre yüksek kalabilir. Sonrasında denge bulunur. Sert satış aslında iyi bir döneme denk gelmedi. Fed tahvil alımlarını azaltabilir düşüncesi, küresel piyasalarda bir tedirginlik yaratıyor. Tahvil alımlarının azaltılması konusunda, piyasaların biraz önden gittiğini düşünüyoruz. Ekonomik veriler bu görüşü desteklemiyor. Fed'in önem verdiği enflasyon göstergesi, çekirdek kişisel tüketim harcamaları deflatörü yüzde 2'lik hedefin oldukça altında seyrediyor. Diğer önemli ekonomik indikatör olan işsizlik oranı, hedef rakam olan yüzde 6.5'in çok üzerinde. İyimser ekonomistler bile, yüzde 6.5'lik işsizlik oranının 2014'ün yaz aylarında görülebileceğini söylüyor. Pek üzerinde durulmuyor, ancak Amerikan şirketlerinin karları patinaj yapmaya başladı. Talep tarafında bir yavaşlama olmasa, bu durum yaşanmaz. Karlardaki düşüş trende dönüşürse, özel sektör niçin istihdamı artırsın?

Fed'in gevşek para politikasından sıkı para politikasına geçtiği dönemlerde, hisse senetlerinde bir düşüş eğilimi olmayabiliyor. Fed'in sıkı para politikasına geçiş dönemlerini, 1970'ten itibaren inceledik. S&P 500 Endeksi, bu dönemlerde ortalama yüzde 10 yükselmiş. Fed para musluklarını kısarsa dolar yükselmeye başlar görüşü dillendiriliyor. İncelediğimiz dönemlerde, dolarda bir yükseliş olmadığı gibi, hafif de olsa bir düşüş var. Fed bunu yaparsa şu olur, gibi kati piyasa kurallarının olduğuna inanmıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019