Boya

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Boya sanayi hayatımızı renklendiriyor. Binaları, duvarları renklendiriyor. Taşıt araçlarını, dergi ve gazete sayfalarını, gemileri renklendiriyor.

Yılda yaklaşık 900 bin ton boya üretiliyor. Boya büyük ölçüde kimya sanayine bağımlı bir üretim alanı. Boya üretiminde kullanılan girdilerin büyük bölümü yurt dışından geliyor. Boyada ithal girdi oranı yüzde 65 dolayında.

Yurtiçinde boya tüketiminde inşaat sektörünün payı yüzde 60, sanayi sektörünün payı yüzde 40 oranında. Sanayi boyaları daha pahalı olduğu için değer olarak boya satışlarında sanayi boyaları gelirinin payı yüzde 60, inşaat boyalarınınki yüzde 40 dolayında.

Türkiye’de 350 ile 400 arasında boya üreticisi var. Bunların 10’u büyük üretici. Büyük üretimde şimdilerde yabancı sermayenin payı giderek artıyor.

Türkiye Avrupa’nın beşinci büyük boya üreticisi.

Boya üretiminde girdi payının yüksekliği nedeniyle, boya ham maddesi, boya kimyasalları ve mamül boya ithalatı yılda 2 milyar dolara yaklaştı.

Buna karşılık üç yıl önceleri 1 milyon dolara yaklaşan boya ve boya hammaddesi ihracatı geçen yıl 700 milyon dolara geriledi.

Türkiye’de büyük bir konut stoku var. Yeni konutlar yapılıyor. Konut yapıldıkça, konutlar yenilendikçe boya talebi büyüyor. Sanayi boyalarında da pazar büyüme potansiyeline sahip. Otomotiv boyaları, toz boyalar, ahşap mobilya boyaları, metal boyaları ve matbaa mürekkebi üretimi artıyor.

Ancak inşaattaki hızlı gelişmeye, sanayideki ve özellikle otomotiv sanayindeki artışa rağmen boya talebindeki yıllık artış yüzde 3-4 dolayında.

İçeride boya pazarının yıllık iş hacminin 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018